Publicerad: 2005-03-23 - 22:00 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisNy bitter förlust mot Frölunda

Det verkar vara omöjligt att rå på Frölunda. Trots att Djurgården gör en kanonmatch igen har Göteborgslaget bara medvind. I kväll avgör man med 0-1-målet när 14 sekunder återstår av matchen, symptomatiskt för hur det sett ut hela denna semifinalserien. Nu står det 0-3 i matcher och Djurgården har ett minst sagt svårt uppdrag framför sig att försöka vända detta till seger.

I den första perioden satte Djurgården sin prägel på spelet där man jobbade frenetiskt i anfallszonen så fort man fått ned puck, och satte press på Frölundaspelarna som inte gavs någon ro att fritt spela upp pucken. DIF vann de flesta sargduellerna, grovjobbare som Patrick Thoresen och Jimmie Ölvestad vann mycket puck och såg till att DIF i förlängingen kunde skapa målchanser.

Det absolut bästa DIF-läget fick Thoresen som sköt utanför, helt fri framför kassen. Djurgården fick tre numerära överlägen där man spelade riktigt bra och vaskade fram skottlägen. Henrik Lundqvist stod dock hela tiden i vägen och såg till att Djurgården inte fick sitt välförtjänta ledningsmål i den första perioden. Verkligt synd, för det hade DIF onekligen gjort rätt för med sin fartfyllda anfallshockey inför fullsatta läktare i Globen.

Frölunda skapade sina chanser på spelvändningar som vanligt. Gästerna fick ett fyra-mot-två-läge efter att DIF-forwards helt gått bort sig, som slutade med att Daniel Alfredsson kunde lossa ett skott i slottet som Theodore räddade. Bästa Frölundaläget kom i numerärt överläge där Niklas Andersson fick klubbspetsen på en passning och kunde skrinna iväg mot ett friläge. Dan Boyle kom på efterkälken och hakade omkull Andersson, som i samband med fallet fick pucken vidare till en annan snabbskrinnare i Martin Plüss. Plüss åkte sig ren igen, sköt lågt men Theodore svarade för en viktig räddning.

Fortsatt mållöst i kampfylld andra period
I den andra perioden intensifierades kampen på isen med närkamper och tacklingar över hela banan. Djurgården fick ett tidigt kanonläge med en kontring där man kom tre mot två, Nisse Ekman höll smart i pucken och serverade sedan Kristofer Ottosson ett läge med mycket tid, men inte ens det hjälpte. Ottossons höga skott stoppades av Lundqvists överkropp.

Frölunda fick ett liknande läge strax efter, men två backar och Jose Theodore fanns emellan när Joel Lundqvist skulle skjuta och inte ens en spelare med en indian på bröstet kunde lyckas med konsstycket att få den pucken förbi alla tre.

Djurgården fick två raka olyckliga utvisningar, men ett ofantligt jobb från tre boxplayenheter såg till att Frölunda egentligen inte lyckades vaska fram en enda bra målchans under dessa fyra minuter.

Nisse Ekman var hur het som helst och tog sig till ett friläge där han hakades omkull av Ronnie Sundin med utvisning som följd. Tidigare i perioden lossade Ekman ett närskott som Henrik Lundqvist gjorde en fullkomligt fenomenal räddning på som fick ut sin stöt och styrde undan. Inte heller Djurgården spelade något större powerplay, men lossade ett par skott som vållade Lundqvist smärre bekymmer ändå. Djurgården fortsatte genom perioden att spela med ett enormt hjärta och krigade något oerhört. Men hela tiden stod Lundqvist i vägen för ett ledningsmål. Istället var Samuel Påhlsson nära att ge Frölunda ledningen i slutet av perioden när han lade en backhand förbi Theodore, men pucken slank utanför stolpen parallellt med mållinjen.

14 sekunder kvar då avgörandet föll
Den tredje perioden blev mer avvaktande, Djurgården lyckades inte bibehålla samma press och långa anfall och säkerhetsspelade lite mer. Följden blev att man inte skapade lika mycket framåt som i tidigare perioder, men Frölunda hade heller inte speciellt mycket framåt.

Chansmässigt så var Jimmie Ölvestad nära för Djurgården sedan Marcus Nilson spelat fram efter en mäktig uppåkning. Nisse Ekman satte pucken i stolpen efter att Christian Eklund fått fram pucken.

Frölunda hade också ett stolpskott, Tomi Kallio efter att man interferat bort en djurgårdare i mittzon utan åtgärd från domaren.

Allting talade för sudden, inga riktiga lägen uppstod. Då kommer helt plötsligt med 14 sekunder kvar ett felpass från Boyle som gör att pucken blir kvar i egen zon och pucken går så småningom fram till Magnus Kahnberg på bortre stolpen som hittar rätt. 0-1 och matchen är förlorad för Djurgårdens del.

Det är svårt att klaga på Djurgårdens spel. Man visar ett grymt hjärta och kämpainställning, pressar Frölunda under stora delar av matchen och så blir det förlust på det här sättet. Bittert. Det känns fullkomligt ofattbart att det står 3-0 i matcher till Frölunda, men de har haft marginalerna på sin sida hela tiden och med det flyt som laget har så borde man inte bli förvånad att de lyckas peta in en puck i slutsekunderna. Frölunda är ett bra lag, inget snack om saken, men nu har det varit så nära flera gånger om att det borde varit Djurgårdens tur.

Oavsett hur detta slutar har Djurgården efter en något ojämn grundserie gjort ett mycket starkt slutspel som slagit ut serietrean Timrå och nu pressat Frölunda i tre matcher. Det vore hur kul som helst om man kunde förlänga slutspelsfesten ytterligare. För att göra det måste man först och främst vinna i Frölundaborg på fredag.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Frölunda HC 0-1

23/3 2005, Globen.

Period 1 (0-0)
Skott: 13-13

Period 2 (0-0)
Skott: 5-4

Period 3 (0-1)
0 - 1 19:46 Magnus Kahnberg (Samuel Påhlsson, Jari Tolsa)
Skott: 3-11

Skott, totalt: 21-28

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 13850.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 4x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, Frölunda HC: 5x2.

Djurgårdens IFMAPU Frölunda HCMAPU
D Boyle0004
F Bremberg0000
C Eklund0000
N Ekman0000
N Falk0000
D Fernholm0000
M Johansson0000
T Kollar0000
S Kronwall0000
M Nilson0000
J Oduya0000
K Ottosson0000
R Pettersson0000
J Salmonsson0000
M Strömberg0000
P Thoresen00027
D Tjärnqvist0000
J Ölvestad0000
 
J Alavaara0000
D Alfredsson0000
N Andersson0000
P Axelsson0000
C Bäckman0002
L Eriksson0000
J Esbjörs0000
P Högardh0000
J Johnson0000
M Kahnberg1010
T Kallio0000
T Koivisto0002
J Lundqvist0000
A Niemi0000
M Plüss0000
S Påhlsson0112
S Salo0000
R Sundin0002
J Tolsa0110
A Tukio0002

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Stefan Lundh
Jan Karlsson