Publicerad: 2005-01-30 - 02:12 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSkånska ruskigheter

Nära. Mer än så var det inte inledningsvis för Djurgården i Malmö Ishall. Till slut hade avståndet gått från nära till fruktansvärt långt ifrån…

Djurgården var nära att redan i matchens första byte sätta ledningspucken bakom målvakten Pasi Nurminen i Malmömålet men mer blev det inte. Bara nära. Annars började Djurgården bra i de första minuterna av inledningsperioden. Man var då klart bättre än Malmö och höll i taktpinnen. Inledningsvis alltså. Men man glömde en viktig liten detalj i försvarsarbetet. Den om närmarkeringen av motståndarna. Djurgården hade mer eller mindre dödat matchens första utvisning, när Malmö drog upp ett sista anfall på högerkanten. Skottet från Mika Hannula räddades av Jose Theodore, men returen kunde Brett McLean slå in relativt omarkerad. Då hade klockan stannat vid 08.08. Djurgården fortsatte att vara det lag på isen som var något bättre, men Malmö fick ett liknande läge dryga tre minuter senare och det utnyttjades då Johan Norgren kunde lägga in 2-0 pucken till hemmapublikens stora glädje. Djurgårdens rivjärn Jimmie Ölvestad hade ett rungade stolpskott i powerplay, och klangen hördes över hela Malmö Ishall, och bara ljudet av den stolpträffen väckte tyvärr onda aningar som kom krypandes längs ryggen likt skånska spöken som hade bestämt sig för att jävlas lite extra denna kalla lördag. Har vi inte hört nog av stolpträffar den här veckan?

I den andra perioden var det i stort sett samma skeende ute på isen. Malmö försvarade sig med näbbar och klor och svarade inte direkt för någon överdriven anfallshockey. Taktiken var tydlig från Hobérs sida. Försvara det egna målet för och främst, sedan satsar man på
kontringar. Något av en bortataktik som praktiseras på hemmaplan. Djurgården tog timeout innan halva perioden gått. Laget gick på tre femmor i första perioden, men nu skickade Wikegård och Garpenlöv in Tomas Kollar, Christopher Thörn och Rikard Franzén för att få fart och energi i laget. Dessutom fick Fredrik ”Linkan” Bremberg kliva av banan. Magsjuk så det räckte till och blev över. Typiskt.

Men Malmö skulle få mer och bättre betalt denna lördag som bara kom att bli allt kallare och mörkare innan allt var kolsvart, över och förbi. 3-0 kom drygt halvvägs in i perioden. Björn Melin sist på pucken i ett mål som var snarlikt de två tidigare, men nu kom avslutet från höger sida istället. Det var hemmalagets andra mål i spel fem mot fyra. Malmö låg på för ytterligare en balja i numerärt överläge när Mariusz Czerkawski satt utvisad, men efter sonat straff kunde Daniel Tjärnqvist hitta nyss insläppte ”Marre” med en härlig passning mitt i banan, och ”Marre” var läcker, iskall och skoningslös i avslutet som han satte högt på en totalt chanslös Pasi Nurminen. Två minuter var kvar att spela av perioden och nu var Djurgården på gång och Malmö började faktiskt att darra. Djurgården låg på bra, och fick också nästa målchans kommer när Nichlas Falk för ett fint läge och drar på ett bra skott, samtidigt som han får sig en rejäl slashing av en Malmöspelare. Pasi Nurminen räddar fint med plocken, och ger Malmö välbehövligt andrum efter två perioders spel. Djurgården nära att äta in två mål i slutminuten, men som sagt bara nära. Och då har man aldrig vunnit några ishockeymatcher.

I tredje perioden kom ett taggat Malmö ut på isen. Laget vann de fem första tekningarna, och nu vann Malmö det mesta i närkampsväg. När man trodde och hoppades på precis det motsatta scenariot. Tredje perioden hinner inte ens bli två minuter gammal innan Jan Hammar slänger in fyran för hemmalaget, och i praktiken dödar Malmö matchen i samma sekund som fjärde pucken slinker in. Resten av matchen blir en enda lång plåga om man är Djurgårdare. Rena Golgatavandfringen. Det är knappt några närkamper i egen zon, där är Malmös spelare alltför kvicka och ligger skäret före Djurgårdens spelare. Eländet blir bara värre och värre, och när Mika Hannula sätter 5-1 efter 53.23 kan man lika gärna sätta på sig stora nattmössan, packa ihop för dagen och tänka på hemfärden snarast möjligt. Sista målet i matchen gör Mikko Luoma två minuter senare och eländet kan nu knappast bli mycket större än så här. Ett taggat Malmö ger Djurgården en rejäl blåklocka denna lördag och vinner stort och alldeles åt helskotta för enkelt. Den förlustfria sviten för Djurgården blev sex matcher lång och bröts onödigt plågsamt och brutalt av ett Malmö som inte var särskilt bra. Men väldigt effektiva.

Trots att Djurgården i de två första perioderna vann skotten och tekningarna kunde man inte på Malmö på rygg i denna märkliga och dåliga match. I tredje perioden tog Malmö över totalt ute på isen, och då var det tyvärr kört. Malmö vinner sin första match mot Djurgården för säsongen efter tre raka torskar. Nu var det Djurgårdens tur (eller otur) att stå som förlorare. En sak är i alla fall säker. Det finns all anledning för Djurgården att ta revansch på sig själva i nästa match då man möter Timrå i Globen. Tändvätskan fixade man själva nere i Malmö, och det bör nu vara en skapligt stor dos av den varan efter detta eländiga magplask till match som presterades (?) från Djurgårdshåll i Malmö Ishall.

ANDERS ANTONSSON

Malmö Redhawks - Djurgårdens IF 6-1

29/1 2005, Malmö Isstadion.

Period 1 (2-0)
1 - 0 08:08 Brett McLean (Mika Hannula), spel fem mot fyra
2 - 0 11:49 Johan Norgren (Jan Hammar, Mika Hannula)
Skott: 5-10

Period 2 (1-1)
3 - 0 14:06 Björn Melin (Brett McLean, Peter Hammarström), spel fem mot fyra
3 - 1 18:05 Mariusz Czerkawski (Daniel Tjärnqvist)
Skott: 8-9

Period 3 (3-0)
4 - 1 01:55 Jan Hammar (Mika Hannula, Johan Norgren)
5 - 1 13:23 Mika Hannula (Jan Hammar, Martin Lindman)
6 - 1 15:44 Mikko Luoma (Peter Hammarström, Markus Matthiasson)
Skott: 14-3

Skott, totalt: 27-22

Domare: Stefan Danielsson.
Publik: 4303.
Utvisningar, Malmö Redhawks: 5x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2.

Malmö RedhawksMAPU Djurgårdens IFMAPU
P Andersson0000
J Björk0000
J Hammar1232
P Hammarström0220
M Hannula1340
M Kangasniemi0000
M Lindman0110
M Luoma1010
M Magnertoft0002
M Matthiasson0112
B McLean1120
B Melin1010
F Nielsen0000
J Norgren1120
M Paulsson0002
D Petrasek0002
C Söderberg0000
M Wahlberg0000
 
D Boyle0000
F Bremberg0000
M Czerkawski1012
C Eklund0000
N Falk0002
D Fernholm0000
R Franzén0000
M Johansson0000
T Kollar0000
M Nilson0004
J Oduya0002
R Pettersson0002
D Rudslätt0000
J Salmonsson0000
M Strömberg0000
P Thoresen0000
C Thörn0000
D Tjärnqvist0110
J Ölvestad0000

Tränare Tränare
Dan Hobér
Mats Lusth
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv