Publicerad: 2004-12-07 - 11:00 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisMålfyrverkeri i Globen - igen!

Under större delen av inledningen av säsongen fick vi se ett ojämnt Djurgården som varvade bra matcher med riktiga bottennapp. Med så mycket talang och spelskicklighet i laget var det bara en tidsfråga innan pusselbitarna skulle börja falla på plats, och det har de sannerligen gjort nu. När Djurgården slog Modo med 5-2 inför ett fullsatt Globen stod Mariusz Czerkawski och de andra hemmaspelarna för grannlåten och förvandlade Peter Forsberg och de andra toppspelarna i Modo till statister. Ett nytt styrkebesked från Djurgården på hemmaplan.

DIF fick en ny tung skadepost när en sjuk Marty Turco fick lämna återbud. Det betydde att Björn Bjurling var tillbaka i kassen, hans första match i Elitserien på exakt en månad.

Djurgården tog kommandot direkt och fick två tidiga power play som en följd av det. Hemmalaget radade upp målchanser - Patrick Thoresen fick ett bra skottläge men fick inte riktigt träff på pucken, och sedan borde Daniel Rudslätt gjort mål när han fick en dubbelchans efter genialisk framspelning från Mariusz Czerkawski.

Istället för 1-0 kom 0-1, när Djurgården missade att Mattias Weinhandl smög fram på offensiv blå linje. Passet satt perfekt, Weinhandl kunde sikta länge och prickade in pucken vid bortre stolpen med ett precist skott. En tuff start för Bjurling, som fram till det inte behövt göra ett enda ingripande.

Djurgården fick en viktig kvittering innan perioden var över. En kaotisk situation runt Tommy Salo i Modos mål slutade med att Mariusz Czerkawski, stekhet denna afton, rakade in en lös puck till 1-1. I slutet av perioden hade Djurgården massiv press mot Modos kasse i ett power play utan att rå in pucken i nät.

Sagolikt målfyrverkeri avgjorde matchen
Djurgården hade haft pressen i den första perioden, men haft förtvivlat svårt att få in pucken trots kanonlägen. Man fick sannerligen retroaktiv utdelning, för under den andra periodens inledande minuter gick allt in!

Djurgården inledde i boxplay 41 sekunder, men fick omgående ett power play och Nisse Ekman gjorde 2-1 59 sekunder in i perioden. I själva verket var det dock Modobacken Jesper Damgaard som råkade peta in Ekmans inspel i egen kasse.

53 sekunder senare var det dags igen. 3-1 gjorde den alltid sevärde Patrick Thoresen, som snappade upp en lös puck och slog på ett högt dragsskott som satt i nät. Kul för Thoresen att göra ett mål, en ung lovande spelare som gör ett enormt jobb för laget i varje byte.

31 sekunder tog det innan 4-1 kom som ett brev på posten. Mariusz Czerkawski slog en fantastisk passning från egen zon förbi tre Modospelare som friställde Nisse Ekman på offensiva blå. En vilt kämpande Salo blockerade hans försök, men fick ingen hjälp av sina försvarare och på returen dök en annan hårt arbetande spelare upp och fick bli målskytt, Daniel Rudslätt.

En målexplosion utan dess like alltså. Modo kom igen när man fick spela med en man mer, etablerade hårt tryck i offensiv zon men lyckades inte överlista Björn Bjurling. Istället kontrade Djurgården och gjorde 5-1 strax efter laget blivit fulltaligt. Daniel Rudslätt gjorde en snygg uppåkning och passade över till Daniel Tjärnqvist som dundrade in pucken med ett mäktigt slagskott.

Det unika med perioden är att Modo vann skotten med 18-8. Efter målen fick man flera numerära överlägen där laget spelade bra och kom till fina avslut. Men Djurgårdsspelarna krigade stenhårt, och samtidigt växte Bjurling in i matchen och gjorde några otroligt fina och viktiga paradräddningar. Allra vassast var den i slutsekunderna, då Magnus Gästrin först sköt och Henrik Sedin följde upp på returen - Bjurling motade båda försöken. Peter Forsberg hade ett friläge, men blev ikapphunnen av Dan Boyle som pressade Forsberg ur skottläge. Modo hade också ett stolpskott sedan Bjurling tappat klubban.

Avslagen sistaperiod
Ett Modomål i mittenperioden hade gjort att det varit riktig match in i den sista perioden, nu kunde Djurgården fokusera på sin defensiv samtidigt som Modos anfallsförsök kändes halvhjärtade - laget hade nog inte riktigt tron själva att de kunde komma igen. DIF drabbades dessutom av en ny skada, Marcus Nilson offrade sig och täckte skott vid ställningen 4-1. Skottet tog illa och Nilson fick lämna isen kort därefter. Modo bytte ut Salo och satte in unge Mikael Zajkowski i målet, han höll rent under sina 20 minuter på isen.

Djurgården försvarade sig väl och släppte inte fram Modo till några större målchanser. De lägen som uppstod stoppade Björn Bjurling på ett förtroendeingivande sätt. Till slut fick han ändå kapitulera på ett skott från Hans Jonsson sex minuter före slutet, 5-2 slutresultat.

En imponerande insats från Djurgården som verkligen vässat anfallsspelet. Björn Bjurling kommer in från bänken och gjorde en mycket bra insats. Bjurlings senaste två matcher, kvällens och 2-0-segern mot Färjestad 6 november, har varit hans två bästa insatser denna säsong och han kommer definitivt tvinga Marty Turco att spela riktigt bra för att behålla förstaspaden.

Sin bästa match för säsongen gjorde även Mariusz Czerkawski som var isens bäste spelare. Djurgårdens anfallsspel är magnifikt att skåda just nu, samtliga formationer har en härlig fart under grillorna och det är en helt annan glöd i laget nu än under mörka oktober månad. Härligt är också att publiken börjar hitta tillbaka till Globen, 9000 senast mot Frölunda och fullsatt i kväll mot Modo. Visst drog Peter Forsberg ett antal tusen extra, men det var Djurgården som stod för showen. Just nu är DIF seriens bästa hemmalag och det finns absolut ingen anledning att inte köpa biljetter till kommande matcher, Malmö på lördag och sedan årets sista hemmamatch, Färjestad 28 december.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - MODO Hockey 5-2

6/12 2004, Globen.

Period 1 (1-1)
0 - 1 09:00 Mattias Weinhandl (Mattias Timander, Jesper Damgaard)
1 - 1 13:45 Mariusz Czerkawski (Daniel Rudslätt)
Skott: 15-6

Period 2 (4-0)
2 - 1 00:59 Nils Ekman, spel fem mot fyra
3 - 1 01:52 Patrick Thoresen (Christian Eklund, Mikael Johansson)
4 - 1 02:23 Daniel Rudslätt (Nils Ekman)
5 - 1 05:21 Daniel Tjärnqvist (Daniel Rudslätt, Rikard Franzén)
Skott: 8-18

Period 3 (0-1)
5 - 2 14:07 Hans Jonsson (Morten Green)
Skott: 4-16

Skott, totalt: 27-40

Domare: Christer Lärking.
Publik: 13850.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 9x2.
Utvisningar, MODO Hockey: 7x2.

Djurgårdens IFMAPU MODO HockeyMAPU
D Boyle0000
F Bremberg0002
M Czerkawski1010
C Eklund0112
N Ekman1120
R Franzén0114
M Johansson0110
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
M Nilson0000
J Oduya0000
R Pettersson0000
D Rudslätt1232
M Strömberg0002
P Thoresen1010
D Tjärnqvist1010
J Ölvestad0006
 
J Damgaard0112
T Enström0000
P Forsberg0002
M Green0110
M Gästrin0000
P Hedin0002
O Hedman0000
H Jonsson1014
J Lindström0000
D Sedin0000
H Sedin0002
A Steen0000
P Svartvadet0000
M Timander0112
T Viklund0000
M Weinhandl1010
P Öberg0000
J Öberg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Anders Melinder
Fredrik Andersson