Publicerad: 2005-02-03 - 21:42 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisMäktig upphämtning mot FBK

Djurgården inledde matchen bra i Karlstad när man fick ett powerplay och fick sätta sin prägel på matchen. Mariusz Czerkawski hade ett giftigt avslut i utsidan av nätet.

Färjestad kom igång när man blev fulltaligt och började sätta lite tryck på Djurgården i den intensiva förstaperioden. Zdeno Chara och Marcel Jenni var framme i farliga målchanser. För Djurgårdens del var det enbart förstakedjan som kunde stå upp mot Färjestad. Kedjan inledde magnifikt och satte ständigt tryck i anfallszon när man fick spela.

Det var inte oväntat just den kedjan som gav Djurgården ledningen i matchen. Robert Nilsson serverade Marcus Nilson öppet mål, men Nilson lyckades ofattbart nog missa. Pucken stannade dock kvar i Djurgårdsägo och Patrick Thoresen hittade Nilson med en fin parallellpassning. Nilson sköt direkt och hade lite tur när pucken letade sig in till 0-1 via en motståndarskridsko.

Strax efter målet hettade till rejält när Staffan Kronwall och Jenni började gruffa lite. Uppenbarligen hade inte Färjestads NHL-back Sheldon Souray något större förtroende för Jennis förmåga att slåss, så han kastade sig in i leken och gav sig in i ett regelrätt slagsmål med Kronwall. Resultatet blev matchstraff för båda spelarna.

Sista 6 minuterna i perioden handlade det för Djurgårdens del enbart om boxplay sedan domaren kört en något enögd syn på hur man delar ut utvisningar. Marcus Nilson fick en extra tvåa sedan han gett sig på Christian Berglund som medvetet kört på Jose Theodore. Berglund fick enbart två minuter.

När Djurgården klarat av det boxplayet hade man maximalt oflyt med två utvisningar på 5 sekunder. Daniel Tjärnqvist fick 2+2 sedan han i ett försök att slå ut pucken träffat Charas klubba och sedan upp i ansiktet på Chara. Dessförinnan hade Daniel Rudslätt åkt ut.

2 minuter i spel tre mot fem brukar alltid straffa sig, så även denna gång. Christian Berglund hade helt öppet mål och sköt i stolpen innan Mats Trygg med 40 sekunder kvar av perioden tryckte in 1-1 med ett slagskott. Djurgården försvarade sig bra, men man förlorade fyra raka tekningar i egen zon och det straffade sig. Kan man inte få ut pucken efter tekningar blir två mans underläge helt enkelt för mycket.

Djurgården reste sig efter nya boxplay
Med tre sekunder kvar av den andra perioden fick Johnny Oduya en fruktansvärt billig utvisning sedan han knuffat undan en Färjestadsspelare som åkt in i Theodore. Det innebar att Djurgården fick inleda även den andra perioden i spel tre mot fem i dryga två minuter. Den här gången lyckades man döda det på ett snyggt sätt, Färjestad fick inte igång sitt powerplay riktigt och skapade inga chanser.

Efter 4 raka minuter i spel tre mot fem hade Djurgården svårt att få igång sitt spel igen. En kontring slutade med att Patrick Thoresen hakade Jenni, och Djurgården fick fortsätta i numerärt underläge ytterligare två minuter. Det ledde till att Färjestad kunde ta ledningen med 2-1. Målet kom sedan Djurgården sjunkit för långt ned, Pelle Prestberg fick en passning mitt i slottet och kunde placera upp pucken i nät från nära håll.

Resten av perioden var det jämn hockey med mycket fram och tillbaka. Väldigt lite ordnat spel utan mest kontringshockey. Djurgården skapade två gyllene kvitteringslägen. Först frispelades Robert Nilsson med en mästerlig passning från Dan Boyle som vallade fram den via sargen. Nilsson försökte med samma fint som pappa Kenta gjorde i VM 1989 mot USA, men fick inte träff på pucken.

Mariusz Czerkawski och Johannes Salmonsson hade också ett jätteläge. Salmonsson tog in pucken och droppade till Czerkawski, som tryckte iväg en handledare i ribbans överkant. Det här med ramträffar börjar bli en segdragen följetong för Djurgården...

Djurgården forcerade sig ikapp
Den tredje perioden blev en rätt seg historia inledningsvis där Färjestad mest gick in för att försvara sin ledning och spela på resultatet. Färjestad fick till allas förvåning en utvisning, men Djurgårdens powerplay var lite för omständigt istället för att satsa på skott och retur.

Patrick Thoresen skapade på egen hand två fina lägen som dock gick utanför målramen. Utöver det höll Färjestad rent i egen zon, och när Zdeno Chara i efterdyningarna av en kontring drog in 3-1 kändes det tämligen kört.

Men med de sista krafterna lyckades Djurgården vaska ihop en riktigt bra slutforcering. Mariusz Cerkawski stod för ett viktigt reduceringsmål till 3-2 när han sköt pucken över Gerbers axel. Och med 2:23 kvar klev Daniel Fernholm in och klämde dit kvitteringen till 3-3 med ett mäktigt slagskott. Till saken hör att pucken gick ribba in - för en gångs skull satte den där eländiga ribban inga käppar i hjulen.

I slutsekunderna körde Marcus Nilson ett solorace som slutade att han blev neddragen. Naturligtvis utan åtgärd från domaren som hade långt ifrån sin bästa dag.

I förlängningen drog Färjestad på sig ett lagstraff och Djurgården fick chansen att spela fyra mot tre. Marcus Nilson kunde sånär slå in segerpucken, istället slarvade Djurgården bort alla möjligheter till en bonuspoäng när tre man gick bort sig i anfallszon. Färjestad kom tre mot en, och Christian Berglund avslutade med ett 4-3-mål för hemmalaget.

Starkt av Djurgården att komma igen och åtminstone få en poäng med sig. Det hårda jobbet lönade sig till slut och det var säkert viktigt för självförtroendet att få med sig en poäng i Karlstad. Hemmamatchen på lördag mot Luleå i Globen är sista matchen innan landslagsuppehållet.

DANIEL UHLIN

Färjestads BK - Djurgårdens IF 4-3

3/2 2005, Löfbergs Lila Arena.

Period 1 (1-1)
0 - 1 07:41 Marcus Nilson (Patrick Thoresen)
1 - 1 19:20 Mats Trygg (Pelle Prestberg), spel fem mot tre
Skott: 13-8

Period 2 (1-0)
2 - 1 05:29 Pelle Prestberg (Jörgen Jönsson), spel fem mot fyra
Skott: 8-6

Period 3 (1-2)
3 - 1 09:18 Zdeno Chara (Pelle Prestberg, Marcel Jenni)
3 - 2 14:08 Mariusz Czerkawski (Mikael Johansson, Johnny Oduya)
3 - 3 17:37 Daniel Fernholm (Dan Boyle, Patrick Thoresen)
Skott: 9-9

Period 4 (1-0)
4 - 3 03:57 Christian Berglund (Calle Steen)
Skott: 2-1

Skott, totalt: 32-24

Domare: Christer Lärking.
Publik: 8250.
Utvisningar, Färjestads BK: 5x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8x2, 1x5, 1xmatchstraff.

Färjestads BKMAPU Djurgårdens IFMAPU
C Berglund1012
P Bäcker0000
Z Chara1012
S Erkgärds0000
J Grönvall0000
R Hamr0000
M Jenni0110
M Johansson0000
M Johnson0000
R Jonsson0000
J Jönsson0110
E Kåberg0000
J Mattsson0000
P Prestberg1230
S Souray00025
O Steen0002
C Steen0110
M Trygg1012
 
D Boyle0110
M Czerkawski1010
C Eklund0000
N Falk0000
D Fernholm1010
M Johansson0110
T Kollar0000
S Kronwall00025
M Nilson1014
R Nilsson0000
J Oduya0114
R Pettersson0000
D Rudslätt0002
J Salmonsson0000
P Thoresen0222
C Thörn0000
D Tjärnqvist0004
J Ölvestad0000

Tränare Tränare
Leif Strömberg
Bo Lennartsson
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv