Publicerad: 2004-11-06 - 17:15 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisHårt arbete lönade sig mot FBK

Äntligen fick man se en gedigen laginsats från Djurgårdens sida! Hårt arbete, hårt arbete och ännu mer hårt arbete var segerreceptet när Färjestad plockades ned med 2-0 på bortais och viktiga poäng - inte minst för självförtroendet - kunde hämtas.

Djurgården inledde matchen bra och spelade i den första perioden precis så aggressiv hockey som man saknat tidigare under säsongen. Mot Timrå senast fanns också tendenser till ett helt annat jobb ute på isen, men mot Färjestad var det snäppet bättre.

Perioden präglades mycket av utvisningar, något som gynnade Djurgården då man spelade betydligt bättre i både boxplay och powerplay än Färjestad. DIF skapade ett antal heta målchanser, Jimmie Ölvestad rundade Sheldon Souray men fick en smäll samtidigt och tappade balansen - annars hade han varit helt fri med Daniel Henriksson i FBK-kassen. Henriksson gjorde senare en tavla då han slog ut pucken rätt i banan till Micke Johansson. Johansson sköt och pucken åkte under Henrikssons arm, men innan den gick över linjen kom en Färjestadsback och slog undan pucken. Precis samma oflyt i offensiven som präglat ett antal matcher för Djurgården på senare tid.

Färjestad skapade betydligt mindre än man är vana vid på hemmais, men ett par vassa lägen fanns. Bland annat höll Johnny Oduya på att styra in ett inspel framför kassen i eget mål. Bästa egenskapade läget hade Pelle Prestberg som via en turlig studs fick pucken mitt framför Bjurling, som dock slängde sig raklång och fick bort pucken från Prestberg innan denne kunde avlossa sitt skott.

2-0 efter stark mittenperiod
Färjestad rivstartade den andra perioden och hade två jättelägen att ta ledningen i matchen. Först gjorde Bjurling en idioträddning när Christian Berglund fick en öppnande pass på bortre stolpen, sedan sköt Jesper Mattsson grovt utanför i andraläget.

Sakta men säkert kom Djurgården in i perioden igen, och kunde göra det viktiga ledningsmålet i matchen. Målet kom till efter en snabb spelvändning, något man knappast varit bortskämd med denna säsong, som gav ett två-mot-en-läge för Marcus Nilson och Nisse Ekman. Nilson levererade ett tidigt pass, och Ekman direktsköt in 0-1.

Färjestad reagerade på målet med att forcera framåt än mer kraftigt och kunde sånär kvittera när Jörgen Jönsson två gånger var framme. I sin iver att göra ett mål gick dock Färjestad bort sig lite senare, tre man pressade på puckförare i Djurgården på offensiv blå. Rikard Franzén vann dock kampen och matade fram ett pass till Mikael Johansson som kom fri från mittlinjen. Ensam med Henriksson gjorde han inget misstag, Johansson plockade fram sin klassiska mellanbenen-fint och placerade in 0-2.

Målet får sägas var en följd av att Djurgården för första gången på hur länge som helst kunde spela på en ledning. För en gångs skull var det motståndarna och inte Djurgården som fick spela under press att prestera framåt.

I slutet av perioden tryckte Färjestad tillbaka Djurgården och vaskade fram ett antal riktigt bra målchanser, men Bjurling spelade stabilt i målet och gjorde flera viktiga räddningar.

Djurgården höll undan mycket säkert och stabilt
I sista perioden förväntade man sig en hård Färjestadspress för kvittering. Den uteblev nästan fullständigt. Djurgården uppträde mycket disciplinerat, spelade enkelt och tog inga onödiga risker genom hela den tredje perioden. Färjestad fick ingen ordning på sitt spel, vann inga närkamper i Djurgårdens zon vilket gjorde att man aldrig lyckades få hårt tryck mot Bjurling i kassen.

Utöver två chanser, då Mathias Johansson missade pucken vid öppet mål och ett närskott från Emil Kåberg, skapade Färjestad ingenting i anfallsväg i den sista perioden.

Djurgården hade nästan chanser som var snäppet vassare när kontringslägen uppstod. Fredrik Bremberg snappade upp en indianare och sköt ett skott som Henriksson räddade, innan dess hade Marcus Nilson haft ett backhandläge som kunde gått in om inte Henriksson varit följsam och räddat.

Segern var med andra ord kassaskåpssäker. Äntligen fick man se de kämpartakter som tog Djurgården till toppen förra säsongen. Hela tiden aggressivt spel över hela banan, forechecking i anfallszon och enkelt spel i egen zon. Även tidigare har det kämpats ute på isen, men skillnaden i dag var att de hela enheterna kämpade tillsammans och inte en och en. Att det finns kvalitet i laget råder det inget tvivel om, nu gäller det att fortsätta med samma höga arbetsmoral och LAGSPEL efter uppehållet så ska detta Djurgården kunna avancera upp på säkrare mark i tabellen.

Extra individuella plus i dag till Nichlas Falk som spelade felfritt backspel, även unga och orutinerade spelare som Johannes Salmonsson och Patrick Thoresen förtjänar beröm för sitt uppoffrande och ettriga jobb ute på isen.

DANIEL UHLIN

Färjestads BK - Djurgårdens IF 0-2

6/11 2004, Löfbergs Lila Arena.

Period 1 (0-0)
Skott: 5-9

Period 2 (0-2)
0 - 1 03:59 Nils Ekman (Marcus Nilson, Johannes Salmonsson)
0 - 2 10:39 Mikael Johansson (Rikard Franzén, Patrick Thoresen)
Skott: 14-7

Period 3 (0-0)
Skott: 9-6

Skott, totalt: 28-22

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 8250.
Utvisningar, Färjestads BK: 8x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.

Färjestads BKMAPU Djurgårdens IFMAPU
C Berglund0002
P Bäcker0000
F Eriksson0000
J Frögren0002
J Grönvall0002
R Hamr0000
P Hållberg0002
J Höglund0002
M Johansson0000
R Jonsson0000
J Jönsson0000
E Kåberg0002
J Mattsson0000
P Nordström0000
P Prestberg0000
S Souray0000
C Steen0000
M Trygg0004
 
F Bremberg0000
M Czerkawski0000
N Ekman1012
N Falk0000
D Fernholm0000
R Franzén0112
M Johansson1012
S Kronwall0004
M Nilson0110
R Nilsson0000
J Oduya0004
K Ottosson0000
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
J Salmonsson0110
P Thoresen0110
J Ölvestad0000

Tränare Tränare
Bengt-Åke Gustafsson
Leif Strömberg
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv