Publicerad: 2004-09-21 - 22:57 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisPremiärseger mot SSK - till slut!

Djurgårdens elitseriepremiär på Hovet mot Södertälje blev en rafflande om inte helt välspelad tillställning. Efter att ha legat under med 0-1 efter två perioder, vände Djurgården på matchen i sista perioden och kunde till slut vinna. Men det var långt i från problemfritt de sista 20 minuterna!

Den första perioden är definitivt inget att minnas. Den var full med felpassningar och allmänt dåligt spel från båda lagen. Något annat var egentligen inte att förvänta heller, det brukar ta någon period innan spelet börjar sitta, ett välkänt fenomen från tidigare premiärer. Djurgården var trots att man inte spelade speciellt bra ändå det lag som var klart bäst och ägde perioden, skapade ett stort antal chanser. Pucken ville dock inte in, närmast att näta var Daniel Fernholm som prickade ribban i power play.

Södertälje presterade inte mycket i anfallsväg. Bästa läget hade Robert Döme, en mycket duktig spelare som helt klart är SSK:s vassaste anfallsess. Döme var helt fri med Bjurling sedan Rikard Franzén missat pucken i mittzonen och gjorde en lång dragning. Men Björn Bjurling i DIF-kassen var otroligt följsam och lyckades hänga med och blockera backhandskottet.

Ett mål föll i perioden och det kom i numerärt överläge. 0-1 gjorde Jan Huokko, backen som smugit ned på bortre stolpen. Tre DIF-spelare gick bort sig i hörnet, Huokko var fri framför kassen och kunde förvalta Joakim Erikssons sidledspassning.

Målvakten räddade Södertälje i andra perioden
Djurgården kom ut i den andra perioden med en helt annan frenesi, och lyfte sitt spel ett par nivåer. Redan efter tio sekunders spel fick Djurgården ett två-mot-en-läge där Mikael Johanssons passning dock bröts, och det läget angav takten för i stort sätt varje byte framöver. Hur skotträknaren lyckades få 11 SSK-skott övergår mitt förstånd...

Jag skulle kunna rada upp tillräckligt med heta djurgårdsmålchanser för att täcka en normal roman, men nöjer mig med de hetaste: Daniel Rudslätt prickade stolpen och sedan hade Mariusz Czerkawski ett direktskott mitt i slottet. På något sätt lyckades Rastislav Stana, Södertäljes skickliga målvakt, stoppa försöket och alla andra utmärkta målchanser för Djurgården. Det är sällan man går från en period där ett lag sköt 17 skott på mål och tycker det var i underkant.

Södertälje ägnade sig mest åt destruktivt spel, satsade på att försvara sig och hade bara ett par ströanfall som DIF och Bjurling kunde avvärja. Utan det fantastiska och ibland tursamma målvaktsspelet från Stana hade det dock stått minst 4-1 till Djurgården efter den andra perioden.

Underbar vändning i sista perioden
Stanas flyt och nolla höll i sig två minuter in i den tredje perioden. Då spelade Djurgården ett utmärkt powerplay, som avslutades med ett snyggt inspel av Daniel Tjärnqvist till Nisse Ekman i slottet. Ekman drog till direkt, skottet satt perfekt och Hovet exploderade i glädje, efter orgien av missade chanser gick äntligen pucken in!

Fyra minuter senare kom obeskrivligt rättvisa 2-1. Återigen ett sevärt mål, där Espen Knutsen och Fredrik "Linkan" Bremberg samspelade bakom kassen och fann en framtstörtande Daniel Tjärnqvist som direktsköt in pucken.

Efter målet avstannade dock Djurgårdsoffensiven. Södertälje som inte haft mycket att säga till om kunde successivt flytta fram sina trupper, och när Johnny Oduya åkte på en mycket tveksam utvisning kunde SSK kvittera till 2-2. Målet var likt deras första, återigen missade Djurgården en spelare i numerärt underläge som glidit fram på bortre stolpen. Denna gång var det Peter Ferraro som gjorde målet, framspelad av brorsan Chris.

Lyckligtvis kunde Djurgården resa sig. När man fick chansen att själva spela powerplay visade två artister upp sin klass. Mariusz Czerkawski tog tag i pucken på egen blå, gjorde en mäktig dragning och tempoväxling i ett där han bara blåste ifrån Södertäljespelarna. Sedan serverade han Nisse Ekman pucken i ett friläge, en underbar aktion av "Marre"! Ekman är helt skoningslös i sitt avslut och sätter 3-2 till Djurgården.

Slutet blev onödigt dramatiskt. Domaren Ulf Rönnmark hade inte någon av sina bästa kvällar och hittade två otroliga utvisningar. Först på Nichlas Falk, sedan på Jimmie Ölvestad som får ett felskär och ramlar in i målvakten Stana. Spel fem mot tre för SSK i 40 sekunder. Ölvestad var av förståeliga skäl rasande på domaren och fick en 10-minutare efter protester.

Med en enorm krigarinsats lyckades Djurgården döda både fem-mot-tre-läget och det efterföljande sex-mot-fyra-läget sedan SSK chansat med att ta ut Stana. Mär Kristofer Ottosson placerade in 4-2 i tom kasse kunde vi på läktaren äntligen pusta ut!

Som helhet gör Djurgården en klart godkänd insats med tanke på att det är den första seriematchen. Trots det tunga läget efter två perioder med en motståndarmålvakt som tar även de bästa avsluten malar laget bara på. Man förhastar sig inte utan jobbar vidare systematiskt och det ger till slut också utdelning. Några spelare måste prisas extra: Mikael Johansson gör en kanonmatch och är otroligt nyttig både i offensiven och försvarsspelet. Daniel Tjärnqvist är en fältherre som dominerar rinken på exakt samma sätt som när han lämnade Djurgården sist. I sista perioden var backen på isen nästan konstant, trots det gör han nästan inga misstag, fantastiskt att se! Att han sätter ett mål och har en snygg målpassning drar inte heller ned betyget förstås. Slutligen vill jag plussa för Jimmie Ölvestad som jobbar något kopiöst, byte efter byte. Han checkar, tacklar, åker skridsko som om livet hängde på det. Ölvestad hade tre-fyra ruggiga uppåkningar där han bara tog pucken och åkte förbi hela Södertäljeförsvaret.

NHL-proffsen visade helt klart sin klass i kväll. Ekman, Marre och Marcus Nilson blir verkliga tillgångar. Men dom liksom övriga laget har helt klart potential att spela betydligt bättre, något som säkerligen kommer tas fram när laget spelats samman några veckor och blivit varma i kläderna på allvar. För oss som gillar offensiv hockey och finessrikt spel kommer det verkligen bli högtidsstunder i Globen med spelare som Espen Knutsen, Fredrik Bremberg, Mariusz Czerkawski med flera i Djurgårdens tröja!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Södertälje SK 4-2

21/9 2004, Hovet.

Period 1 (0-1)
0 - 1 04:29 Jan Huokko (Jörgen Bemström, Joakim Eriksson), spel fem mot fyra
Skott: 13-5

Period 2 (0-0)
Skott: 17-11

Period 3 (4-1)
1 - 1 02:10 Nils Ekman (Daniel Tjärnqvist, Nichlas Falk), spel fem mot fyra
2 - 1 06:34 Daniel Tjärnqvist (Fredrik Bremberg, Espen Knutsen)
2 - 2 14:26 Peter Ferraro (Chris Ferraro), spel fem mot fyra
3 - 2 15:44 Nils Ekman (Mariusz Czerkawski, Kristofer Ottosson), spel fem mot fyra
4 - 2 19:35 Kristofer Ottosson (Johannes Salmonsson), spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 10-4

Skott, totalt: 40-20

Domare: Ulf Rönnmark.
Publik: 5687.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 12x2, 2x10.
Utvisningar, Södertälje SK: 14x2, 1x10.

Djurgårdens IFMAPU Södertälje SKMAPU
F Bremberg0110
M Czerkawski0110
C Eklund0000
N Ekman2024
N Falk0116
D Fernholm0000
R Franzén0000
M Johansson0000
E Knutsen0110
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
M Nilson00012
R Nilsson0000
J Oduya0004
K Ottosson1120
D Rudslätt0002
J Salmonsson0110
M Strömberg0000
D Tjärnqvist1120
J Ölvestad00016
 
J Andersson0000
J Bemström0112
N Bergfors0002
A Burström0002
R Carlsson00010
R Döme0000
J Eriksson0114
C Ferraro0112
P Ferraro1010
J Huokko1010
N Hävelid0002
G Karlsson0000
P Liimatainen0002
E Norbäck0002
T Pettersson0002
P Popovic0002
T Riihijärvi0002
B Robertsson0000
D Tärnström0004
D Umicevic0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Timo Lahtinen
Anders Eldebrink