Publicerad: 2004-09-03 - 22:22 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompis2-0-seger mot Färjestad

Det blev tuff och tät match i Munkfors mellan Djurgården och Färjestad, en drabbning som bjöd på väldigt lite skönspel men desto mer kamp. Djurgården som nu gjorde sin tredje match på tre dagar kom till spel utan fyra ordinarie, men backarna Johnny Oduya och Nichlas Falk var tillbaka efter att ha varit indisponibla mot Storhamar senast.

Djurgården fick en bra start med ett tidigt ledningsmål. Efter 2:36 kunde Christian "Fimpen" Eklund göra 0-1, ett skott från den vänstra tekningscirkeln som letade sig förbi en skymd Daniel Henriksson i Färjestads kasse.

Resten av perioden var ganska chansfattig, det var först i slutet som det hettade till. FBK fick straff sedan Daniel Fernholm bedömts ha kastat klubban. Exekutor blev hemmasonen Pelle Prestberg som gled fram och på Espen-manér stannade upp precis innan Djurgårdens målvakt Rolf Wanhainen. Skottet tog till publikens besvikelse i stolpen.

Dryga minuten senare var det Jimmie Ölvestads tur att pricka stolpen.

Andra perioden till Djurgården
De första 10 minuterna av mittenperioden präglades av utvisningar. Främst drabbade det Färjestad, men Djurgårdens powerplay var inte speciellt bra och man skapade egentligen inget hett läge. Den bästa chansen kom strax efter ett numerärt överläge då Johnny Oduya fick fritt skottläge mitt i slottet, han fick dock inte riktigt bra träff på skottet och Henriksson kunde rädda.

Djurgården ägde mer av spelet nu än man gjort tidigare. I spel 4-4 uppstod en lång retur från Henriksson som gav Kristofer Ottosson ett riktigt bra läge. Han revs ned av Per Hållberg - kategorin nödvändiga utvisningar - och DIF fick den utmärkta chansen att spel 4-3. Espen Knutsen, mycket inspirerad ikväll, styrde powerplayet som sånär gav utdelning när en Knutsen-passning styrdes strax utanför av Daniel Fernholm. Därefter kunde Färjestad hålla emot.

När sedan Färjestad fick ett powerplay lyckades DIF hålla spelet utanför egen zon i över en minut och dödade effektivt utvisningen. Generellt lämnade spelet i numerärt överläge mycket att önska i matchen, från båda lagen.

Färjestad lyckades i en period som gick till Djurgården bara skapa ett bra läge, Pär Bäcker fick ett sidledspass men sköt över Wanhainens ribba. I slutsekunderna hade sedan Djurgården ett grymt tryck i Färjestads zon och kunde sånär utöka sin ledning. Henriksson visade klass när han motade både Rikard Franzéns och Daniel Fernholms försök från nära håll. Perioden slutade således mållös.

Kvitteringsjakt utan udd
I den sista perioden märktes det på många Djurgårdsben att det varit en intensiv matchperiod. Djurgården drog sig alltmer tillbaka och inriktade sig främst på att försvara sin ledning och satsa på kontringar. Färjestad var hungriga efter en kvittering och tryckte på framåt. De skapade periodvis lite tryck nere i Djurgårdszonen, men deras spel stämde inte riktigt och den offensiva kraft man är van att se från laget kunde aldrig mobiliseras.

Ett par riktigt bra kvitteringslägen fanns dock att notera. Rolf Wanhainen tvingades till ett par svettiga parader, främst ett närskott sedan Mikael Johansson tappat sin klubba i ett boxplay. Det absolut bästa läget gick till Pär Bäcker, som fick en sidledspassning från en medspelare. Wanhainen var chanslös i förflyttningen och Bäcker hade i princip öppet mål. I sista stund dök då Ottosson upp och lyckades störa Bäcker tillräckligt för att han skulle missa målramen.

Sedan Färjestad fått en icing gratis (det var faktiskt en Färjestadsspelare som slog ned pucken i egen zon!) med 1:34 att spela tog de timeout och chansade med att dra ut Henriksson. Det gav emellertid motsatt resultat - Nichlas Falk tog tag i pucken i mittzonen och serverade osjälviskt Fredrik Bremberg som bara hade att placera in det avgörande 0-2-målet.

Det var som sagt knappast någon champagnehockey från något av lagen, det finns betydligt mer att ta ut från båda håll i både passningsspel och kreativitet. Starkt ändå av DIF att komma igen från den oväntade Storhamarförlusten och slå Färjestad i Munkfors. Bra inställning från samtliga spelare, tufft spel och en ordentlig portion krigande var segerreceptet i afton. Rolf Wanhainen uppträdde väldigt stabilt i kassen och hade god hjälp av sitt försvar som verkligen stred hårt och vann de flesta närkamperna i egen zon.

På utespelarsidan stod Jimmie Ölvestad lite i särklass, han hade ett flertal fina uppåkningar och förtjänade att sätta en av de chanser han skapade. Kristofer Ottosson i samma formation spelade ett smart centerspel matchen igenom och gjorde ett gediget jobb både defensivt och offensivt utan att glänsa. Även Espen Knutsen utmärkte sig, främst i de två första perioderna, där han krigade hårt över hela banan trots stundtals väldigt intensiv bevakning från Färjestad.

DANIEL UHLIN

Färjestads BK - Djurgårdens IF 0-2

3/9 2004, Klingevi ishall.

Period 1 (0-1)
0 - 1 02:36 Christian Eklund (Kristofer Ottosson)
Skott: 7-4

Period 2 (0-0)
Skott: 4-10

Period 3 (0-1)
0 - 2 19:23 Fredrik Bremberg (Nichlas Falk), spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 11-8

Skott, totalt: 22-22

Domare: Lars Johan Ryhed.
Publik: 1201.
Utvisningar, Färjestads BK: 7x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.

Färjestads BKMAPU Djurgårdens IFMAPU
P Bäcker0000
F Eriksson0000
J Frögren0000
J Grönvall0002
R Hamr0002
P Hållberg0002
J Höglund0000
M Jenni0000
M Johansson0000
R Jonsson0000
M Lindman0000
J Mattsson0000
M Månsson0000
P Nordström0002
P Prestberg0002
O Steen0002
C Steen0000
M Trygg0000
M Weinstock0000
 
F Bremberg1010
C Eklund1010
N Falk0110
D Fernholm0002
R Franzén0002
M Johansson0000
E Knutsen0004
T Kollar0002
M Kristoffersson0002
S Kronwall0000
J Oduya0000
K Ottosson0110
R Pettersson0000
A Ribbenstrand0000
C Sjögren0000
M Strömberg0000
J Westring0000
M Öhrstedt0000
J Ölvestad0002

Tränare Tränare
Bengt-Åke Gustafsson
Leif Strömberg
 
Niklas Wikegård
Hans Särkijärvi