Publicerad: 2004-08-19 - 23:02 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSeger i första träningsmatchen

Djurgården inledde som brukligt säsongen med seger i första matchen, och som oftast med ett rejält målkalas - i fjol blev det 8-3 på SaiPa, i år slog man tillbaka Almtuna IS med 7-1 inför 615 åskådare i Pinbackshallen i Märsta.

Den första perioden karaktäriserades av ganska trångt och bökigt spel, med ett flertal utvisningar. Djurgården fick ett tidigt ledningsmål då Johannes Salmonsson hittade rätt med ett handledsskott från kanten som letade sig i nät via en Almtuna-spelare, 1-0.

Tomas Kollar kunde utökat ledningen då han serverades ett friläge efter drömpass från Nichlas Falk, men hans försök till avslut mellan benen täpptes igen av Almtunas målvakt Kjell Bennemark.

2-0 kom istället när Djurgården fick spela powerplay. Fint runtspel slutade med att återvändande Jimmie Ölvestad snyggt släppte en passning från Kristofer Ottosson förbi sig vilket lurade Bennemark, bakom kom Robert Nilsson och lade in pucken vid första stolpen.

Det tog således bara 7:25 för att Djurgårdens båda superjuniorer Nilsson/Salmonsson skulle presentera sig denna säsong. Det ska bli mycket intressant att se vad dessa två framtidslöften kan uträtta i Elitserien i år!

Almtuna fick en bra chans att komma tillbaka i matchen när man fick spela 56 sekunder i spel fem mot tre, men Djurgården klarade det svåra läget utan större problem. När sedan en Almtuna-spelare hamnade i utvisningsbåset kom istället psykologiskt viktiga 3-0, ett riktigt tjusigt mål där Fredrik Bremberg levererade ett millimeterpass på Espen Knutsens blad, Espen som smugit sig in framför mål hade bara att sätta klubban till för att göra målet.

Större klasskillnad i andra perioden
Så långt hade Almtuna trots det målmässiga underläget hängt med ganska bra i matchen, i den andra perioden blev klasskillnaden lagen emellan dock mer tydlig. Almtuna fick sitt bästa läge i matchen tidigt när Max Österberg rakt från utvisningsbåset fick ett friläge, men Bjurling täppte till längs isen och fick göra sin första riktiga räddning.

Djurgården gick ifrån till 4-0 sedan Daniel Rudslätt kraftfullt fört upp pucken på vänsterkanten och lagt in den framför mål där Salmonsson forcerade in sitt andra för kvällen på sin moderklubb.

Almtuna fick ett nytt spel fem mot tre sedan DIF dragit på sig ett lagstraff i numerärt underläge. Bästa chansen i powerplayet skapade dock Djurgården sedan Johnny Oduya fångat upp en slumppuck och åkt sig fri. Oduya gjorde en läcker dragning och lurade Bennemark, som ändå på något sätt lyckades få ned sin klubba i sista stund och hålla pucken utanför linjen.

Därefter kom en märklig 4-1-reducering. Ingen i hallen, inte ens Almtuna-spelarna förstod att det var mål i en tilltrasslad situation där det såg ut som Björn Bjurling i DIF-kassen hade blockerat pucken. Men domare Lärking hade uppmärksammat vad som hade hänt och dömde mål, målskytt Patrik Rönnqvist.

Lyckan för Uppsala-laget blev kortvarig. Drygt 30 sekunder senare blev Erik Hansén utvisad och precis när han kom in på isen igen dundrade Daniel Fernholm in 5-1 från tekningscirkeln, sedan han serverats en öppnande passning av Espen Knutsen. Innan perioden var slut fick DIF dessutom ett bortdömt mål (helt korrekt) sedan "Linkan" Bremberg kört en fräckis och kastat in pucken med handen.

Defilering i sista perioden
Matchen var i princip avgjord inför den sista perioden där Djurgården visade upp sitt bästa spel för kvällen, med många härliga kombinationer och lekfullt, vackert passningsspel. Salmonsson och Rudslätt kom två-mot-en där det dock blev en passning för mycket. Sedan var det Robert Nilsson och Kristofer Ottosson som kombinerade för att sätta upp Ölvestad på bortre stolpen, han hann emellertid inte ned med klubban i tid.

5-1 var närmast i underkant och det var bara in tidsfråga innan 6-1 skulle ramla in. När det kom var det desto vackrare, Mikael Johansson lade en pass bakom ryggen upp mot blå linjen där Johnny Oduya mötte upp och fick på ett mäktigt direktskott rakt upp i taket.

I ett efterföljande powerplay lyckades Espen Knutsen missa öppet mål från två meter, men Espen såg inte särskilt besviken ut utan skrattade lätt över missen. Matchens sista mål fram till 7-1 gjorde Mikael Johansson sedan Daniel Rudslätt lagt en precis sidledspassning som gav Micke öppet mål. Almtuna vaskade bara fram en chans av värde i slutperioden, sedan DIF-bekantingen Alexander Hult fintat ned Björn Bjurling men sedan fick han inte till avslutet, uppvaktad av Djurgårdsförsvarare.

Som helhet en klart godkänd säsongsdebut från Djurgården mot ett Almtuna som haft det lite motigt under försäsongen hittills. Den här matchen var kanske inte en så klar värdemätare för den kommande säsongen, men härnäst följer en turnering på Åland där man möter två av Finlands bästa lag - TPS Åbo och IFK Helsingfors - så det var nog bra att få en match i benen.

Individuellt var kedjan med Rudslätt-Johansson-Salmonsson den bästa enheten, speciellt Rudslätt var vass framåt. "Linkan" med Espen och Thoresen känns som det finns betydligt mer att få fram ur, men trots att de var långt i från max briljerade de stundtals med härligt spel där pucken gick som på ett snöre.

Robert Nilsson och Ottosson såg ut att trivas tillsammans, Ölvestad får vi nog ge ett antal matcher innan han kommer in i den europeiska hockeyn igen, det brukar ju ta ett tag att ta steget tillbaka till de större rinkarna som bekant.

På backsidan visade Johnny Oduya och Daniel Fernholm fina takter i spelet, vid sidan av att de gjorde mål.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Almtuna IS 7-1

19/8 2004, Pinbackshallen.

Period 1 (3-0)
1 - 0 01:38 Johannes Salmonsson (Mikael Johansson)
2 - 0 07:25 Robert Nilsson (Kristofer Ottosson), spel fem mot fyra
3 - 0 12:35 Espen Knutsen (Fredrik Bremberg), spel fem mot fyra
Skott: 12-5

Period 2 (2-1)
4 - 0 10:19 Johannes Salmonsson (Daniel Rudslätt)
4 - 1 13:28 Patrik Rönnqvist
5 - 1 16:09 Daniel Fernholm (Espen Knutsen)
Skott: 12-6

Period 3 (2-0)
6 - 1 04:13 Johnny Oduya (Mikael Johansson, Nichlas Falk)
7 - 1 12:28 Mikael Johansson (Daniel Rudslätt, Johannes Salmonsson)
Skott: 15-7

Skott, totalt: 39-18

Domare: Christer Lärking.
Publik: 615.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.
Utvisningar, Almtuna IS: 9x2.

Djurgårdens IFMAPU Almtuna ISMAPU
F Bremberg0110
N Falk0110
D Fernholm1010
M Johansson1230
E Knutsen1120
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0002
R Nilsson1010
J Oduya1012
K Ottosson0110
R Pettersson0000
D Rudslätt0220
J Salmonsson2132
C Sjögren0004
M Strömberg0000
P Thoresen0000
J Ölvestad0002
 
F Abrahamsson0000
J Agu0004
J Almtorp0000
J Bodins0002
N Eckerblom0000
T Gabrielsson0000
J Gellerstedt0002
M Gustavsson0000
E Hansén0002
J Hedengren0000
H Holmkvist0000
A Hult0002
H Jansson0000
A Karlsson0004
P Rönnqvist1010
O Sundh0000
D Wessner0000
M Öhrstedt0000
M Österberg0002

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Hans Särkijärvi
 
Thom Eklund
Thomas Ullbors