Publicerad: 2004-03-05 - 22:52 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisBitter torsk för kämpande DIF

Djurgården inledde slutspelet med två av de värsta smällarna någonsin, 1-8 två gånger om. Trots detta ställde djurgårdspubliken upp rejält bakom sitt lag, över 11 000 tog sig till Globen denna fredagskväll och gav spelarna ett rejält stöd.

Spelarna såg ordentligt tända ut från start och gjorde sin bästa match sedan Modo borta i grundserien. Men det räckte inte ändå. Frölunda fortsatte att ha marginalerna på sin sida, en närmast 100%-ig utdelning på sina målchanser och dessutom ska de tacka domaren Thomas Andersson för åtminstone två av målen.

Av någon anledning fick Lärking inte fortsatt förtroende trots två riktigt bra insatser i de första två matcherna i serien. Vad Andersson dömt för mesmatcher hittills vet jag inte, för han kom in och blåste fullkomligt sönder matchen de första 10 minuterna. Inte mindre än sju utvisningar delades ut, de flesta för småsaker som det inte ska blåsas för i slutspel.

Djurgården gjorde en riktigt bra period och trampade gasen i botten. Det smällde rejält i närkamperna och spelarna uppträdde äntligen som ett lag, hade mycket bättre fart under skridskorna än tidigare i slutspelet och uppträdde med ett mer samlat spel. Varför kunde ni inte lirat så här från start, grabbar?!

Djurgården gjorde 1-0 i powerplay. "Linkan" Bremberg stod bakom kassen och serverade Mikael Johansson framför mål, Micke stänkte direkt upp den i taket. Lundqvist går ofta ned på isen och stänger av där, det är högt puckarna ska sitta.

Tyvärr så blev det en kuslig repris från förra matchen i Globen. Djurgården fick ett powerplay efter gjort mål sedan Frölunda haft för många spelare på isen - och i det numerära överläget släppte man sedan in ett mål. Det tog bara 10 sekunder för Jari Tolsa att ta sig från egen zon till anfallszon, sedan slog han på ett skott som Petter Rönnquist släppte förbi sig. Det skottet borde han tagit, men han var vid det här laget nästan helt ouppvärmd.

Ett tungt bakslag, men Djurgården arbetade sig tillbaka i matchen. Efter bra tryck i anfallszon några gånger kom 2-1, närmast en repris på det första målet men denna gång agerade Jonathan Hedström framspelare och "Linkan" avslutare.

Sedan steg Thomas Andersson in i handlingarna och gav Frölunda ett o-t-r-o-l-i-g-t billigt fem-mot-tre-läge i två minuter. Den sista utvisningen är närmast otrolig att ta, Ronnie Pettersson är på en Frölunda-spelare som får ett felskär och ramlar, och domaren lyfter armen! Sanslöst.

Djurgården höll på att greja det omöjliga läget, men orkade till slut inte hålla emot. Tomi Kallio satte 2-2, och det målet får definitivt de tacka domaren för.

DIF kunde ha gjort 3-2 när "Linkan" fick öppet mål, men missade målet. Sedan slarvade Staffan Kronwall som siste man i de döende sekunderna, och Frölunda fick en straff. Magnus Kahnberg slog den, lyckligtvis steg Rönnquist i kassen fram och gjorde en otroligt viktig räddning.

Fortsatt intensivt i andra perioden
Den var fortsatt riktigt hett på isen med intensivt spel i den andra perioden. Djurgården förde spelet och tryckte på ordentligt för ett ledningsmål satte Henrik Lundqvist på några riktiga prov. Närmast ett mål var Espen Knutsen som fick pucken efter en tekning, kom ensam mot Henrik Lundqvist men kunde inte få upp pucken förbi målvakten. 3-2 kom till slut, Mika Strömberg fick en pass efter vunnen tekning, trampade in framför kassen och lyfte upp 3-2 i taket.

Domare Andersson som varit petigheten själv släppte nu nästan allting. Det skadade Djurgården mest som var det spelförande laget, det värsta exemplet kom när Kenneth Bergqvist lurade en Frölundaback och bara skulle ånga iväg mot ett friläge. Då knätacklades han och föll, Andersson svarade med en wash-out. Helt otroligt...

Än mer upprörd blev man då 3-3-målet föll, målskytt Jonas Johnson. Målet föregicks av en enorm fasthållning på Mikael Johansson som inte kunde få ut pucken ur zon. Frölunda höll kvar den och kunde göra mål som en följd av det.

Som grädde på moset kom 3-4 i slutet av perioden i powerplay. Antti-Jussi Niemi vandrade in framför mål, DIF överbelastade ena sidan och Niemi fick fritt skottfält från nära håll.

Individuellt misstag fällde Djurgården
I den tredje perioden hade Frölunda tänkt spela mycket styrspel och lira på sin ledning, något man antagligen är bäst på i Elitserien. Marcus Kristoffersson stoppade de planerna då han med ett riktigt kämpamål kvitterade till 4-4. "Krisse" kämpade sig in framför mål köksvägen och med lite flyt rullade pucken över linjen bakom en annars solid Henrik Lundqvist.

Tyvärr kom ett ödesdigert misstag 9 minuter in på perioden som fällde hemmalaget. Mika Strömberg, felfri i övrigt, gick ned på knä för att stoppa en hoppande puck som siste gubbe. Pucken studsade dock ifrån honom till Jens Karlsson som fick ett friläge. Han var säkerheten själv och med en kvick dragning gjorde han 4-5, vilket kom att bli det matchvinnande målet.

Djurgården krigade på för ett kvitteringsmål men kom aldrig riktigt nära. Frölunda höll bort djurgårdsattackerna och inte ens i ett numerärt överläge kunde DIF hota. I slutet tog man ut målvakten och satsade allt på ett kort. Det slutade med en förlorad tekning och en flytpuck från Oscar Ackeström från egen zon som letade sig in i den tomma kassen, 4-6.

Den här förlusten känns onekligen ännu mer bitter än 1-8-nederlagen. Djurgården kämpar så svetten flödar, spelar riktigt bra långa perioder men förlorar ändå. Det är Djurgården som hela tiden är det bättre laget i den här matchen. Marginalerna är oerhört små i dagens match, tyvärr har Frölunda de på sin sida. Egentligen har inte Frölunda så överdrivet många mer målchanser än de som de gör mål på. Trots 32-15 i skott i de två sista perioderna gör bortalaget dubbelt så många mål som Djurgården i dessa perioder. Jag är dessutom enormt besviken på domare Andersson som inte alls gör en bra match, fem-mot-tre-läget som Frölunda får i 1:54 är helt oacceptabelt när VF-spelaren får ett felskär. Det är ett rent gratismål som Frölunda får.

0-3 i matcher känns som ett svårt berg att bestiga, men dagens spel lovar gott. Det har faktiskt skett en gång tidigare i Elitseriehistorien att ett lag hämtat upp ett 0-3-underläge, Modo gjorde det 2001 mot Luleå, men förlorade sedan den sjunde avgörande matchen på hemmaplan. Djurgården har visat att man kan hota Frölunda, och det känns långt ifrån omöjligt att det blir en seger i Scandinavium på torsdag.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Frölunda HC 4-6

5/3 2004, Globen.

Period 1 (2-2)
1 - 0 07:39 Mikael Johansson (Fredrik Bremberg, Richard Lintner), spel fem mot fyra
1 - 1 10:23 Jari Tolsa, spel fyra mot fem
2 - 1 12:17 Fredrik Bremberg (Jonathan Hedström)
2 - 2 17:09 Tomi Kallio (Niklas Andersson, Jonas Johnson), spel fem mot tre
Skott: 11-12

Period 2 (1-2)
3 - 2 09:55 Mika Strömberg (Nichlas Falk)
3 - 3 13:43 Jonas Johnson (Niklas Andersson)
3 - 4 18:23 Antti-Jussi Niemi (Alexander Steen, Loui Eriksson), spel fem mot fyra
Skott: 16-7

Period 3 (1-2)
4 - 4 05:35 Marcus Kristoffersson
4 - 5 09:07 Jens Karlsson
4 - 6 17:27 Oscar Ackeström (Jonas Johnson), spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 16-8

Skott, totalt: 43-27

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 11053.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2, 1x10.
Utvisningar, Frölunda HC: 9x2.

Djurgårdens IFMAPU Frölunda HCMAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg1120
N Eckerblom0000
C Eklund0002
N Falk0110
D Fernholm0000
J Hedström01112
A Hult0000
M Johansson1010
E Knutsen0000
T Kollar0000
M Kristoffersson1014
S Kronwall0000
R Lintner0110
J Oduya0002
K Ottosson0000
R Pettersson0002
D Rudslätt0000
M Strömberg1010
 
O Ackeström1014
J Alavaara0000
N Andersson0220
L Eriksson0110
K Eronen0000
J Esbjörs0002
F Johansson0000
J Johnson1230
M Kahnberg0002
E Kakko0000
T Kallio1010
J Karlsson1010
J Leetma0000
J Lundqvist0000
A Niemi1016
A Steen0110
R Sundin0002
J Tolsa1010

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Jan Karlsson
Benny Westblom