Publicerad: 2003-09-14 - 22:35 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSeger i underkant mot Linköping

Djurgårdens näst sista träningsmatch innan Elitserien spelades i den nya fina Peab Arena i Nyköping. Premiärmotståndaren Linköpings HC stod på menyn denna eftermiddag och matchen gav ett klart positivt besked från Djurgården inför den stundande säsongen. Seger 3-2 var klart i underkant sett till chansfördelningen, hade Djurgården varit lite vassare i målskyttet kunde segern skrivits med 4-5 måls marginal.

Redan i den första perioden såg man att det var en helt annan fart och fläkt över Djurgården än tidigare, framför allt visade många av nyckelspelarna som Kristofer Ottosson och Fredrik "Linkan" Bremberg upp ett helt annat spel än de presterat tidigare under försäsongen där de ibland varit riktigt dåliga. Linköping förde spelet första halvan utan att för den delen skapa några riktigt vassa målchanser. LHC:s enda farliga chans i den första perioden kom efter bara några sekunders spel då Björn Nord tappade pucken bakom eget mål vilket ställde Bjurling lite när pucken kom loss till en Linköpingsspelare.

Just Linkan och Ottosson skapade Djurgårdens bästa chans när de drog upp ett fint anfall, Linkan serverade Ottosson helt öppet mål men "Otto" blev upphakad i sista stund och lyckades inte få pucken innanför målramen, LHC-utvisning istället. Ett mål gjordes i en jämn första period, Djurgården gjorde det i powerplay direkt på tekning. Ryan Savoia vann en tekning rakt bak till Johnny Oduya som passade till Björn Nord. Nord klippte till direkt och fick en kanonträff, 1-0 till DIF bakom en chanslös Linköpingsmålvakt Daniel Sperrle. Från inledningsperioden kan också noteras att Tomas Kollar fick matchstraff efter lite snack med domaren sedan han åkt på en 2+10 för checking to the head.

I den andra perioden var det bara ett lag på isen: Djurgården. Dålig skärpa i avsluten och lite halvslappt bakåt gjorde dock att Linköping vann perioden med 2-1. Sekreteriatets skottstatistik 16-15 till LHC känns väldigt märklig och kan absolut inte vara korrekt.

DIF inledde med ett powerplay där man spelade ruskigt bra. Massivt tryck nere i Linköpingszonen och nära flera gånger om. Istället kom 1-1 som en chock när en felpass i egen zon snappades upp av Mikko Peltola som ensam mot Bjurling inte gjorde något misstag. Efter 1-1 har Djurgården massor av chanser att göra mål. Christian Eklund petar pucken via Sperrle alledeles utanför stolpen, i nästa byte skjuter han i stolpen. "Linkan" Bremberg får ett friläge men missar. Utöver detta hade DIF en handfull chanser som kunde och borde ha resulterat i mål. Som så ofta när ett lag trycker på men inte får utdelning går motståndarna upp och gör mål. Efter att Djurgården fått ett lagstraff gör Mikael Håkanson 1-2 i powerplay.

Klart orättvist i det läget, rättvisa skipades dock i periodens slutminut när Djurgården fick spela powerplay. Mikael Johansson är iskall när han håller i pucken länge innan han serverar den till Björn Nord. Nord direktskjuter precis som förra gången och 2-2 blir ett faktum. Ett mål i denna period är som sagt underkänt med tanke på alla chanser man skapade.

Efter kraftig Djurgårdsdominans i den andra perioden blev den avslutande perioden mer lik den första med jämnt spel. Djurgården fick inte mindre än fyra boxplay mot sig inklusive ett tre-mot-fem-läge vilket naturligtvis gjorde att offensiven blev lidande. Linköping var nära flera gånger i sitt powerplay att göra mål. Men det avgörande målet skulle ändå bli ett djurgårdsmål som kom till när pigge Daniel Rudslätt drog upp ett anfall, pucken in framför mål där målmaskinen Richard Lintner kom störtandes och prickade in 3-2 till DIF, slovakens 8:e mål på 7 matcher under försäsongen! Djurgården hade inte överdrivet mycket chanser i den tredje perioden men man får väl säga att laget fick retroaktiv utdelning för alla brända chanser i den andra perioden.

Slutet blev dramtiskt när Mika Strömberg åkte på en billig utvisning. Linköping pressade och jagade en kvittering men Björn Bjurling och försvaret lyckades hålla undan och vinner matchen välförtjänt.

Precis som Niklas Wikegård sa i videointervjun här på difhockey.se borde Djurgården ha avgjort matchen i den andra perioden när man dominerade kraftigt och skapade målchans på målchans. Nåväl, nu var det bara en träningsmatch och resultatet känns inte lika viktigt som sättet som Djurgården genomför matchen på. Djurgården har inte mindre än 10 nya spelare som ska in i laget så det är oundvikligt att det tar tid att bli samspelta. I dagens match syntes det tydligt att fler och fler har kommit in i sina nya positioner och börjar bli riktigt varma i kläderna. Mika Strömberg gör sin bästa match hittills under försäsongen och det samma går att sägas om många av de lite äldre spelarna som såg betydligt mer taggade ut i dag än tidigare.

Övrigt bland individuella prestationer kan noteras att Kenneth Bergqvist fick mycket istid och svarade utmärkt på det, Johnny Oduya som bara gjort två matcher i DIF tidigare imponerade i backpar med Björn Nord. Mikael Johansson har sett bra ut även tidigare och gör återigen ett jättejobb på isen kryddat med fina offensiva prestationer av den typ som bara stora spelare kan.

En vecka efter återkomsten från Lugano märks en klar positiv förbättring och det finns ingen anledning att tro att det inte ska fortsätta förbättras till Elitseriepremiären. Idag var Djurgården riktigt bra men det finns ännu mer att plocka ur det här gänget. Matchen mot Toronto känns som en liten SM-final och bättre genrep än så inför serien går väl inte att få?

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Linköpings HC 3-2

14/9 2003, Peab Arena.

Period 1 (1-0)
1 - 0 15:43 Björn Nord (Johnny Oduya, Ryan Savoia), spel fem mot fyra
Skott: 8-7

Period 2 (1-2)
1 - 1 04:37 Mikko Peltola
1 - 2 13:38 Mikael Håkanson (Peter Casparsson), spel fem mot fyra
2 - 2 19:34 Björn Nord (Mikael Johansson, Kenneth Bergqvist), spel fem mot fyra
Skott: 15-16

Period 3 (1-0)
3 - 2 15:15 Richard Lintner (Daniel Rudslätt)
Skott: 8-11

Skott, totalt: 31-34

Domare: Christer Lärking.
Publik: 600.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 10x2, 1x10, 1xmatchstraff.
Utvisningar, Linköpings HC: 9x2.

Djurgårdens IFMAPU Linköpings HCMAPU
K Bergqvist0110
F Bremberg0000
N Eckerblom0000
C Eklund0000
J Hedström0004
M Johansson0110
T Kollar00032
S Kronwall0000
R Lintner1010
B Nord2022
J Oduya0116
K Ottosson0000
S Pettersson0000
R Pettersson0000
D Rudslätt0112
R Savoia0110
M Strömberg0002
 
J Bülow0000
P Casparsson0114
P Eklund0002
F Emvall0000
T Eriksson0000
B Felsner0000
J Franzén0000
M Håkanson1010
T Johansson0000
R Karlsson0000
J Karlsson0000
M Knold0002
J Lindström0000
C Norgren0008
M Peltola1010
A Pihl0000
J Tarvainen0000
P Tirkkonen0002
M von der Geest0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Roger Melin
Johan Hemlin