Publicerad: 2003-09-07 - 00:23 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDjurgården stod upp mot Lada

Lada Togliatti hade redan avgjort Electro Oil Trohpy efter tre raka segrar i turneringen. 16-4 stod det i målskillnadskolumnen i tabellen och en tuff match väntade helt säkert Djurgården. Förväntningarna om en tuff match besannades snabbt i och med ett högt tempo och fysiskt spel från Ladas sida. Men Djurgården hängde med trots 17 färre spelade träningsmatcher och var det lag som inledde matchen bäst.

Stefan Pettersson startade matchen friskt och sköt ett skott från dålig vinkel som ställde till med bekymmer för Ladas målvakt Labbe som precis lyckades täppa till vid stolpen. En kort stund senare rundade samme Pettersson målburen och lade pucken i utsidan av stolpen. Några minuter in i perioden var spelet jämnt och böljade fram och tillbaka i spelvändningar men Djurgården höll i den största delen av taktpinnen. Trots detta tilläts Lada komma upp i farliga kontringar. Den farligaste chansen var när en Lada-spelare försökte dribbla bort både en djurgårdsförsvarare och Petter Rönnquist i målet. Ryssen lyckades inte med den bedriften och hans lagkamrat som försökte lyfta pucken över en liggande Rönnquist fick inte upp pucken.

Lada fick Yakov Rachinskij utvisad efter knappt nio minuter och Djurgården fick ett gyllene läge att ta ledningen. Men Lada har uppenbarligen hunnit träna en del box play under sitt tjugotal träningsmatcher och man styrde enkelt undan djurgårdarna med en stressande box.

Matchen fortsatte i högt tempo och det fysiska spelets nivå visades bland annat av Daniel Fernholm som satte in tre riktigt tunga tacklingar på de ryska motståndarna. Även Ryan Savoia visade var skåpet skulle stå och tryckte in en Lada-spelare hårt in i sargen bakom Labbe.

Lada Togliatti pressade tillbaka Djurgården kraftigt när Nichlas Falk blev utvisad för en neddragning av en Lada-spelare i friläge i den fjortonde minuten. Trots pressen hade man svårt att komma till avslut vilket blev Djurgårdens räddning den gången. Tre minuter senare försökte en Lada-spelare ta ner pucken med handen i egen zon men pucken landade hos Christian Eklund i stället. Eklund hade dock oflyt och lyfte pucken alldeles över målburen.

I slutet av perioden fick Lada ytterligare ett friläge som slutade med att Ryan Savoia var tvungen att haka upp Stanislav Zhmakin. Domaren Peter Kunz var tvärsäker och satte händerna i kors ovanför huvudet för att påvisa straffslag. Den påföljande straffen lades av Alexander Nesterov som åkte fram emot Petter Rönnquist och på något sätt fick in pucken mellan benen på djurgårdsmålvakten.

Andra perioden blev stökig vilket delvis berodde på domare Kunz bedömningsnivå. Spelarna blev griniga när de åkte på tveksamma utvisningar gång på gång. Tomas Kollars klubba fastnade mellan benen på en ryss som i sin tur föll omgående. Å andra sidan kom Fredrik Bremberg och Ryan Savoia i ett två mot en-läge i det efterföljande numerära underläget. Det resulterade emellertid inte i något mål. I stället fick Richard Lintner visa upp sitt berömda backskott än en gång och krutade in kvitteringsmålet från blålinjen efter pass från Mika Strömberg längre in i anfallszon.

Fyra minuter innan kvitteringsmålet visade 28-årige Ilia Vorobiev prov på att han inte lärt sig tackla under sin karriär. En riktigt ful armbågstackling satte han in på Kenneth Bergqvist som blev rasande. Han reste sig och började veva mot Vorobiev. Han lyckades inte så bra utan fick mest stryk själv och fick blodig sätta sig i utvisningsbåset för 2+2 minuter. Vorobiev fick matchstraff men innan han gick av från isen hann han åka runt på isen och skratta medan han tittade på den blodige Bergqvist. Under slagsmålets gång, eller rättare sagt när Vorobiev fick in slagen, applåderade och jublade Lada Togliattis lagledning. Osportsligt beteende från publik är inget anmärkningsvärt men när spelare och ledare sysslar med sådant undrar man om de valt rätt yrke.

Bara minuten senare åkte Richard Lintner på en utvisning för tripping och försökte diskutera med domaren. Svaret hette 10 minuters personligt straff.

Perioden fortsätter i högt tempo och Lada har direkt efter en tekning i offensiv zon ett bra läge att ta ledningen. Lada-spelaren får pucken framför mål och skall bara lyfta in den när Petter Rönnquist helt makalöst plockar pucken.

I en senare situation under perioden fullföljde en djurgårdare på Lada-målvakten och försökte slå pucken ur handsken på honom. Lada-backarna stod upp för sin målvakt men Ruslan Bernokov missade visst att det inte var Ryan Savoia som fullföljde. Bernokov överföll Savoia med ett knytnävsslag i nacken och Savoia blev självklart förbannad. Han hölls dock borta från Bernokov och stirrade bara förbannat på denne. Trots detta blev både Savoia och Bernokov utvisade två minuter för roughing.

Tredje perioden höll samma höga tempo som de två tidigare och Djurgården visade att man är det lag i turneringen som bäst höll emot Ladas offensiv. Djurgården fick inleda perioden i box play och blev därför tillbakapressade och hade inte sitt första skott på mål förrän efter nio minuter.

Djurgården hade tre skott i perioden och ett av de ytterligare kom när Micke Johansson drev in pucken i anfallszon innan han droppade pucken till Mika Strömberg. Strömberg avancerade framåt innan han sköt ett skott som målvakten räddade. Det tredje skottet i perioden sköts av Kenneth Bergqvist som i utkanten av slottet fick ett bra skottläge. Ett bra skott avlossades men målvakten kunde avvärja.

Den kanske farligaste chansen i perioden kom när Richard Lintner och Kenneth Bergqvist kom i ett två mot en-läge mot Alexej Tezikov. Lintner flippade pucken till Bergqvist som tyvärr inte fick träff på volley. Ett mycket bra läge som kunde ha resulterat i djurgårdsmål.

Det blev inga fler mål under ordinarie matchtid och inte heller i den fem minuter långa förlängningen.

I straffläggningen missade först Kristofer Ottosson pucken när han hade dragit målvakten och skulle lyfta pucken upp i nättaket. Även Nesterov missade sin straff innan Nichlas Falk sprätte upp en straff i nättaket bakom Labbe. Jevgenij Safronov replikerade med att sätta sin straff. Micke Johansson missade sedan sin straff medan junioren Dimitrij Kazionov satte sin. Djurgårdens Kenneth Bergqvist och Richard Lintner missade de återstående straffarna och Lada Togliattis seger över Djurgården var klar.

Djurgården gör en oerhört stark match och man visar att man kan spela i ett tempo som man egentligen inte skall vara redo för ännu. Lada gjorde inte ett enda spelmål på Djurgården vilket man får tack Petter Rönnquist för. Han gjorde en stormatch och visade att han på allvar tänker slåss om målvaktsspaden den kommande säsongen. Bland utespelarna gjorde Mika Strömberg en stark insats och Richard Lintner blandade lysande offensiva kvaliteter med slarv defensivt. Kenneth Bergqvist jobbade på bra matchen igenom även om han tappade lite på slutet.

HC Lugano väntar i turneringens sista match. Ett motstånd som inte känns allt för övermäktigt även om man skall ha respekt för schweizisk hockey som är på frammarsch. Vi får se om Djurgården kan stå emot lokalfavoriterna HC Lugano i turneringens avslutande match.

JIMMY PETERSON

Djurgårdens IF - HC Lada Togliatti 1-2

6/9 2003, Centro Sportivo.

Period 1 (0-1)
0 - 1 19:27 Alexander Nesterov, straff
Skott: 14-11

Period 2 (1-0)
1 - 1 10:26 Richard Lintner (Mika Strömberg, Fredrik Bremberg), spel fyra mot fyra
Skott: 11-9

Period 3 (0-0)
Skott: 3-13

Period 4 (0-0)
Skott: 2-3

Straffar (0-1)
1 - 2 Dimitri Kazionov, straff
Skott: 0-1

Skott, totalt: 30-37

Domare: Peter Kunz.
Publik: 45.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 12x2, 1x10.
Utvisningar, HC Lada Togliatti: 8x2, 1x5, 1xmatchstraff.

Djurgårdens IFMAPU HC Lada TogliattiMAPU
K Bergqvist0004
S Blom0000
F Bremberg0110
C Eklund0002
N Falk0002
R Ferngren0000
D Fernholm0002
J Gellerstedt0000
J Joenväärä0000
M Johansson0002
T Kollar0004
S Kronwall0000
R Lintner10114
B Nord0000
K Ottosson0000
S Pettersson0000
R Pettersson0002
R Savoia0002
M Strömberg0110
C Thörn0000
 
M Balandin0000
R Bernokov0004
L Cierny0002
A Esipov0000
A Gutov0000
D Kazionov1010
R Khasanshin0000
M Krivonozhkin0000
A Ljubimov0000
V Malenkikh0004
F Metlyuk0000
A Mikhnov0000
A Nesterov1010
E Pavlov0002
Y Rachinski0002
A Romanov0000
E Safronov0000
A Seluyanov0000
M Semenov0000
S Sevastiyanov0000
M Sevastiyanov0000
A Skugarev0000
A Tezikov0000
I Vorobiev00027
S Zhmakin0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Petr Vorobiev
Valeri Shaposhnikov
Anatoli Emelin