Publicerad: 2003-08-30 - 18:07 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisRejält bottennapp i derbyt

Vi hade stora förhoppningar på Djurgården i den här matchen efter den fina insatsen i torsdags mot SaiPa. Det är så lätt att glömma bort att försäsongen är försäsongen, och i den finns det absolut ingen logik. Man borde väl ha lärt sig det vid det här laget. Oavsett vilka förhoppningar man nu hade så blev matchen en rejäl besvikelse. Djurgården spelade långt under sin nivå och för de på Hovet som hade djurgårdssympatier blev matchen långa stunder en riktig pina. Att det skedde mot ärkerivalen AIK hjälpte inte heller förstås...

Djurgården gjorde tre ändringar från förra matchen. Inlånade Joachim Gellerstedt från Almtuna gick in i laget och sedan skiftade Niklas Wikegård på målvaktssidan där Petter Rönnquist gick in istället för Björn Bjurling. Dessutom fanns Mikael Johansson inte med på isen denna match.

I retrospekt kan man konstatera att den första perioden var Djurgårens bästa. Man höll uppe spelet bra trots tre raka boxplay och skapade en del framåt. I ett av dessa boxplay snodde Nichlas Falk pucken och skenade iväg mot ett friläge, men blev ikapphunnen och fick inte alls till avslutet på grund av uppvaktning.

Utöver dessa tre utvisningar hade Djurgården ytterligare en i period 1, men den blev inte verkställd eftersom AIK gjorde mål i spel sex mot fem. Ett riktigt turmål där en misslyckad mottagning från Roger Rosén blev en passning till Andreas Frisk som stötte in pucken precis under Rönnquist i buren till 0-1.

Johannes Salmonsson trixade sig genom Solnalagets försvar och försökte placera in pucken i mål med en Kenta Nilsson-fint. När han skulle styra in pucken i mål blev han upphakad av Peter Gerhardsson och pucken gled retsamt precis utanför stolpen. Djurgården fick nöja sig med ett powerplay istället för en kvittering, där man dock inte skapade så mycket av värde. En rätt jämn första period slutade 0-1.

Utöver dessa chanser var snabbe Gellerstedt framme och oroade då han på egen hand drog iväg från mittzon och avslutade med en backhand, skottet orskade dock inga problem för AIK-målvakten Ola Nilsson.

Den första halvan av den andra perioden blev en öken vad gäller målchanser. Varken Djurgården eller AIK skapade egentligen någonting, dessutom förrycktes spelet av flera utvisningar i tät följd som betydde att det växlade kvickt mellan spel fem mot fyra, fyra mot fyra och fyra mot fem. AIK:s bästa chans var ett skott i powerplay i dålig vinkel som gick i utsidan av stolpen, där var dock Petter Rönnquist med innanför så den hade inte gått in om den gått på rätt sida om målramen. Djurgården hade bara en bra chans i andra perioden, då Kenneth Bergqvist och Ryan Savoia var framme och oroade men avslutet i mycket bra läge blev inget vidare och gick utanför.

Sista 10 minuterna blev det bättre spel främst från AIK. Solnalaget hade två bra två-mot-en-lägen. I det första serverades ex-djurgårdaren Johan Forsander helt öppet mål men han fick inte ordning på pucken och sköt utanför! I det andra läget som uppstod då Savoia stött för högt upp i spel fyra mot fyra redde Staffan Kronwall upp det med en bra brytning.

Perioden såg ut att sluta mållös men de sista två minuterna blev ordentligt olyckliga för Djurgården. Efter att ha tappat pucken strax innanför offensiv blå linje vände AIK spelet snabbt och fick upp pucken till Dimitri Naumov som lurpassat högt upp i mittzonen. Den nye ryssen från Nacka HC fick ett friläge och avslutade säkert mot Rönnquist. 0-3 kom 41 sekunder senare sedan DIF inte varit tillräckligt aggressiva i egen zon och låtit AIK få både ett och två lägen. Till slut satte Andreas Frisk pucken i nät.

Den tredje perioden var ett sömnpiller där Djurgården inte förmådde att rubba ett aggressivare och hetare AIK medan motståndarna inte var alltför pigga på att gå på offensiven. Det enda av värde som hände i perioden var AIK:s två mål, båda tillkom på kontringar. 0-4 sedan en puck brytits i mittzon och lagts fram till Mattias Beck som tog ned den i handsken och kom ensam mot Petter Rönnquist, han avslutade mellan benen på Djurgårdsmålvakten. 0-5 var matchens snyggaste mål där Beck och Patrik Wallenberg rullade upp DIF-försvaret och serverade Roger Rosén öppet mål.

Djurgården var bara framme och oroade två gånger i slutperioden, ett bra skott av Richard Lintner från blå linjen i slutskedet där Ola Nilsson fick göra sin svettigaste räddning då han plockade pucken trots hög trafik framför sig. Sedan var Gellerstedt framme i en situation liknande den i första och avslutade åter igen med en backhand som Nilsson klarade.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att AIK vinner välförtjänt - var betydligt aggressivare och hetare än Djurgården som såg riktigt tunga ut i både ben och huvud. Dessutom fick AIK matchbilden dit de ville där man kan ligga lite på chans och kontra när Djurgården sätter fram mycket folk. Ishockey är en kampsport och när motståndarna vinner nästan alla kampmoment så är det svårt att vinna matcher. Det var inte mycket som stämde för DIF i spelet med puck då många enkla passningar missades förvånansvärt grovt och i spelet utan puck fick man inte heller någon ordning på sina positioner. Många små detaljer missas som ger stora konsekvenser i efterföljande moment.

Någon individuell kritik är det inte lönt att ge sig på då samtliga DIF-spelare kan betydligt mycket bättre än vad de visade mot AIK. Petter Rönnquist bör dock omnämnas i sin comeback efter 6 år på vift, han hade förstås en otacksam uppgift och kan inte beskyllas för något baklängesmål. En Petter i högform hade nog tagit ett par av puckarna som slank in idag, men vem sjutton är i högform i sin första match för säsongen?

Så mycket positivt finns tyvärr inte att lyfta fram idag, men någon anledning att dra några långtgående slutsatser från en träningsmatch som den idag finns det inte heller. Det är bara för Djurgårdens spelare att glömma det här bottennappet och ta nya tag i turneringen nere i Schweiz nästa vecka. Det är långt till seriepremiären och det finns mycket tid att rätta till det som inte stämmer i spelet. Det är ju trots allt det som träningsmatcherna är till för, jag har hittills inte hört talas om något lag som belönats med SM-guld för en segerrrik försäsong...

DANIEL UHLIN

AIK - Djurgårdens IF 5-0

30/8 2003, Hovet.

Period 1 (1-0)
1 - 0 06:35 Andreas Frisk (Roger Rosén), spel sex mot fem (utan målvakt)
Skott: 11-8

Period 2 (2-0)
2 - 0 18:19 Dimitri Naumov (Peter Gerhardsson)
3 - 0 19:00 Andreas Frisk (Patrik Wallenberg)
Skott: 12-5

Period 3 (2-0)
4 - 0 01:14 Mattias Beck (Viktor Wallin)
5 - 0 12:44 Roger Rosén (Patrik Wallenberg, Mattias Beck)
Skott: 8-4

Skott, totalt: 31-17

Domare: Ulf Rönnmark.
Publik: 2000.
Utvisningar, AIK: 5x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.

AIKMAPU Djurgårdens IFMAPU
M Beck1120
P Blomdahl0002
D Engblom0000
F Ericson0000
J Forsander0000
A Frisk2020
P Gerhardsson0114
F Hynning0000
A Jungbeck0000
R Jönsson0000
J Liwing0000
A Mattsson0000
O Möllerstedt0000
D Naumov1012
D Printz0000
M Pålsson0000
R Rosén1120
P Wallenberg0220
V Wallin0110
 
K Bergqvist0000
F Bremberg0002
N Eckerblom0000
C Eklund0002
N Falk0002
J Gellerstedt0000
J Joenväärä0000
T Kollar0000
S Kronwall0000
R Lintner0002
J Oduya0002
K Ottosson0000
R Pettersson0002
D Rudslätt0002
J Salmonsson0000
R Savoia0000
O Stenberg0000
M Strömberg0000

Tränare Tränare
Jim Brithén
Jan-Åke Tiensuu
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv