Publicerad: 2003-08-28 - 23:27 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDjurgården besegrade SaiPa

Precis som de senaste säsongerna inledde Djurgården träningsspelet med en seger. I fjol var det Halmstad Hammers som fick stryka på foten, ikväll var det finska elitlaget SaiPa som slogs tillbaka inför 612 frusna åskådare i Vilundaparkens Ishall i Väsby.

Matchen hann knappt börja innan det första målet föll. Ryan Savoia fick en passning av Nichlas Falk och upptäckte att han var fri från bevakning i SaiPas zon. Nyförvärvet från schweiziska Biel tog sig kvickt in framför kassen och avslutade säkert med en backhand som slank in under SaiPas målvakt Juha Kuokkanen till 1-0. Jarmo Myllys stod alltså inte i deras kasse idag, faktum är att Myllys inte ens fanns på bänken! SaiPa hade bara en målvakt i den anmälda truppen.

Stärkta av målet fortsatte Djurgården att spela optimistiskt. Man hade bra spel i SaiPa-zonen och efter fint passningsspel satte man upp en djurgårdare helt fri i slottet, som dock revs ned. I det efterföljande sex-mot-fem-spelet etablerade Djurgården ett massivt tryck i offensiv zon som avslutades av ett bra skott från Richard Lintner.

På något märkligt sätt svängde dock matchen i och med detta. SaiPa klarade av utvisningen och när sedan Christian Eklund och provspelande Oskar Stenberg utvisades med kort mellanrum hade taktpinnen tagits över av de finska gästerna.

Wikegård slängde in ett rutinerat garde för att försvara Björn Bjurlings kasse: Richard Lintner, Mika Strömberg och nye lagkaptenen Mikael Johansson. De stred tappert men föll på mållinjen - när bara sex sekunder återstod på fem-mot-tre-spelet slår SaiPas superstar Vladimir Machulda vad som är menat som en passning parallellt med mållinjen. Oturligt nog tar den bak på Richard Lintners ben och ställer naturligtvis Bjurling fullständigt, 1-1.

DIF lät sig inte nedslås och tog tillbaka initiativet. I ett powerplay var det nära två gånger om. Först när unge Johannes Salmonsson nästan kunde trycka in en retur på skott från Johnny Oduya och sedan när Fredrik "Linkan" Bremberg kom helt fri med målvakten Kuokkanen och sköt utanför. 2-1 vid 12:01 kom därför inte som någon överraskning, ett mål som Oskar Stenberg gjorde efter att ha räfsat in en målvaktretur sedan Juha Joenväärä styrt ett skott från Richard Lintner.

Gäldjen blev kortvarig för SaiPa replikerade kvickt, återigen med ett powerplaymål. En tilltrasslad situation framför mål där ett skott från Sami Kaartinen slinker in vid Bjurlings högra stolpe och resulterar i 2-2. SaiPa var sedan närmast ett ledningsmål när Aki Uusikartano i en kontring sköt ett skott i stolpens utsida.

I den första perioden kunde man tydligt märka de fördelar SaiPa hade av att ha spelat ett antal matcher redan mot ett Djurgården som med många nya ansikten gjorde sin första träningsmatch. SaiPas powerplay och boxplay var klart mer inspelat och det gjorde att ställningen var 2-2 efter en spelad period.

Den andra perioden blev en fartfylld historia. Alla har väl sin definition av bra hockey, vissa njuter av böljande spel utan tanke där man bara kör medan andra vill se lite mer tänkande hockey där vårdar pucken mer och anfaller och försvarar sig samlat. Den här perioden faller in under det första alternativet, det var mycket hawaii-hockey från båda lagen med spelvändningar hit och dit. Djurgården och SaiPa fortsatte att följas åt målmässigt fram till 3-3. DIF gjorde 3-2 efter en mycket stark frambrytning på vänsterkanten av Staffan Kronwall, som därefter serverade en kanonpass till Juha Joenväärä som bara hade att direktskjuta in pucken. SaiPas 3-3 kom efter en felpassning från Djurgården som bröts vid blå. Aki Uusikartano sköt sedan ett långskott som slank in bakom en skymd Björn Bjurling.

Sedan ryckte Djurgården målmässigt. Ryan Savoia gjorde sitt andra för dagen då han gjorde 4-3. Målet kom efter en spelvändning på en spelvändning (det fanns flera sådana i denna period) där Kenneth Bergqvist förde upp pucken och slog en fin pass i det efterföljande två-mot-en-läget. Savoia sköt direkt och hade lite tur att det blev mål eftersom pucken precis rullade över målvaktens arm och in över linjen!

Djurgården spelade upp sig mer och mer ju längre matchen led och började få allt bättre ordning på sitt powerplay. I andra periodens sista powerplay skapade Djurgården inte så mycket utöver ett stenhårt skott från nye landslagsmannen Johnny Oduya (den killen kan skjuta!), men fick retroaktiv utdelning. Strax efter att SaiPa blivit fulltaligt slår Mikael Johansson en välriktad passning upp till Richard Lintner som direktskjuter in sitt första mål i DIF-tröjan. Pucken satt lågt vid vänstra stolpen och skön revansch för "självmålet" 1-1 av Lintner.

Vi måste också notera matchens räddning av Björn Bjurling som kom i slutet av andra. SaiPa spelar pucken parallellt med hans målgård och på bortre stolpen har en kille helt öpppet mål. Bjurling lyckades dock på något sätt slänga sig tillbaka och på fotbollsmanér rädda pucken, vilket gav ett av matchens största jubel i Vilundaparkens ishall.

I den sista perioden kroknade SaiPa allt mer. Laget har spelat tre matcher på tre dagar och orkade inte fullfölja tiden ut. Djurgården visade dock en motsatt tendens och var hungriga på mer. Richard Lintner var vid det här laget rejält varmt i kläderna och låg bakom alla periodens tre Djurgårdsmål:
• Vid 6-3 rundade han kassen och slängde in pucken framför mål. Där slog både Joenväärä och Nicklas Eckerblom efter den, till slut rakade Eckerblom in den i mål.
• 7-3 var matchens skott, Lintner drar till pucken direkt och får på en praktträff som Kuokkanen inte ens är i närheten av att kunna rädda. Målet i powerplay.
• Lintner fullbordar sedan sitt hattrick med att göra 8-3, även detta ett skott från blålinjen i powerplay som letar sig in i maskorna efter att ha styrts av en SaiPa-klubba.

Slovaken är en underbar hockeyspelare som omedelbart visade vilken hög klass han håller. Utöver målen underhöll han publiken med ett snyggt dribblingsnummer där han lurade två finländare rejält med några snygga finter där han drog pucken mellan sina egna ben. Richard Lintner kommer garanterat bjuda på många högtidsstunder i Globen säsongen som kommer!

Från den sista perioden kan vi också notera att Johnny Oduya fick matchstraff för checking to the head. Det var en bra satsning av Oduya för att proppa en motspelare på offensiv blå, tyvärr tog tacklingen lite illa på Juha Jokiraita och matchstraffet från domare Rönnmark är inte så mycket att diskutera.

Matchen bjöd på bra underhållning speciellt med tanke på att man inte kan ha så höga krav på Djurgården när de gör sin första match. Djurgården gör en väldigt bra insats med tanke på de förutsättningarna. Tre av Djurgårdens bästa spelare, Fredrik "Linkan" Bremberg, Kristofer Ottosson och Mikael Johansson gör inte några av sina större matcher. Ändå vinner DIF med 8-3, det imponerar! Nyförvärven som alla förstås är lite extra spända på gör samtliga bra insatser i den här matchen.

På lördag är det derby mot AIK på Hovet. Djurgårdens insats idag lovar mycket gott till den matchen!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - SaiPa 8-3

28/8 2003, Vilundaparkens ishall.

Period 1 (2-2)
1 - 0 01:50 Ryan Savoia (Nichlas Falk)
1 - 1 08:20 Vladimir Machulda (Petr Sachl), spel fem mot tre
2 - 1 12:01 Oskar Stenberg (Juha Joenväärä)
2 - 2 13:43 Sami Kaartinen (Eetu Qvist), spel fem mot fyra
Skott: 16-7

Period 2 (3-1)
3 - 2 04:26 Juha Joenväärä (Staffan Kronwall, Johnny Oduya)
3 - 3 12:29 Aki Uusikartano
4 - 3 14:11 Ryan Savoia (Kenneth Bergqvist)
5 - 3 17:39 Richard Lintner (Mikael Johansson)
Skott: 10-8

Period 3 (3-0)
6 - 3 07:46 Nicklas Eckerblom (Juha Joenväärä)
7 - 3 09:34 Richard Lintner (Fredrik Bremberg), spel fem mot fyra
8 - 3 12:49 Richard Lintner (Mika Strömberg), spel fem mot fyra
Skott: 11-6

Skott, totalt: 37-21

Domare: Ulf Rönnmark.
Publik: 612.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 11x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, SaiPa: 12x2.

Djurgårdens IFMAPU SaiPaMAPU
K Bergqvist0112
F Bremberg0110
N Eckerblom1010
C Eklund0004
N Falk0110
J Joenväärä1230
M Johansson0112
T Kollar0002
S Kronwall0112
R Lintner3030
J Oduya01129
K Ottosson0000
R Pettersson0000
D Rudslätt0002
J Salmonsson0000
R Savoia2022
O Stenberg1012
M Strömberg0110
 
A Bruun0000
M Hana0002
T Hirvonen0000
V Immonen0002
J Jokiraita0002
S Kaartinen1014
K Kerman0002
V Koho0000
P Kokko0002
R Lehtonen0004
V Machulda1010
P Nokelainen0000
J Pursiainen0000
E Qvist0112
P Sachl0110
A Uusikartano1014
T Vänttinen0000
A Weckström0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Hannu Järvenpää
Petri Skriko