Publicerad: 2003-11-16 - 19:21 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisFrölunda vann efter straffdrama

När Frölunda gästade Globen vann Djurgården med 5-0. Då var Djurgården grymt effektiva samtidigt som Frölunda missade det mesta. Idag var det ombytta roller, men Djurgården lyckades ändå få med sig en poäng från Göteborg.

De regerande mästarna tvingades spela kontringshockey på hemmaplan när mesta mästarna satte full fart framåt i den första perioden. Kenneth Bergqvist fick den första stora chansen då han fintade bort Ronnie Sundin på blålinjen och kom helt fri med Henrik Lindqvist. Bakchandsfinten misslyckades dock och Frölundaförsvaret hann rensa bort returen innan Eckerblom slog in den.

Nästa stora Djurgårdschans resulterade i mål, men det blev snabbt bortdömt av domare Ulrik Lindh. Kristofer Ottosson sköt ett skott som Lundqvist halvräddade. Pucken lade sig intill stolproten och Kenneth Bergqvist tryckte in den i mål. Lindh reagerade på att Eckerblom befann sig i målgården när Bergqvist slog in pucken. Snöpligt för Djurgården, eftersom Bergqvist inte hade behövt röra pucken om den glidit ytterligare en centimeter.

Den tredje Djurgårdschansen fick lagkaptenen Mikael Johansson. Han förde pucken i ett två mot en-läge och valde att skjuta själv, men Lindqvist fick upp plocken i sista sekunden och styrde upp pucken i skyddsnätet.

Frölunda hade två stycken två mot en-lägen, men Johnny Oduya avvärjde båda genom fint defensivt arbete. Vid det första läget störde han Kakko så att hans skott blev misslyckat och vid det andra läget såg han till så att Steen blev utmanövrerad till sarghörnet.

Två slumpmål av Frölunda
Djurgården fick en mardrömsstart av den andra perioden. Det borde ha stått 2-0 eller 3-0 till Djurgården, men istället gör Frölunda 1-0 på ett riktigt turmål i upptakten av den andra perioden. Magnus Kahnberg sköt ett helt misslyckat skott som tog i ryggen på Jari Tolsa och studsade ned framför klubban på Joel Lundqvist. Bjurling ställdes helt av styrningen på Tolsa och Lundqvist kunde stöta in pucken i öppet mål.

Några minuter senare fick matchen ett långt och oväntat avbrott. Efter en avblåsning åkte Marcus Kristoffersson mot Djurgårdsmålet för att hjälpa lagkamraterna när det hettat till. Linjemannen Morgan Claesson försökte stoppa Kristoffersson, men det resulterade bara i att de båda ramlade och Claessons knä skadas. Han försökte spela vidare, men det gick inte. Matchen fortsatte med endast två domare tills mitten av den tredje perioden då förstärkning anlände.

Om 1-0-målet var turligt så var det ingenting jämfört med 2-0-målet. Erik Kakko sköt ett skott från blålinjen som Bjurling styrde ut mot sarghörnet, men Björn Nord stod ivägen och styrde in pucken i eget mål.

Till slut lyckades Djurgården spräcka nollan, ett mål som kom efter en kort men intensiv press mot Frölunda-målet. Nichlas Falk missade först öppet mål ur dålig vinkel, men fick en ny chans tio sekunder senare när Tomas Kollar lade in pucken framför mål och den nådde Falk via Erik Kakkos skridsko. Lundqvist slängde sig men Falk var iskall och lyfte in pucken. Äntligen fick Djurgården lite medflyt!

Mot slutet av perioden fick Frölunda igång spelet på allvar och Djurgården blev ordentligt tillbakapressade. Bland annat fick hemmalaget spela fem mot tre i nästan en minut, men det lyckades Djurgårdsförsvararna avvärja på ett bra sätt. Det var nästan värre i spel fem mot fem då Frölunda kom i anfallsvåg efter anfallsvåg. Närmast ett 3-1-mål var Tomi Kallio som hade två jättelägen, men Bjurling gjorde fantastiska räddningar vid båda tillfällena.

Tidig DIF-kvittering
I den andra perioden gjorde Frölunda ett tidigt och överraskande mål, i den tredje perioden var det Djurgårdens tur att chocka. Direkt efter att laget blivit fulltaligt åker Stefan Pettersson in i anfallszon men stöter på patrull i form av Kimmo Eronen. I brist på andra alternativ valde Pettersson att skjuta själv, och ur dålig vinkel letade sig pucken in bakom Henrik Lundqvist.

Kvitteringsmålet följdes av ett nytt långt avbrott. När en funktionär skulle stänga utvisningsbåsdörren sprack plexiglaset, vilket tvingade fram en omspolning av isen. Beredskapen för en sådan incident var obefintlig i Scandinavium och därför blev avbrottet onödigt långt.

När matchen kunde återupptas var Frölunda det något bättre laget, men Djurgården hade ett flertal farliga kontringar. Efter att Jonas Esbjörs filmat till sig ännu en utvisning (han slängde sig även vid Jonathan Hedströms första utvisning) tvingades Djurgården dessutom döda ytterligare ett box play. Det blev dock inga fler mål under ordinarie matchtid och matchen gick därför till förlängning. Ett resultat som kändes skönt med tanke på hur matchen utvecklade sig, men sett till 60 minuters spel förtjänade Djurgården segern.

Bonuspoäng till Frölunda
Det räckte inte med att Frölunda lyckades få oavgjort efter full tid, laget rånade dessutom Djurgården på bonuspoängen. Matchen gick till straffar efter en händelsefattig förlängningsperiod. Varken Björn Nord, Nichlas Falk eller Richard Lintner lyckades överlista Henrik Lundqvist, och därmed blev Magnus Kahnbergs mål mellan benen på Bjurling matchavgörande.

Förlusten i strafflotteriet kan man ta en dag som denna. Djurgården gjorde en kanonmatch och med normal utdelning i den första perioden hade matchen var avgjord. Tur och otur har en förmåga att jämna ut sig och det här skedet av säsongen är det viktigaste att spela bra.

Det var viktigt att laget visade att de hänger med topptrion även på bortaplan, för nu är man inne i en period då fem av sex bortamatcher är mot Frölunda, HV71 eller Färjestad. Totalt har Djurgården spelat fyra matcher mot lagen i topptrion, och man är fortfarande obesegrade efter ordinarie matchtid. Det bådar mycket gott inför det kommande slutspelet.

JERKER DAMMBRO

Frölunda HC - Djurgårdens IF 3-2

16/11 2003, Scandinavium.

Period 1 (0-0)
Skott: 5-15

Period 2 (2-1)
1 - 0 01:03 Joel Lundqvist (Magnus Kahnberg)
2 - 0 06:52 Tomi Kallio (Erik Kakko)
2 - 1 09:44 Nichlas Falk (Tomas Kollar)
Skott: 22-8

Period 3 (0-1)
2 - 2 01:28 Stefan Pettersson (Jonathan Hedström)
Skott: 8-12

Period 4 (0-0)
Skott: 6-2

Period 5 (1-0)
3 - 2 Magnus Kahnberg, straff
Skott: 1-0

Skott, totalt: 42-37

Domare: Ulrik Lindh.
Publik: 12044.
Utvisningar, Frölunda HC: 4x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8x2.

Frölunda HCMAPU Djurgårdens IFMAPU
O Ackeström0000
J Alavaara0000
N Andersson0000
L Eriksson0000
K Eronen0000
J Esbjörs0000
F Johansson0000
J Johnson0000
M Kahnberg1120
E Kakko0110
T Kallio1010
J Karlsson0000
J Leetma0002
J Lundqvist1010
A Steen0002
P Ström0002
R Sundin0002
J Tolsa0000
A Täng0000
 
K Bergqvist0002
N Eckerblom0000
C Eklund0000
N Falk1010
D Fernholm0002
J Hedström0114
M Johansson0000
T Kollar0110
M Kristoffersson0000
S Kronwall0002
R Lintner0002
B Nord0000
J Oduya0000
K Ottosson0002
S Pettersson1010
R Pettersson0000
D Rudslätt0002

Tränare Tränare
Conny Evensson
Jan Karlsson
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv