Publicerad: 2003-10-21 - 23:37 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSeger i underkant mot SSK

Djurgården inledde dagens match mot Södertälje där man man avslutade den sista - med en period som slutade 2-0. Segersiffrorna skrevs till 3-0 till slut men segern var klart i underkant. Djurgården hade oflyt i avslutningarna med två stolpträffar och en puck i ribban, dessutom svarade motståndarmålvakten Rolf Wanhainen för ett par suveräna räddningar och höll nere siffrorna. Ännu en seger till handlingarna för Djurgården som fortsätter att imponera.

Matchen startade annars segt med tillknäppt spel. Den första halvan av den första perioden var väldigt händelsefattig, vilket kanske är förståeligt då Djurgården varit spelledigt i fem dagar och Södertälje gjorde en dålig match mot MIF Redhawks senast.

Fredrik "Linkan" Bremberg gjorde comeback efter tre matchers frånvaro och dominerade isen på ett imponerande sätt. Linkan brann av spelglädje och och var den som låg bakom den bästa chansen under de inledande 10 minuterna då han frispelade Ronnie Pettersson. Ronnie liksom Lintner som fick returen lyckades dock inte överlista Wanhainen.

Södertälje fick en gyllene chans att ta ledningen då man fick spela fem mot tre i en minut. Laget tog dock inte chansen, slarvade oerhört i passningsspelet och lyckades egentligen bara skapa en enda chans i sitt numerära underläge. Det skottet tog Björn Bjurling.

När Djurgården fick spela powerplay var det en helt annan fart på pucken, Jonathan Hedström fick en jättechans men sköt i stolpen.

Strax efter att Södertälje blivit fulltaligt skulle dock ledningsmålet komma, i ett fantastiskt vackert anfall. Det börjar med att Björn Nord från burskydd serverar Staffan Kronwall, som snabbt hittar Nichlas Falk som kommer med fart genom mittzon. Falk går in i anfallszon där två djurgårdsspelare störtar på mål. Den förste är markerad medan den andre, Daniel Rudslätt, är helt fri. Falk slår en magnifik passning förbi två spelare rakt på bladet till den frie Rudslätt som direktskjuter in 0-1. Det är inte många spelare i Elitserien kan leverera den svåra passningen så precist...

"Linkan" Bremberg ville inte vara sämre än Falk och svarade för en lika bra individuell prestation då han slet sig loss från sin bevakning, gick runt kassen köksvägen och vände åt fell håll så att säga, vilket fick Wanhainen att tappa koncepten. Därefter hittar Bremberg en lucka och vi har 0-2 precis innan första pausvilan.

Tidigt 3-0 i andra avgjorde matchen
Den första perioden avslutades med att Bert Robertsson blev utvisad vilket betydde att Djurgården fick inleda den andra perioden i powerplay. Det brukar inte vara helt lätt att inleda en period i numerärt överläge, men efter lite inledande strul etablerade man tryck i SSK-zonen. Bremberg gör återigen en prestation av högsta klass när han träder en passning runt en attackerande SSK-forward. Passningen sitter perfekt till Richard Lintner som klipper till med ett direktskott. Wanhainen klarar visserligen skottet, men framför mål står två djurgårdare och krigar om returen. Till slut är det framsmygande Johnny Oduya som kan lyfta in 0-3, Oduyas första Elitseriemål.

Tråkigt att matchsekreteriatet i Scaniarinken inte delar ut andraassister, givetvis ska Linkan ha en passningspoäng på 0-3 och Staffan Kronwall en på 0-1 för sin öppnande passning till Nichlas Falk.

0-3 innebar att matchen mer eller mindre var avgjord. Sällan har en Djurgårdsledning känts så kassakåpssäker. Hemmaspelarna drällde gång på gång med pucken, kom på ständigt på mellanhand. När chanser väl uppstod fick SSK-spelarna gummiarm och sköt utanför. 5 skott på mål från hemmalaget säger allt.

Djurgården spelade avslappnat, lyste av självförtroende och var närmare 0-4 än SSK var 1-3. Björn Nord fick ett friläge direkt ur utvisningsbåset och avslutade bra, men Rolf Wanhainen gjorde en reflexräddning och styrde bort hans skott med armen. Det fanns även bud på fler mål.

En eloge också till domaren Thomas Andersson som genomskådade en pinsam filmning från Södertäljes Dragan Umicevic. Skönt att se en svensk domare som både genomskådade och gav den skyldige spelaren en rejäl åthutning för sitt fega tilltag. Sånt hör inte hemma i svenska hockeyrinkar.

Ren defilering i den sista perioden
Den tredje perioden blev en transportsträcka till en ny seger. Men med lite mer flyt i avslutningarna kunde siffrorna blivit större. I ett powerplay tidigt sköt först Jonathan Hedström i ribban. Sekunder senare prickar Mika Strömberg stolpen!

Bytet efter i samma powerplay är det Johnny Oduya som är framme och försöker lyfta in pucken med en backhand över en sittande Rolf Wanhainen som dock spektakulärt lyckas rädda med armarna. En otrolig räddning!

Nyförvärvet Robert Nordberg var sedan nära att göra mål i debuten då han gick runt kassen köksvägen, men målvakten stod rätt och räddade försöket. Kristofer Ottosson fick även han en bra chans men hans lyftning gick strax över målramen.

Södertälje fortsatte att försöka få in en puck men deras anfall var minst sagt fruktlösa. Djurgårdsförsvaret styrde gång på gång ut hemmalaget till sargerna och SSK fick ta riktigt dåliga avslut som inte var några som helst problem för stabile Björn Bjurling. I ett powerplay lyckades Södertälje inte ens ta sig in i anfallszon!

I slutet fick ändå Bjurling bekänna färg ordentligt då Joakim Eriksson tog sig in framför kassen, men Bjurling var otroligt följsam och gav inga luckor. Det hela slutade med att DIF-målvakten liggandes plockade pucken från den tidigare lagkamraten.

Kort och gott en stabil Djurgårdsinsats där man efter tre-mot-fem-läget för matchen och dominerar i stor stil. En riktig laginsats där visserligen otroligt fina individuella prestationer ligger bakom varje mål. Försvarsspelet imponerar och det var inte många svåra räddningar som Björn Bjurling tvingades till idag. Så stabil som Bjurling är blir det då heller inga baklängesmål, för han släpper inga enkla puckar förbi sig. Djurgården spelar ett rakt anfallsspel utan krusiduller. Det finns en härlig anfallsvilja hos samtliga spelare som sticker direkt om möjlighet finns. I den sista perioden hade Djurgården ett två-mot-en-läge med Lintner och Oduya, vilket säger en hel del om anfallsviljan...

Södertälje SK gör däremot ett riktigt bottennapp och var flera klasser sämre än det man presterade i matchen mot DIF i torsdags. Laget försöker men saknar just nu mycket i sitt spel för att kunna konkurrera med ett topplag i serien som Djurgården.

DANIEL UHLIN

Södertälje SK - Djurgårdens IF 0-3

21/10 2003, Scaniarinken.

Period 1 (0-2)
0 - 1 16:18 Daniel Rudslätt (Nichlas Falk)
0 - 2 19:15 Fredrik Bremberg
Skott: 11-9

Period 2 (0-1)
0 - 3 01:05 Johnny Oduya (Richard Lintner), spel fem mot fyra
Skott: 5-12

Period 3 (0-0)
Skott: 12-9

Skott, totalt: 28-30

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 3559.
Utvisningar, Södertälje SK: 4x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 5x2.

Södertälje SKMAPU Djurgårdens IFMAPU
A Back0000
J Bemström0000
J Berggren0000
R Carlsson0000
J Ericsson0000
J Eriksson0000
K Gahn0000
B Hagelin0000
J Huokko0000
G Karlsson0002
J Lind0002
D Ljungqvist0002
P Messa0000
U Omark0000
P Popovic0000
B Robertsson0002
A Törmänen0000
D Umicevic0000
P Zetterberg0000
 
K Bergqvist0000
F Bremberg1010
N Eckerblom0000
N Falk0110
D Fernholm0000
J Hedström0002
M Johansson0002
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
R Lintner0110
B Nord0002
R Nordberg0002
J Oduya1010
K Ottosson0000
S Pettersson0000
R Pettersson0002
D Rudslätt1010
M Strömberg0000

Tränare Tränare
Timo Lahtinen
Anders Eldebrink
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv