Publicerad: 2003-10-16 - 23:04 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisBragdseger i Södertälje

Fredrik "Linkan" Bremberg, Björn Nord, Nicklas Eckerblom, Christian Eklund, Johannes Salmonsson och Daniel Rudslätt. Nej, det var inte Djurgårdens startuppställning mot Södertälje utan spelarna som inte kom till spel. För att råda bot på manfallet fortsatte Djurgården att låta 17-åringen Christopher Thörn vara med samt lånade in två spelare från Hammarby - liberon Daniel Fernholm (som dock är Djurgårdens spelare) och torpeden Linus Stensson.

När matchen mot SSK kom igång så fortsatte manfallet i DIF. Jonathan Hedström åkte på en 10-minutare för att ha skjutit pucken i sargen (mycket märklig utvisning av domaren Ulf Gyllander måste sägas) och Richard Lintner åkte på en hjärnskakning sedan han kolliderat med Södertäljebacken Peter Messa. Varken Lintner eller Messa spelade mer i matchen. Hastigt och lustigt hade de sex frånvarande ordinarie spelarna blivit sju, med Hedströms utvisning åtta under en tiominutersperiod!

Södertälje tog ett fast grepp om matchen från start och i spel fem mot fyra tog man ledningen med 1-0 då Robert Carlsson slog in en retur från Björn Bjurling.

Sakta men säkert arbetade sig Djurgården in i matchen igen utan att skapa några egentliga målchanser. Mikael Johanssons backhandskott strax över från nära håll var det enda DIF hade framåt.

Men så kom en Södertäljeutvisning och DIF etablerade tryck i offensiv zon. Precis när SSK-spelaren kommit in igen drog Daniel Fernholm iväg ett skott som vem om inte Linus Stensson styr i mål, 1-1! Bajeninhopparna slog till direkt!

Efter målet tog Djurgården över matchen och 1-2 kom knappast oväntat. Bakom målet låg den mästerlige Mikael Johansson som krigade sig runt en motståndare och serverade pucken till en Jonathan Hedström som var en av två DIF-spelare rena mot SSK-målvakten Rolf Wanhainen. Hedström gjorde det rätta och sköt direkt, ett distinkt högt skott som Wanhainen var chanslös på.

Chansrik hockey i den andra perioden
Djurgården fortsatte sitt fina spel i mittenperioden. Stefan Pettersson - som går från klarhet till klarhet - arbetade fram en utvisning på Anders Back och i powerplayet sköt Marcus Kristoffersson i stolpen sedan han serverats fint av Mika Strömberg och nämnde Pettersson.

DIF var det bättre laget i matchen och därför kom 2-2 som en smärre chock. Bakom målet låg Joakim Eriksson, dubbel SM-guldvinnare med Djurgården, som i en kontring serverade Bobbie Hagelin helt öppet mål. Hagelin kunde enkelt sätta kvitteringen bakom en överspelad Björn Bjurling. Släkten är värst...

Målet gav SSK nya kraften och man hade bud på fler mål. Närmast var laget i ett boxplay (!) då Joakim Eriksson först sköt utanför i ett friläge och bara halvminuten senare avlossade Antti Törmänen en projektil som tog i ribban. Södertälje hade också ett två-mot-en-läge där Strömberg bröt på ett perfekt sätt.

Djurgårdens bästa chans hade Staffan Kronwall som sköt två gånger om sedan Nichlas Falk gått runt köksvägen.

Djurgården i brygga - men reste sig och vann!
I den tredje perioden började det märkas att Djurgården gått runt på 14-15 spelare hela matchen. SSK:s anfallssekvenser blev allt längre i offensiv zon och när Djurgården dessutom fick två utvisningar på kort tid började det osa hett.

Men DIF tog fram sin vinnarinstinkt och kampmoral, redde ut de båda utvisningarna och när man väl fick ha fullt manskap på isen dikterade man villkoren. Stefan Pettersson noterade Djurgårdens andra ramträff i matchen och efter en vunnen tekning av Nichlas Falk dunkade Mika Strömberg från blå in 3-2 genom gröten av spelare framför Rolf Wanhainen!

Retsen av matchen försvarade sig Djurgården på ett fint sätt och släppte inte igenom många SSK-chanser. Robert Carlsson hade en direktstyrning på pass från Joakim Eriksson några minuter från slutet men Bjurling reagerade snabbt och motade pucken.

SSK tog ut målvakten och chansade med spel sex mot fem i slutet. Man pressade Djurgården hårt och tvingade Kristoffersson att ta en utvisning. Av spelet sex mot fyra blev dock intet sedan Kristofer Ottosson vunnit den viktiga tekningen och lyft ut pucken i mittzon där Nichlas Falk kunde föra den ända ned i SSK-zonen och lägga in 2-4 i den öppna buren. Seger!

FANTASTISKT, DJURGÅRDEN!
Ord kan knappt beskriva den strålande prestation som Djurgården genomför i dagens match! Trots sju ordinarie spelare på skadelistan och enbart 15 man till förfogande, varav två Elitseriedebutanter i Fernholm/Stensson och en 17-åring B-junior som gjort en match i Elitserien, åker Djurgården till Scaniarinken och bärgar alla tre poängen! En fantastisk prestation!

Hela laget förtjänar förstås överbetyg och den krigarinställning och stora moral som laget visar idag får en verkligen att känna sig stolt som djurgårdare. De rutinerade spelarna lyfte sig och tog ett enormt ansvar på isen: Mikael Johansson, Kristofer Ottosson, Nichlas Falk - liksom matchvinnaren Mika Strömberg som för övrigt fick så kopiöst mycket istid att det kändes som han aldrig var och bytte! Torpederna med Hedström och Kristoffersson i spetsen gör ett hästjobb i forecheckingen och Oduya, Kronwall och Ronnie Pettersson offrade sig på ett briljant sätt i defensiven. Bjurling får ånyo över 30 skott på sig och fortsätter att spela riktigt bra i kassen.

Ni som inte var i Scaniarinken ikväll missade något speciellt...

DANIEL UHLIN

Södertälje SK - Djurgårdens IF 2-4

16/10 2003, Scaniarinken.

Period 1 (1-2)
1 - 0 04:02 Robert Carlsson (Juha Lind), spel fem mot fyra
1 - 1 08:33 Linus Stensson (Daniel Fernholm)
1 - 2 17:57 Jonathan Hedström (Mikael Johansson)
Skott: 11-4

Period 2 (1-0)
2 - 2 07:45 Bobbie Hagelin (Joakim Eriksson, Jörgen Bemström)
Skott: 11-10

Period 3 (0-2)
2 - 3 10:02 Mika Strömberg (Nichlas Falk)
2 - 4 19:50 Nichlas Falk, spel fyra mot sex (tom kasse)
Skott: 11-13

Skott, totalt: 33-27

Domare: Ulf Gyllander.
Publik: 4060.
Utvisningar, Södertälje SK: 5x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2, 1x10.

Södertälje SKMAPU Djurgårdens IFMAPU
A Back0002
S Bemström0000
J Bemström0110
J Berggren0000
R Carlsson1010
J Ericsson0000
J Eriksson0110
K Gahn0002
B Hagelin1010
J Huokko0002
G Karlsson0000
J Lind0110
P Messa0000
P Popovic0002
B Robertsson0002
A Törmänen0000
S Valach0000
L Videll0000
P Zetterberg0000
 
K Bergqvist0002
N Falk1120
D Fernholm0110
J Hedström10112
M Johansson0114
T Kollar0000
M Kristoffersson0002
S Kronwall0000
R Lintner0000
J Oduya0002
K Ottosson0000
R Pettersson0002
S Pettersson0000
L Stensson1010
M Strömberg1010
C Thörn0000

Tränare Tränare
Timo Lahtinen
Anders Eldebrink
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv