Publicerad: 2004-02-16 - 00:49 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisBittert slut i Örnsköldsvik

Djurgården fick en pangstart i den svåra bortamatchen mot Modo i Örnsköldsvik. Kenneth Bergqvist styrde snyggt in 0-1 på Djurgårdens första skott på mål. Fyra minuter senare utökade Mikael Johansson till 0-2 med ett läckert mål. Daniel Fernholm och Marcus Kristoffersson direktspelade fram Micke som åkte in i slottet och drog på ett skott rakt upp i taket bakom en chanslös Modo-målvakt i Juuso Riksman.

Det kunde ha blivit ytterligare ett djurgårdsmål i den första perioden, närmast var det när Nichlas Falk gick igenom hela Modo-försvaret, men istället fick hemmalaget ett viktigt reduceringsmål.

1-2 gjorde Andreas Salomonsson sedan han kommit fri med Björn Bjurling och dragit denne. Målet uppkom sedan Djurgården slarvat med ett byte och Ronnie Pettersson hann inte in på isen i tid att hindra sin gamle lagkamrat.

Den första perioden var ganska jämn, men Djurgården kom in på mål och skapade betydligt fler vassa chanser än Modo. Till skillnad från exempelvis matchen senast mot Brynäs visade man också upp en imponerande effektivitet vid motståndarkassen.

Fortsatt bra hockey i andra perioden
Djurgården inledde den andra perioden bäst, etablerade ett grymt tryck i anfallszon under lång tid, ett anfall som avslutades med ett försök från Kristofer Ottosson. Tyvärr började domaren Patrik Sjöberg som hittills skött sig utmärkt svikta för den hätska hemmapubliken, och Djurgården fick spela boxplay tre gånger under den första halvan av perioden.

Trots att DIF spelade otroligt bra i boxplay lyckades Modo tack vare dessa utvisningar skapa ett par vassa lägen. Allra närmast att göra mål var backen Martin Johansson som fick helt öppet mål på en Bjurling-retur, men på något sätt lyckades han missa målet helt.

Ett kvitteringsmål kom strax därefter. En Modo-kontring slutade med att Magnus Gästrin kunde lägga in 2-2-pucken i tom kasse. Anledningen till det var att en Djurgårdsförsvarare kolliderade med Björn Bjurling som tappade balansen. Till råga på allt uppkom tre-mot-två-läget av att Christian Eklund hakades omkull. Med tanke på att Djurgården tidigare i perioden råkat ut för tre billiga utvisningar så tycker åtminstone jag att domaren borde blåst i det läget...

DIF blev inte speciellt nedtryckt av målet, fortsatte att trumma på framåt med rak anfallshockey och när man väl fick chansen till spel i numerärt överläge så kom utdelningen. Ett perfekt utfört powerplay med bra fart på pucken och stort tålamod avslutades med att Richard Lintner dundrade in 2-3, hans 17:e för säsongen. Därmed tangerade Lintner det gamla klubbrekordet för antal mål av en back på en säsong. Det innehar han nu tillsammans med Björn Nord.

Bittert slut när domaren föll för publiktrycket
Den tredje perioden var jämn och innehöll ett antal bra chanser för vardera lag. Kristofer Ottosson kunde avgjort matchen när hans läckra sologenombrott gav honom fritt fram mot Juuso Riksman, tyvärr hakades han med Modo-utvisning som följd.

Lagen utbytte chanser och vilket lag som helst kunde ha fått nästa mål. Det blev Modo som fick det. Magnus Wernblom slet sig loss från Staffan Kronwall och sköt från blå linjen. Framför kassen stod Tommy Pettersson och styrde pucken stolpe in förbi Björn Bjurling, 3-3.

Djurgårdens replik lät inte vänta på sig i denna fartfyllda match. Efter att ha dödat en ny utvisning gjorde Christian "Fimpen" Eklund 3-4. Ett mål som tveklöst går under beteckningen slumpmål, Fimpen avlossade ett skott från sargen mot mål utan att ens titta upp. Men Riksman var skymd och höstlövet letade sig in i nätmaskorna!

Allt talade i detta läge för tre nya poäng. DIF kontrollerade spelet helt och såg ut att ha kontroll på matchen. En extremt billig utvisning på Richard Lintner efter 15:13 ändrade allting. Samtidigt fick Djurgården ett lagstraff för en reaktion mot domaren, vilket innebar spel 5 mot 3 för Modo i två minuter. Jag måste säga att jag är väldigt förvånad över Sjöbergs märkliga bedömning. I andra perioden stod Magnus Wernblom och dunkade klubban i sargen i upprördhet över ett domslut vilket inte gav någon påföljd. När en simpel reaktion kom från en djurgårdstränare gav det däremot ett lagstraff, till råga på allt när Sjöberg dessutom hittat en extremt konstig utvisning som publiken mer eller mindre skrek sig till. Tråkigt att domaren inte kunde hålla stången mot den hätska Övikspubliken...

Mikael Johansson, Kristoffer Ottosson och Nichlas Falk fick utgöra Djurgårdens trio och de krigade på ett tappert sätt. I 1:30 lyckades de hålla Modo stången när det till sist brast. Magnus Wernblom bröt sig in på kassen och sköt en backhand som gick i mål via Ottossons skridsko! Maximalt oflyt...

Bara Modo i sudden när Wernblom avgjorde
Djurgården kom till spel utan de spelare som missade Brynäs-matchen, dessutom tvingades även Robert Nordmark att lämna återbud. Det märktes att hemmalaget hade en bredare bänk i sudden där det var Modospelarna som hade mest ork och fart i benen.

Det var därför logiskt att de också knep bonuspoängen. Magnus Wernblom blev den store hjälten då han dunkade in 5-4 med ett tungt slagskott som inte såg helt otagbart ut för Bjurling.

Trots två tappade poäng har jag bara lovord att ösa över Djurgårdens insats i denna match. DIF lyfte sig många klasser från den halvsega Brynäsmatchen och spelade långa stunder bättre hockey än man gjort på mycket länge.

Spelet i boxplay var helt enkelt lysande, bästa på hela säsongen. Christian Eklund är en gigant i denna spelform och gjorde en enorm arbetsinsats under alla Djurgårdsutvisningar. Spelet i numerärt överläge var också väldigt bra. Mycket bra fart på pucken och nästan konstant press i anfallszon. Speciellt den första powerplayformationen med Lintner, Stefan Pettersson, Daniel Fernholm, Micke Johansson och "Linkan" Bremberg var vass.

Överhuvudtaget var det ett taggat och tungt Djurgårdslag som gjorde en genuin arbetsinsats. Man var det bättre laget och det är bara oflyt och faktorer man själv inte råder över som gör att det inte blir tre poäng mot Modo. Kan nu någon av herrarna Hedström, Knutsen och Nordmark krydda denna anrättning mot Linköping på tisdag blir det garanterat seger om DIF spelar som man gjorde denna afton mot Modo. Det känns som Djurgården har något riktigt bra på gång...

DANIEL UHLIN

MODO Hockey - Djurgårdens IF 5-4

15/2 2004, Kempehallen.

Period 1 (1-2)
0 - 1 02:01 Kenneth Bergqvist (Christian Eklund, Stefan Pettersson)
0 - 2 06:52 Mikael Johansson (Marcus Kristoffersson, Daniel Fernholm)
1 - 2 15:15 Andreas Salomonsson (Martin Johansson)
Skott: 13-11

Period 2 (1-1)
2 - 2 13:40 Magnus Gästrin (Peter Öberg, Mika Lehtinen)
2 - 3 18:07 Richard Lintner (Fredrik Bremberg, Mikael Johansson), spel fem mot fyra
Skott: 9-13

Period 3 (2-1)
3 - 3 07:08 Tommy Pettersson (Magnus Wernblom)
3 - 4 11:49 Christian Eklund
4 - 4 16:42 Magnus Wernblom, spel fem mot tre
Skott: 5-9

Period 4 (1-0)
5 - 4 02:58 Magnus Wernblom (Fredrik Warg, Martin Johansson)
Skott: 1-1

Skott, totalt: 28-34

Domare: Patrik Sjöberg.
Publik: 4587.
Utvisningar, MODO Hockey: 5x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.

MODO HockeyMAPU Djurgårdens IFMAPU
J Almtorp0000
J Damgaard0000
T Enström0000
M Green0000
M Gästrin1010
M Hedlund0002
O Hedman0000
P Högardh0000
L Jansson0000
M Johansson0220
H Jonsson0002
M Lehtinen0110
T Pettersson1010
A Salomonsson1012
A Söderberg0000
F Warg0110
M Wennerberg0002
M Wernblom2130
P Öberg0112
J Öberg0000
 
K Bergqvist1010
F Bremberg0110
C Eklund1122
N Falk0000
D Fernholm0110
A Hult0000
M Johansson1120
T Kollar0000
M Kristoffersson0112
S Kronwall0000
R Lintner1014
K Ottosson0000
S Pettersson0110
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
M Strömberg0004

Tränare Tränare
Per-Arne Alexandersson
Anders Melinder
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv