Publicerad: 2003-10-25 - 21:40 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSvag DIF-insats gav förlust

Efter mycket fint spel på sistone, inte minst på bortaplan, tog det stopp för Djurgården i dagens match mot Linköping i Stångebro Ishall. 0-3-förlusten är inte så mycket att säga om, laget kom inte alls upp i den standard man hållit på slutet och när Linköping samtidigt gjorde en bra insats räckte DIF inte riktigt till.

Den första perioden idag blev kusligt lik matchen senast mot Leksand. Precis som då var det en jämn period där båda lagen hade svårt att ta sig förbi motståndarnas försvarsspel och skapa något i anfallsväg. De enda riktigt vassa chanserna i den första perioden stod hemmalagets Johan Bülow för, han hade två chanser i samma byte. Det första skottet räddade Bjurling med en fin benparad och andra gången sköt han över.

Perioden präglades också av flera utvisningar. Linköping fick tre powerplay där man hade väldigt svårt att skapa något och Djurgården fick ett gyllene läge att ta ledningen när man fick spela fem mot tre. Tyvärr gick pucken alldeles för långsamt och LHC-målvakten Fredrik Norrena sattes inte på några större prov.

Precis som i Leksand såg den första perioden ut att sluta mållös när ett mindre lyckat målvaktsingripande i slutet innebar ett mål. Linköping fick ett powerplay i slutet när jubilaren Ronnie Pettersson (300 Elitseriematcher i Djurgården) blev utvisad. Där sköt Thomas Johansson ett skott från blå linjen som Björn Bjurling släppte förbi lite för enkelt till 1-0. Bjurling tog sig besviket åt masken efter målet, men inte finns det någon anledning att deppa, Björn! Efter helt prickfritt målvaktsspel av allra högsta klass i 8 raka matcher måste man ha överseende med ETT mindre lyckat ingripande.

Linköping för hela slanten i andra
I den andra perioden var det mest spel mot ett mål – Djurgårdens. Linköping rivstartade och fick omedelbart tryck i DIF-zonen. Efter ett antal chanser låg till slut 2-0 bakom Bjurling. Målet var dock något turligt då ett skott från Brian Felsner ändrade riktning på ett ben och gled fram till Andreas Pihl som fick öppen kasse på bortre stolpen, inget för Djurgårdsmålvakten att göra något åt.

Därefter hängde 3-0 i luften flera gånger om, men bra målvaktsspel från Bjurling såg till att det bara stod 2-0 efter den andra perioden istället för 4-0 eller 5-0. Djurgården hade fortsatt väldigt lite i anfallsväg, trots att man fick spela fem mot fyra i 4 minuter i sträck då Johan Franzén åkte ut sedan hans klubba slagit upp blodvite i ansiktet på Nichlas Falk. Powerplay-spelet låste sig, även om det var nära i de döende minuterna av det numerära överläget då Björn Nord elegant serverade Stefan Pettersson. Pettersson kom dock lite för nära målvakten Norrena som kunde rädda hans skott. Symptomatiskt för dagens Djurgårdsinsats var det när Jonathan Hedström som siste man fick ett felskär och föll omkull vilket ledde till ett friläge för LHC – trots goda intentioner ville det sig bara inte. Lyckligtvis räddade Bjurling friläget.

Hemmalaget bevakade sin ledning i slutet
I den tredje perioden drog sig Linköping tillbaka för att bevaka sin ledning. Man ställde upp hela laget runt egen blå linje för att försvara sig och stack sällan upp med fler än två spelare för att anfall. Djurgården fick initiativet och trots att man försökte gång efter annan lyckades man inte såga sig igenom LHC-muren. I mitten av perioden fick DIF ett powerplay där man spelade riktigt bra och pucken dallrade några gånger på mållinjen. Men det ville sig helt enkelt inte idag, laget gick mållöst av isen utan att Norrena behövde göra några landslagsräddningar direkt. LHC:s defensiva taktik gick hem i slutronden.

I slutet chansade Wikegård med spel sex mot fem, det slutade bara med att Jussi Tarvainen fastställde slutresultatet 3-0 i tom kasse.

3-0 är ett rättvist resultat. Linköping gör en bra match, samtidigt har Djurgården en dålig dag och lyckas inte alls komma upp i den fina standard som man haft på slutet. Framför allt var det anfallsspelet som klickade idag, man lyckades aldrig riktigt luckra upp Linköpings starka försvar. Det kändes som flera spelare saknade det där riktiga bettet i skridskoåkningen och den riktiga udden i passningsspelet och avslutningarna, vilket kan vara förståeligt då DIF tvingats gå runt på lite folk de senaste 4-5 matcherna. Många spelare har fått dra ett tungt lass på slutet med mycket istid.

Det är bara att glömma den här förlusten och ta sikte på tisdagens match mot Färjestad på Hovet, det ska bli mycket spännande att se Djurgården mäta sina krafter med Elitseriens hittills bästa lag. Den matchen kommer säkerligen bli helt annorlunda mot den vi såg idag. Det är också ett utmärkt läge för alla Hovet-förespråkare att visa Djurgårdens styrelse att det är där som DIF ska spela sina hemmamatcher.

DANIEL UHLIN

Linköpings HC - Djurgårdens IF 3-0

25/10 2003, Stångebro Ishall.

Period 1 (1-0)
1 - 0 19:51 Thomas Johansson, spel fem mot fyra
Skott: 14-8

Period 2 (1-0)
2 - 0 01:35 Andreas Pihl (Brian Felsner, Fredrik Emvall)
Skott: 20-8

Period 3 (1-0)
3 - 0 17:51 Jussi Tarvainen (Mikko Peltola, Mikael Håkanson), spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 9-8

Skott, totalt: 43-24

Domare: Robert Lahti.
Publik: 4156.
Utvisningar, Linköpings HC: 6x2, 1x10.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2, 1x10.

Linköpings HCMAPU Djurgårdens IFMAPU
J Bülow0002
P Casparsson0000
P Eklund0000
F Emvall0110
T Eriksson0002
B Felsner0110
J Franzén0004
M Håkanson0110
T Johansson1012
J Karlsson0000
J Lindström0000
C Norgren00010
M Peltola0110
A Pihl1010
A Sundin0000
J Tarvainen1010
J Välivaara0002
 
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
N Falk0004
J Hedström0000
M Johansson0000
T Kollar0000
S Kronwall0002
R Lintner0000
B Nord0000
R Nordberg0002
J Oduya00010
K Ottosson0000
R Pettersson0002
S Pettersson0002
D Rudslätt0000
M Strömberg0000

Tränare Tränare
Roger Melin
Johan Hemlin
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv