Publicerad: 2003-10-24 - 01:33 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSeger och 400 poäng för Micke

Så kom den då, Mikael Johanssons 400:e Elitseriepoäng för Djurgården! Som vi på difhockey.se tidigare berättat är Micke den förste spelaren som når 400 poäng för klubben. Den historiska poängen kom då han assisterade Richard Lintner till 1-0 målet efter 18:46 i den första perioden. Lämpligt nog kom den i just Leksands Ishall, där lagkapten Johansson gjorde sin första poäng någonsin för DIF i sin debut den 26 september 1985.

Micke spädde på med en passning till det andra målet och var inne på samtliga mål framåt i matchen. Han gjorde en mycket gedigen arbetsinsats, inte minst i boxplay, och var dessutom inblandad i det mesta som laget skapade framåt. Tveklöst matchens lirare för Djurgården i kväll.

Annars var mötet mot Leksand en match som knappast går ned till historien som de mest välspelade och underhållande 60 minuter man skådat. Den första perioden präglades av bra försvarsspel från båda lagen liksom uddlöst anfallsspel. Gång efter gång plockades anfall ned från än det ena laget, än det andra.

Den första perioden hade tre vassa chanser. Björn Bjurling fick bekänna färg på ett direktskott från hemmalagets stortstjärna Jens Nielsen men plockade pucken elegant. Sedan hade DIF ett läge när Kenneth Bergqvist sköt från nära håll och en dubbelchans där Kristofer Ottosson drog upp pucken och avslutade innan Stefan Pettersson följde upp returen. Leksands målvakt Johan Backlund, tillika den första rookiekandidaten denna säsong, motade alla försöken.

I slutet på perioden satte Mikael Johansson upp Richard Lintner som stormade fram i banan. Han åkte in ett par meter innanför blå linjen innan han laddade och fick på ett bra slagskott förbi en täckande Leksandsback. Målvakten Backlund släppte pucken överraskande förbi sig. Trots ett bra avslut från Lintner är det svårt att inte hävda att det var ett skott som målvakten borde tagit. 1-0 till Djurgården strax innan paus.

Ineffektiv Leksandspress i andra perioden
DIF såg ut att trivas i ledning och vaskade omedelbart fram nya chanser i början av den andra perioden. Mikael Johansson sköt ett skott som Johan Backlund styrde ut i utsidan av stolpen.

Därefter ryckte hemmalaget upp sig betänkligt. Djurgårdens libero Mika Strömberg åkte på två utvisningar med kort mellanrum och det bidrog till att Leksand etablerade tryck i motståndarnas zon. Resten av perioden utspelades mestadels på DIF:s planhalva, Leksand förde spelet och jagade en kvittering men fick ut förvånansvärt lite framåt i form av chanser. Under sina 4 minuter i powerplay skapade man egentligen bara ett farligt läge då aktive Henrik Nordfeldt sköt tätt utanför. Djurgården spelade utmärkt i defensiven och offrade sig hänsynslöst för att hålla pucken utanför mållinjen. Gång på gång tog avslut från hemmalaget på täckande spelare.

I slutet lyfte Djurgården upp spelet och skapade för första gången på länge ett eget anfallsspel. Skillnaden mellan lagen var otroligt markant, medan Leksand på 12-13 minuters press skapade en enda bra målchans hade Djurgården de sista 5 minuterna ett stolpskott av Jonathan Hedström efter klapp-klappspel och en jättechans i slutsekunderna då Mikael Johansson lurade en motståndare vid en tekning i anfallszon och serverade Staffan Kronwall som var fri framför mål. Kronwall lyckades dock inte sätta pucken.

När speakern annonserade skotten 2-6 i perioden bekräftades intrycket man fått, att Leksand knappt skapat någonting i anfallsväg trots ett markant övertag i spelet. Att bara släppa till två skott på mål är ett stort betyg till det hårt krigande Djurgårdsförsvaret. Utöver det fina direktspelet i anfallet fram till Hedströms stolpskott var periodens höjdpunkt en klockren höfttackling av Nichlas Falk på Johan Witehall.

Djurgården höll undan i tredje
I den tredje perioden höjde Leksand intensiteten, behöll greppet om spelet och lyckades kom till något fler vassa chanser. Bjurling fick bekänna färg några gånger, samtidigt som Djurgården blev vassare och vassare i spelvändningarna. Flera gånger låg 0-2 i luften på giftiga kontringsattacker, så det kom inte som någon större överraskning att pucken till slut ramlade in. Målet gjordes av Kenneth Bergqvist som tryckte in en puck från nära håll. Kul för dalmasen Bergqvist (ursprungligen från Avesta) att få göra mål i sina gamla hemtrakter. Säkerligen fanns några släktingar och vänner på plats i Leksands Ishall.

Med tanke på Leksands oerhörda problem att skapa chanser kändes matchen i det läget helt avgjord. 14 sekunder senare fick man dock anledning att ändra uppfattning. Leksand reducerade till 2-1 sedan Niklas Persson vunnit en tekning i DIF-zonen som gick upp till backen Lars Jonsson. Jonsson fick plötsligt gata fram, åkte upp några meter och dunkade in pucken med ett stenhårt lågt slagskott från nära håll. Bjurling var helt chanslös på skottet.

Målet blev omdebatterat. Nichlas Falk var mäkta upprörd på linjedomaren och menade att Persson hade sparkat pucken bakåt, något som enligt reglerna inte är tillåtet innan den har vidrört klubban. Hade linjedomaren uppmärksammat det skulle han blåst av och tekningen gått om.

Men som det skulle visa sig gav 2-1 gav inte någon riktig nerv i matchen. Djurgården stängde helt enkelt igen bakåt, släppte inte till något alls och när väl en puck slank igenom muren i egen zon stod Björn Bjurling i vägen. Den bästa chansen efter reduceringsmålet hade faktiskt Djurgården i form av Mikael Johansson som fick öppet mål efter läcker pass från Richard Lintner. Tyvärr fick Micke inte ordning på pucken och fick aldrig till något avslut, synd!

När Leksands tränare Jarmo Tolvanen väl drog målvakten i slutskedet punkterade Tomas Kollar kvickt tillställningen definitivt genom att pricka in 3-1 i den tomma kassen från egen zon. Djurgården tog därmed sin 7:e trepoängare på de senaste 8 matcherna, ett strålande facit inte minst med tanke på att fem av de matcherna spelats på bortais.

Trots spelövertag till Leksand var Djurgården klart förtjänt av segern. Laget krigade mycket hårdare än sina motståndare och kunde gjort fler mål med lite mer flyt i avsluten. Exempelvis har Jonathan Hedström haft stolpskott i två raka matcher nu.

Segern ikväll grundlades av ett otroligt stabilt försvarsspel. I tidigare matcher har Bjurling/Rönnquist i kassen ständigt fått minst 30 skott på sig. Trendbrottet kom i förra matchen då Södertälje hölls vid 28 skott och i kväll släppte Djurgården bara till 21 skott på egna kassen.

DANIEL UHLIN

Leksands IF - Djurgårdens IF 1-3

23/10 2003, Leksands Isstadion.

Period 1 (0-1)
0 - 1 18:46 Richard Lintner (Mikael Johansson, Daniel Rudslätt)
Skott: 8-10

Period 2 (0-0)
Skott: 2-6

Period 3 (1-2)
0 - 2 09:45 Kenneth Bergqvist (Mikael Johansson)
1 - 2 09:59 Lars Jonsson (Christer Olsson, Niklas Persson)
1 - 3 19:27 Tomas Kollar, spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 11-11

Skott, totalt: 21-27

Domare: Patrik Sjöberg.
Publik: 5534.
Utvisningar, Leksands IF: 4x2, 1x10.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2, 1x10.

Leksands IFMAPU Djurgårdens IFMAPU
N Eriksson0000
E Granath0000
G Hermansson0000
T Holm00012
L Jonsson1010
J Jääskeläinen0002
C Lindholm0000
H Lodin0000
P Lundell0002
J Nielsen0000
R Nilsson0000
H Nordfeldt0000
C Olsson0110
R Pavlikovsky0000
R Pavlikovsky0000
N Persson0110
M Pettersson0000
J Rosén0002
F Svensson0000
J Witehall0000
 
K Bergqvist1010
N Eckerblom0000
N Falk0002
J Hedström0000
M Johansson0220
T Kollar1010
S Kronwall0002
R Lintner1010
B Nord0000
R Nordberg0000
J Oduya00012
K Ottosson0002
R Pettersson0000
S Pettersson0000
D Rudslätt0110
M Strömberg0004

Tränare Tränare
Jarmo Tolvanen
Ulf Skoglund
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv