Publicerad: 2003-11-21 - 03:22 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisHeroisk insats gav två poäng

Den första perioden i matchen mellan HV71 och Djurgården inleddes med rätt öppen hockey där båda lagen tilläts komma fram till bra halvchanser. Björn Bjurling tvingades till ett par räddningar. Halvvägs in i perioden tog Djurgården ledningen med 0-1 sedan Nichlas Falk från egen zon friställt Jonathan Hedström med en underbar passning. ”Jonte”, stärkt av de två målen senast mot Timrå, siktade som vanligt mellan benen på målvakten och hittade luckan även denna gång. Pucken slank in under Stefan Liv till 0-1.

Ett par minuter senare utökade DIF till 0-2, återigen med en snabb spelvändning. Den här gången kom man i ett tre-mot-en-läge, där Jonathan Hedström iskallt höll i pucken och flippade den över HV-backen Ola Thorwalls till Richard Lintner som kom framstormades på bortre stolpen. Lintner fick helt öppet mål och gjorde inget misstag, lade enkelt pucken förbi Liv.

HV71 blev klart konfunderade och störda över Djurgårdens spel. DIF vårdade pucken, och kontrollerade såväl tempot som spelet. En situation som blev signifikativ för perioden var när HV väl kom fram till ett två-mot-en-läge. Kalle Sahlstedt var dock så ambivalent och tveksam att det hela slutade med att en djurgårdare helt sonika tacklade omkull en stillastående Sahlstedt.

I slutet åkte Djurgården på ett par utvisningar men redde ut dem utan några som helst problem. Perioden klart till DIF och tvåmålsledningen motiverad.

Domaren bjöd in HV71 i matchen
HV repade mod i periodpausen och kom ut på isen som ett nytt lag. Man började spela enklare och Djurgården tappade det kommando som man dittills haft i matchen. DIF-spelarna hängde inte riktigt med i egen zon de första 10 minuterna vilket gjorde att HV71 kunde såga sig igenom flera gånger och komma fram till bra lägen. Hemmalaget reducerade tidigt till 1-2, ett mål som uppkom efter vunnen tekning och efterföljande direktskott, Kalle Sahlstedt exekutor. Därefter ryckte DIF successivt upp sig igen och jämnade ut spelet mot slutet av perioden. Exempelvis var Kenneth Bergqvist igenom och även Mikael Johansson fick ett utmärkt läge mitt i skottsektorn men missade målet.

Det känns alltid tråkigt att behöva gnälla på domaren, men Ulf Gyllanders insats i dagens match hade en prägel av vänlighet mot hemmalaget till den grad att det är svårt att dansa runt ämnet. Under långa stunder kändes det som om han dömde på publikens reaktioner vilket ledde till en bedömningsnivå som knappast gynnade Djurgården. I den första perioden, som fullständigt genomfördes under Djurgårdens taktpinne, blev utvisningsfördelningen likväl 3 för DIF och 0 för HV71. I den andra perioden fick Djurgården visserligen uppleva ett powerplay, men samtidigt blundade Gyllander för ett otal regelbrott för hemmalaget som han inte lät passera när en spelare i Djurgården begick förseelsen.

I slutet av perioden utspelade sig ett typexempel på den dubbla bedömningsnivån, när Johnny Oduya åkte ut på två minuter för en hakning. Minuten tidigare hade Stefan Pettersson blivit utsatt för en brutal slashing som hördes ända upp till rad 20 i Kinnarps Arena, utan åtgärd från domaren. Oduya fick sedermera ytterligare en tvåa och en 10-minutare sedan han lätt bankat på plexit. I en match i Scaniarinken tidigare denna säsong åkte ”Jonte” Hedström på en 10-minutare sedan han skjutit pucken i sargen. Domare då var Gyllander. Jag tycker väl att man kan ha en lite högre krav för att dela ut en 10:a än att skjuta i sargen och slå lätt i plexit, i alla fall när det är män i Elitserien och inte 9-åriga pojkspelare det handlar om...

Resultatet av detta blev att HV71 reducerade till 2-2, 14 sekunder före pausvilan sedan Mattias Remstam förpassat en målvaktsretur från Bjurling i mål.

Bragdartad upphämtning av Djurgården i tredje perioden
Oduyas andra tvåminutare pågick in i den tredje perioden. När Djurgården väl lyckats döda den kom dock nästa dråpslag. Richard Lintner åkte på en armbågstackling av Martin Thörnberg och gav igen med en serie crosscheckingar som hämnd. Resultatet av detta blev 5 minuter plus matchstraff för Lintner, 0 minuter för Thörnberg. Om matchstraffet är inte så mycket att säga, men kanske borde även Thörnbergs tackling resulterat i en utvisning.

Återigen tvingades DIF alltså försvara sig med en man mindre, ett i det här läget välbekant scenario. Nu med Lintner borta från matchen, med Oduya i utvisningsbåset för sin 10:a och dessutom med Staffan Kronwall och Mika Strömberg ur spelbart skick redan innan matchen. Detta innebar att Niklas Wikegård hade blott TRE naturliga backar till sitt förfogande varav en rookie i sin sjunde Elitseriematch, Daniel Fernholm! Som jämförelse stod backarna Simon Skoog och Ola Svanberg i HV71 som sjunde och åttonde back och lutade sig mot sargen i hemmalagets bås...

Även Nicklas Eckerblom tvingades ta det lugnt i Djurgården sedan han åkt på en riktig smäll i huvudtrakten.

Trots dessa svåra förutsättningar och med ett HV71 som börjat få ordentlig segervittring lyckades Djurgården döda av 5 minuter, genom ett heroiskt krigande från hela fyran som fanns på isen. Allting gick som på räls fram tills 11 sekunder återstod av Lintners utvisning – då kom ytterligare en utvisning, på Björn Nord. Efter 7 minuter och 39 sekunder i numerärt underläge separerade av enbart 34 sekunders spel fem mot fem, och med kraftigt decimerat manskap, orkade Djurgården till slut inte hålla emot längre. Fredrik Olausson glömdes bort vid bortre stolpen och han kunde slå in 3-2-pucken för HV71, som därmed vänt 0-2 till 3-2. Målet föregicks av en klar holding the stick när Mikael Johansson skulle flippa ut pucken ur egen zon, som mycket väl kunde resulterat i en hemmautvisning.

Fruktansvärt tungt i det läget förstås, och nog med elände för de flesta lag att inte orka komma igen utan ge upp och börja inrikta sig på nästa match. Men sådant gör inte Djurgården. Istället plockar man fram allt vad lagmoral och kämpaanda heter, och reser sig på ett sätt som man inte kan göra annat än beundra!

Man börjar etablera ett offensivt spel igen, får tryck HV71:s zon och 3 minuter efter 3-2 sitter kvitteringspucken. Björn Nord kastar in en puck på mål och fram dyker Stefan Pettersson och vinklar snyggt upp 3-3 i nättaket bakom en chanslös Stefan Liv. En fantastisk prestation av laget att resa sig igen trots att man vara nere och uträknat.

Efter målet fick Djurgården en chans att spela powerplay, men utan att lyckas vaska fram några direkt vassa lägen.

Straffar fick avgöra
Efter en mållös sudden death där mycket trötta Djurgårdsspelare haft ett powerplay i 1:59 utan att hitta rätt bakom Stefan Liv fick straffar avgöra, precis som i de två senaste matcherna mot Timrå och Frölunda.

Straffskyttet inleddes av Stefan Pettersson som sköt i stolpen. HV71:s Mika Niskanen fick därefter förtroendet men överlistade inte Björn Bjurling. I den andra omgången gjorde Jonathan Hedström sitt andra för kvällen då han hittade rätt med en snygg dragning, medan HV71:s målskytt Kalle Sahlstedt sköt rakt på Bjurling som gjorde sig stor. I den sista omgången sköt Kenneth Bergqvist i ribban, men det spelade mindre roll då även Peter Ekelund missade sin straff. Bonuspoängen därmed till Djurgården!

En otrolig match som innehöll det mesta, DIF genomför matchen på ett mäktigt sätt under förutsättningarna. Det är fantastiskt starkt att lyckas ta två poäng borta mot HV71 trots alla motgångar under matchen. Ett stort bevis på den lagmoral och kollektiva styrka som precis som i fjol är Djurgårdens adelsmärke. Det här var en riktig bragdmatch och lagseger där samtliga spelare från Bjurling i målet till Salmonsson i fjärde torpedpar förtjänar överbetyg.

HV71 är välkomna att försöka upprepa Djurgårdens prestation i dagens match. Att åka till Stockholm och bärga två poäng mot Djurgården i Globen i en match där man spelar i numerärt underläge i 13:36 och i numerärt överläge i 5:59 och tvingas genomföra ett av kampens mest avgörande skede med tre naturliga backar till sitt förfogande...

DANIEL UHLIN

HV71 - Djurgårdens IF 3-4

20/11 2003, Kinnarps Arena.

Period 1 (0-2)
0 - 1 08:01 Jonathan Hedström (Nichlas Falk, Daniel Fernholm)
0 - 2 12:15 Richard Lintner (Jonathan Hedström, Stefan Pettersson)
Skott: 6-7

Period 2 (2-0)
1 - 2 03:41 Kalle Sahlstedt (Jouni Loponen, Mattias Remstam)
2 - 2 19:46 Mattias Remstam (Per-Åge Skrøder, Fredrik Olausson), spel fem mot fyra
Skott: 10-10

Period 3 (1-1)
3 - 2 07:51 Fredrik Olausson (Per Gustafsson, Kalle Sahlstedt), spel fem mot fyra
3 - 3 10:34 Stefan Pettersson (Björn Nord, Jonathan Hedström)
Skott: 7-4

Period 4 (0-0)
Skott: 2-2

Period 5 (0-1)
3 - 4 Jonathan Hedström, straff
Skott: 0-1

Skott, totalt: 25-24

Domare: Ulf Gyllander.
Publik: 6236.
Utvisningar, HV71: 6x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 10x2, 1x5, 1x10, 1xmatchstraff.

HV71MAPU Djurgårdens IFMAPU
J Davidsson0000
P Ekelund0000
D Fredriksson0000
P Gustafsson0112
A Hult0000
A Huusko0000
D Ljungqvist0002
J Loponen0112
S Meijer0000
B Melin0000
P Määttänen0000
M Niskanen0000
F Olausson1120
M Remstam1124
K Sahlstedt1120
S Skoog0000
P Skrøder0110
O Svanberg0000
O Thorwalls0000
M Thörnberg0002
 
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
C Eklund0000
N Falk0110
D Fernholm0114
J Hedström2240
M Johansson0000
T Kollar0002
M Kristoffersson0002
R Lintner10127
B Nord0112
J Oduya00018
K Ottosson0000
S Pettersson1120
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
J Salmonsson0000

Tränare Tränare
Pär Mårts
Fredrik Stillman
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv