Publicerad: 2004-02-24 - 21:54 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisFärjestad vann efter straffar

Djurgårdens gjorde på tisdagskvällen säsongens tredje besök i Löfbergs Lila Arena. Det är inte helt omöjligt att det blir fler resor till de trakterna innan den här säsongen är till ända. Färjestad kom till spel med ett helt ordinarie manskap. Det gjorde inte Djurgården, men det blev en ny typisk match lagen emellan.

Första perioden
Det var Djurgården som startade den första perioden bäst. Laget vann tekning efter tekning och höll ihop laget bra. Den första utvisningen i matchen var av det billigare slaget när Robert Nordmark åkte på en tvåminuters vistelse i utvisningsbåset. Men Färjestad hade inget större tryck i sitt powerplay och Petter Rönnquist ställdes inte på något större prov. Desto hetare blev det direkt när Djurgården blev fulltaliga igen, men den farligheten avvärjdes av Djurgårdarna i sista momentet. Richard Linter var på en ny offensiv utflykt, assisterad av Stefan Pettersson och Niklas Eckerblom, men utan att få till det i avslutningen.

Drygt halvvägs in i perioden fick Djurgården ett två mot en-läge när Espen Knutsen hittade Ronnie Pettersson med en fin passning. Wallinheimo fick precis ihop benskydden och blåste Ronnie Pettersson på den baljan. Men Ronnie Pettersson fick smak på offensiven och visade att offensiva utflykter inte är något som Richard Lintner har patent på. Något senare avlossar han ett bra skott strax innan blålinjen, men det räddas av Wallinheimo. Daniel Rudslätt störtar på returen men plockas bort i sista stund.

Färjestad sticker upp och skapar två halvvassa tillbud. Först genom Marcel Jenni och därefter genom Mathias Johansson, men Petter Rönnquist håller tätt. Perioden avslutas med ett powerplay för Djurgården. Spelet var förlagt nere i Färjestads försvarszon, men dessvärre utan att det resulterade.

Andra perioden
Det var inte bara sidbyte vi fick se. Det var också en helt annan ishockey som det bjöds på. Hemmalaget bjöd upp till offensiv och Petter Rönnquist fick mer att göra i de inledande tre minuterna än i hela den första perioden. Men Djurgården kunde de också. Espen Knutsen hittade den allt skottvilligare Ronnie Pettersson med en fin pass, men Wallinheimo fick precis ihop benskydden. Djurgården jämnar ut spelet och det hettar till när Marcus Kristoffersson och Jonas Frögren går i närkamp med varandra. Men det är Jörgen Jönsson som åker på en tvåa för hooking. Det skulle komma fler utvisningar i en match som dras upp allt mer i tempo.

Drygt halvvägs in i perioden vill Pelle Prestberg hemskt gärna ta med sig Espen Knutsen in i Färjestads avbytarbås, och det uppskattas inte. Det hettar till, och främst på läktarna. Det kastas ännu en gång ner programblad i Djurgårdens bås. Förmodligen för att någon vänlig själ har läst att Niklas Wikegård samlar på matchprogram som han ger till en kille i Sollentuna, men ärligt talat så behöver dom ingen ytterligare hjälp till den kollektionen. Dom klarar faktiskt detta helt på egen hand.

En ny het situation inträffar strax efteråt bakom Djurgårdens förlängda mållinje med Marcus Kristoffersson och Emil Kåberg i huvudrollen. Först får Kristoffersson sätta sig i utvisningsbåset och det verkar som att ett antal åskådare är på god väg ned för att hjälpa matchfunktionärerna. Men till slut när dimmorna skingrats är det Espen Knutsen som skall sitta av en tvåa för high sticking. That´s life. Djurgården kämpade grymt bra i boxplay och redde ut stormen. De sista två minuterna hade Djurgården en dubbelchans när först Espen Knutsen sköt och Ronnie Pettersson hade nästa skott mot Färjestadskassen. Skotten 10-10 kunde vara betydligt mer för båda lagen...

Tredje perioden
Den tredje perioden blev även den jämn. Dock inte lika intensiv som den andra, men det skapades dock chanser. Från båda håll bjöd man till, men först och främst var uppgiften att freda det egna målet. Stefan Pettersson hade ett hyfsat läge inledningsvis. Jonas Frögren frestade Petter i kassen som dock svarade för en utmärkt parad. Emil Kåberg fortsatte att ta för sig. Men det är ett mysterium hur han ibland tycks väga 100 kilo i det ena bytet för att minuten efter fara omkring som en spelare med en matchvikt på 50 kilo. Det känns lite onödigt att behöva se. Skönt att inte Rådbjer går på så enkla finter.

Avslutningen av perioden tillhör Djurgården som skapar fler chanser än Färjestad men utan att riktigt få det rätta läget för ett avslut som leder till mål. Lagen följdes åt som närmast ett par siamesiska tvillingar under perioden. Det var jämnt ute på banan och ännu en gång skulle övertid tillämpas. I förlängningen var det mest Färjestad, detta på grund av ett powerplay, men närmare än ett stolpskott av Pär Hållberg kom man inte. Straffslag får avgöra.

Djurgårdens Jonte Hedström missar sitt tillfälle. Mathias Johansson hittar däremot rätt med den första fullträffen. Richard Lintner svarar med ett läckert kvitteringsmål, och tänder hoppet för den sjätte raka Djurgårdssegern den här säsongen. Men därpå följer två missar, först av Jörgen Jönsson, sedan av Stefan Pettersson, och det blir Pelle Prestberg som sätter den avgörande straffen som ger Färjestad den extra bonuspoängen i matchen.

På det hela taget, en bra match och två lag som redan börjar ikläda sig årets slutspelskostym. I Djurgården svarade Petter Rönnquist för en utmärkt match i kassen. Ronnie Pettersson var bitvis en gigant i försvaret, men även Nichlas Falk, Kristofer Ottosson och Mika Strömberg skall ha rosor för bra insatser.

Djurgården halkade ned en placering och ligger nu fyra, men samtliga tre konkurrenter har bortamatcher i den sista omgången medan Djurgården tar emot MIF Redhawks i Globen. Med lite tur kan Djurgården fortfarande komma tvåa i serien...

ANDERS ANTONSSON

Färjestads BK - Djurgårdens IF 1-0

24/2 2004, Löfbergs Lila Arena.

Period 1 (0-0)
Skott: 4-6

Period 2 (0-0)
Skott: 10-10

Period 3 (0-0)
Skott: 4-3

Period 4 (0-0)
Skott: 3-4

Straffar (1-0)
1 - 0 Pelle Prestberg, straff
Skott: 1-0

Skott, totalt: 22-23

Domare: Ulf Rådbjer.
Publik: 8050.
Utvisningar, Färjestads BK: 4x2.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2.

Färjestads BKMAPU Djurgårdens IFMAPU
G Artursson0000
P Bäcker0000
J Frögren0002
J Grönvall0000
P Hammarström0000
R Hamr0000
H Hyvönen0000
P Hållberg0000
M Jenni0000
M Johansson0000
J Jönsson0002
D Kalt0000
E Kåberg0000
M Lindman0000
P Nordström0000
P Prestberg1012
C Steen0002
U Söderström0000
M Trygg0000
 
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
N Falk0000
D Fernholm0000
J Hedström0000
M Johansson0002
E Knutsen0002
T Kollar0000
M Kristoffersson0002
S Kronwall0000
R Lintner0000
R Nordmark0002
J Oduya0002
K Ottosson0000
S Pettersson0000
R Pettersson0002
D Rudslätt0000
M Strömberg0000

Tränare Tränare
Bengt-Åke Gustafsson
Tommy Samuelsson
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv