Publicerad: 2003-11-29 - 19:50 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDjurgårdsandan sänkte FBK

Efter flera matcher den här säsongen har begreppet "heroisk Djurgårdsinsats" kunnat användas. I kvällens match mot serieledande Färjestads BK på bortais kan man åter igen använda begreppet. För ännu en gång krigade sig ett decimerat Djurgården ikapp en motståndare av hög klass.

Även förra säsongen gjorde sig DIF känt som ett lag som krigar till sista sekunden med massor av vändningar av till synes avgjorda matcher. Som Niklas Wikegård uttryckte det efter en av matcherna den här säsongen:
- Det är gammal Djurgårdstradition att aldrig vika ned sig hur jävla mörkt det än ser ut!

Djurgårdsandan sänkte Färjestad denna afton, då DIF kvitterade i slutet utan målvakt på banan och sedan kammade hem bonuspoängen i straffläggningen.

Jämn förstaperiod med fysisk hockey
Djurgården kom precis som de senaste matcherna till spel utan Fredrik "Linkan" Bremberg, Mika Strömberg och Richard Lintner. Till denna match hade dessutom lagkaptenen Mikael Johansson tvingats kasta in handduken.

Trots de tunga namnen utanför laguppställningen inledde man matchen respektlöst. Karlstadspubliken på närhåll stifta bekantskap med fysisk Djurgårdshockey, bortaspelarna gick in och smällde på i varje närkamp så det sjöng i sargerna. Färjestad såg konfunderat ut och fick inte alls igång sitt normala hemmaspel med fart genom mittzonen och finurligt anfallsspel.

Trots tre powerplay lyckades inget av lagen skapa speciellt många målchanser. Den enda riktiga målchansen i perioden kom för Färjestad när Djurgården spelade powerplay. Ett dåligt skott fastnade på en FBK-spelare som fick med sig en kamrat i en kontring. Bjurling i DIF-kassen tvingades svara för en svettig dubbelräddning.

Hemmadominans i mittperioden
I den andra perioden handlade det mycket om Färjestad. Laget rivstartade direkt och tryckte tillbaka DIF. Följden av att Djurgårdsspelarna inte riktigt hängde med var en tidig utvisning. Färjestad etablerade då till skillnad från sina tidigare två powerplay hårt tryck nere i Djurgårdens zon och hade flera gånger bud på ett ledningsmål.

Med drygt 20 sekunder kvar på utvisningen crosscheckade Johnny Oduya motståndarnas Peter Nordström i huvudet i en kamp framför kassen. Domare Vinnerborg utdömde 5 minuter, vilket innebar matchstraff för den unge liberon.

Med mycket möda lyckades Djurgården klara av dessa dryga 7 minuter i numerärt underläge, men utan ett fullkomligt fenomenalt spel från Sveriges bäste målvakt Björn Bjurling hade det aldrig gått. Flera gånger om hade man redan noterat 1-0 till FBK när Bjurling på något sätt lyckades hålla pucken på rätt sida om mållinjen!

Som så ofta när ett lag tvingats till en lång tidsperiod i numerärt underläge hade Djurgården svårt att därefter etablera något offensivt spel. Färjestad bara trummade på, gav ingen tid och utrymme för Djurgårdsspelarna till någon andhämtning. Till slut orkade man inte stå emot utan Jörgen Jönsson kunde göra 1-0.

Målet tillkom efter att Pelle Prestberg och Peter Nordström missat ett två-mot-en-läge. Djurgården lyckades dock inte få ut pucken efter att Bjurling räddat Nordströms skott, Jönsson tog hand om den och körde ett solorace som avslutades med ett skott upp i nättaket från nära håll. Bjurling hade dessutom spelare framför sig och var därmed helt chanslös.

Djurgården arbetade upp sig igen
Efter periodsignalen till den andra perioden uppstod en brottningsmatch mellan Marcus Kristoffersson och Färjestads back Janne Grönvall. Det var absolut inget allvarligt, men trots det valde domaren att ge de båda kombattanterna matchstraff! 2+2 för bägge två hade mer speglat själva "fighten"...

Med matchstraffen på Oduya och Kristoffersson var Djurgården i det här läget nere i precis 15 utespelare - tre fulla femmor. Av dessa 15 är tre juniorer i form av Johannes Salmonsson, Nicklas Eckerblom samt Mikael Öberg, inkallad 18-årig elitseriedebutant från A-J. Dessutom hade DIF i sin uppställning två rookies i Tomas Kollar och Daniel Fernholm som båda gör sin första Elitseriesäsong. En av Djurgårdens tre femmor bestod alltså av i stort sett helt orutinerade spelare på denna nivå!

Niklas Wikegård tvingades till omfattande omflyttningar i formationerna och mönstrade i sista perioden en förstafemma som bestod av fem naturliga forwards: Nichlas Falk gick ned på liberon, Jonathan Hedström och Daniel Rudslätt fick spela halvor med Stefan Pettersson och Kenneth Bergqvist som torpeder.

Färjestad gick inte på med samma driv i den sista perioden utan Djurgården arbetade sig mer och mer in i matchen, trots dessa absurda förhållanden. DIF etablerade inte något större tryck mot Färjestad men vaskade ändå fram två riktigt bra kvitteringschanser. Först var Salmonsson nära sitt första Elitseriemål när han lade en backhand strax utanför. Sedan fick Christian Eklund en ännu bättre chans när han fri framför mål fick pucken, "Fimpen" som hängde två kassar på Färjestad i Karlstad i en match i fjol missade dock mål.

Tiden arbetade emot Djurgården och det kändes mer och mer som laget inte skulle lyckas få göra något mål. Men när Färjestad fick en utvisning med drygt fem minuter kvar att spela skred Niklas Wikegård till verket. Han drog ut Björn Bjurling ur kassen och chansade med spel sex mot fyra. En frisk och, som det skulle visa sig, lyckad satsning från den slipade DIF-coachen.

Djurgården låg på i anfallszon och fick flera gånger in pucken in farliga lägen framför mål. När utvisningen på FBK-spelaren var över fortsatte DIF spela sex mot fem och fick fast pucken i anfallszon med dryga minuten kvar. Stefan Pettersson spelade upp pucken till blå linjen där Kristofer Ottosson lade ned den mot mål. Som gubben ur lådan dök Bergqvist upp och styrde in den bakom Fredrik "Grizzly" Eriksson i Färjestads mål! 1-1 efter en fantastisk krigarinsats.

Stefan avgjorde på straffar
Sudden death följde där Färjestad hade ett par vassa chanser. Jörgen Jönsson fick en av de bästa, men omutlige Bjurling räddade.

Straffar fick istället avgöra kampen om bonuspoängen. DIF skickade fram straffspecialisten Jonathan Hedström, som för ovanlighetens skull missade. Bjurling svarade därefter för en enastående benparad på Peter Hammarströms straff.

Efter full straffomgång var Stefan Pettersson och Färjestads Pelle Prestberg de enda som gjort mål. Föga förvånande skickade båda coacherna fram dessa i suddenomgången, där Stefan var den enda som gjorde mål. Bjurling räddade Prestbergs skott och åkte genast mot Djurgårdsklacken för att jubla över de två bärgade poängen. Oerhört starkt att trots de tuffa förutsättningarna och det svåra motståndet ändå lyckas bärga två pinnar i Karlstad.

Det är sannerligen härligt att skåda moralen i detta lag!

DANIEL UHLIN

Färjestads BK - Djurgårdens IF 1-2

29/11 2003, Löfbergs Lila Arena.

Period 1 (0-0)
Skott: 7-4

Period 2 (1-0)
1 - 0 16:02 Jörgen Jönsson
Skott: 11-1

Period 3 (0-1)
1 - 1 18:38 Kenneth Bergqvist (Kristofer Ottosson, Stefan Pettersson), spel sex mot fem (utan målvakt)
Skott: 3-6

Period 4 (0-0)
Skott: 5-0

Period 5 (0-1)
1 - 2 Stefan Pettersson, straff
Skott: 0-1

Skott, totalt: 26-12

Domare: Marcus Vinnerborg.
Publik: 8050.
Utvisningar, Färjestads BK: 4x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 5x2, 2x5, 2xmatchstraff.

Färjestads BKMAPU Djurgårdens IFMAPU
G Artursson0000
P Bäcker0000
C Eriksson0000
F Eriksson0000
J Frögren0000
J Grönvall00025
P Hammarström0000
R Hamr0000
H Hyvönen0000
P Hållberg0002
M Jenni0000
M Johansson0002
R Jonsson0000
J Jönsson1010
D Kalt0000
P Nordström0002
P Prestberg0000
C Steen0002
U Söderström0000
M Trygg0000
 
K Bergqvist1012
N Eckerblom0000
C Eklund0002
N Falk0000
D Fernholm0000
J Hedström0000
T Kollar0002
M Kristoffersson00025
S Kronwall0000
B Nord0000
J Oduya00027
K Ottosson0110
S Pettersson1120
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
J Salmonsson0000
M Öberg0002

Tränare Tränare
Bengt-Åke Gustafsson
Tommy Samuelsson
 
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv