Publicerad: 2004-01-08 - 22:32 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisTung förlust i Espens återkomst

Nästan 11 000 hade tagit sig till Globen för att se matchen där Espen Knutsen gjorde sin återkomst. Efter en skön stående ovation då han kom in på isen verkade göra Espen ordentligt taggad och han kunde sånär trycka in 1-0 redan efter 7 sekunders spel!

Av den lovande starten blev dock intet, när Djurgården strax efteråt förlorade en tekning i egen zon. Ackeström lade in pucken framför kassen där Magnus Kahnberg kunde pilla in den precis över linjen. Då hade vi spelat 26 sekunder.

Frölundas ledningsmål kom att prägla resten av matchen. Bortalaget var riktigt taggat och kunde spela avslappnat, ställde upp med mycket folk runt egen blålinje som formade en massiv försvarsmur, och sedan slog man snabbt om i spelvändningar när man väl vunnit pucken.

Djurgården såg inte alls lika rappt ut som man gjort de senaste matcherna men man var laget som drev på hårdast i första och jobbade hårt för att komma in på Henrik Lundqvist i Frölunda-kassen. Powerplay-spelet som sett så bra ut på slutet låste sig igen och Djurgården skapade inget tryck någon gång på de sex minuterna i första perioden.

Espen Knutsen var nära att kvittera när han bröt in mot kassen men fick inte riktigt till skottet. Något samspel med gamla radarkompisen Fredrik "Linkan" Bremberg fick vi dock inte så, då "Linkan" tvingades gå av redan i den första perioden.

Frölundadominans i andra perioden
I mittenperioden handlade det mesta som skedde på isen om Frölunda. Laget förde spelet och skapade mängder av chanser. Skotten på mål 15-5 i bortafavör talar sitt tydliga språk.

Absolut närmast var laget efter drygt 4 minuters spel då det klingade till i Björn Bjurlings vänstra stolpe!

Trots Frölundadominansen hade Djurgården två kanonchanser att göra mål, kanske de två bästa DIF skapade i hela matchen. Först var Daniel Rudslätt helt igenom i boxplay, men hans tama skott motades enkelt av Lundqvist. Sedan var den gode Frölundamålvakten i blåsväder då han gick ut bakom den egna kassen för att stoppa en puck i rundeln. Han lyckades istället styra ut pucken mot ena tekningscirkeln där Christian Eklund kom ångandes. Eklund hade helt öppen kasse men drog på ett hårt slagskott som tog i utsidan av buren istället! Den missen kommer han drömma mardrömmar om i natt...

Björn Bjurling visade sin höga nivå och svarade för ett antal högklassiga räddningar i andra perioden som gjorde att 0-1 stod sig inför sista perioden, matchen levde i allra högsta grad.

Frölunda höll undan och avgjorde i tom kasse
I sista perioden drog sig Frölunda tillbaka ordentligt och inriktade sig främst på att försvara ledningen, något man gjorde på ett exemplariskt sätt. Trots att Djurgården febrilt försökte sätta bortalaget under press lyckades man hela tiden spela enkelt och hamnade egentligen aldrig i några större svårigheter i egen zon. Dessutom hade VF sylvassa kontringar, trots att DIF förde spelet i tredje perioden var det Frölunda som hade de bästa chanserna och laget hade avgjort matchen långt innan slutminuterna om inte Bjurling gjort några fantastiska räddningar. Som när han räddade Niklas Anderssons friläge.

Djurgården kom aldrig riktigt in på kassen utan de skott man fick på i den sista perioden kom för det mesta utifrån. Med lite mer flyt kunde man dock gjort ett mål då Nichlas Falk sköt ett skott via Lundqvist i ribban, detta i numerärt överläge.

Wikegård försökte dra Bjurling tidigt men det hann bara gå 8 sekunder innan pucken låg i den tomma kassen. Sedan Djurgården för jag vet inte vilken gång i ordningen kört fast på offensiv blå linje slarvade sedan Richard Lintner som siste man och tappade pucken till målkungen Magnus Kahnberg som givetvis kunde förpassa in 0-2 utan större svårighet.

Förlusten är inget att tala om, Frölunda var en klass bättre än Djurgården i kvällens match. Laget uppträdde med ett mycket gediget försvarsspel över 60 minuter, och att de är bra på spelvändningar är ingen nyhet. Samtidigt är man lite besviken på Djurgårdens insats i matchen. Efter 5 raka trepoängare kom en rejäl tillbakagång och det var få spelare som kom upp i normal standard. DIF förlorade alldeles för många närkamper och jämfört med exempelvis matchen mot Södertälje saknades mycket driv i skridskoåkningen och fantasi i spelet. Med lite mer marginaler på sin sida kunde det ändå bli en fullpoängare ikväll.

Björn Bjurling gör dock en kanonmatch i målet och räddar garanterat några mål. Johannes Salmonsson och Tomas Kollar krigade bra i sina byten och Espen Knutsen gjorde det mesta rätt i matchen, han höll en hög nivå trots att han bara spelat två matcher på en dryg månad. Det var bara den riktiga pricken över i:et som saknades för Espen.

Det är stenhårt i toppen och på en förlust föll Djurgården till femte plats. En seger i nästa omgång mot Brynäs i Gavlerinken kan föra upp laget till tredje plats igen. Det är bara ta nya tag och ge allt nu på slutet så ska en topp-4-plats för 8:e raka säsongen vara ett faktum.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Frölunda HC 0-2

8/1 2004, Globen.

Period 1 (0-1)
0 - 1 00:26 Magnus Kahnberg (Oscar Ackeström, Joel Lundqvist)
Skott: 7-8

Period 2 (0-0)
Skott: 5-15

Period 3 (0-1)
0 - 2 18:04 Magnus Kahnberg, spel fem mot sex (tom kasse)
Skott: 15-11

Skott, totalt: 27-34

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 10849.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 5x2.
Utvisningar, Frölunda HC: 7x2.

Djurgårdens IFMAPU Frölunda HCMAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg0000
C Eklund0004
N Falk0002
D Fernholm0000
J Hedström0000
M Johansson0000
E Knutsen0002
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
R Lintner0000
R Nordmark0000
J Oduya0002
K Ottosson0000
S Pettersson0000
D Rudslätt0000
J Salmonsson0000
 
O Ackeström0110
J Alavaara0000
N Andersson0000
K Eronen0000
J Esbjörs0002
F Johansson0000
J Johnson0002
M Kahnberg2020
E Kakko0000
T Kallio0000
J Karlsson0002
J Leetma0000
J Lundqvist0112
A Niemi0002
A Steen0000
P Ström0000
R Sundin0000
J Tolsa0004

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Jan Karlsson
Benny Westblom