Publicerad: 2003-10-04 - 19:24 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDen efterlängtade segern

Den första perioden mellan Djurgården och Västra Frölunda i Globen var en jämn och tät historia. Lagen hade några chanser var, men Djurgården hade de helt klart vassaste. Christian "Fimpen" Eklund avgjorde den förra matchen lagen emellan i Globen och verkar trivas i matcher mot göteborgarna. Efter 9 minuters spel prickade han stolpen bakom Frölundas landslagskeeper Henrik Lundqvist.

Det började kännas som oturen i avslutningssituationerna skulle fortsätta att förfölja Djurgården. Men då klev Stefan Pettersson, nyförvärvet från Linköping, fram och visade vägen. Efter en sargduell tappade en Frölundaback pucken som gled fram till Pettersson. Han fick helt fri väg mot kassen, höll iskallt in pucken som den målskytt han är och när han väl fått Lundqvist att göra det första draget sprätte han upp 1-0 till Djurgården.

1-0 efter den första perioden var rättvist.

Flytet återvände till Djurgården
Den andra perioden var märklig. Frölunda tryckte från början tillbaka Djurgården och det mesta av spelet skedde i Djurgårdens zon under Frölundaspelarnas ledning. Bjurling fick bekänna färg ordentligt några gånger men lyckades med försvarnas hjälp freda sin kasse. Djurgården åkte dessutom på utvisningar under första halvan av perioden vilket ännu mer befäste Frölundapressen.

Den enda målchansen av värde för hemmalaget de första 7 minuterna var när målskytten Stefan Pettersson var framme i kanonläge men fick felträff och sköt högt över. När Nicklas Eckerblom sedan blev utvisad hängde verkligen ett kvitteringsmål i luften. Men istället ledde två fina individuella prestationer till att Djurgården utökade sin ledning till 2-0 i boxplay!

Richard Lintner fick pucken och slog en öppnande passning upp i banan till Fredrik "Linkan" Bremberg. Linkan visade sin underbara teknik när han tog ned passningen på volley och ångade i väg till ett friläge, där han enkelt sätter pucken högt. Otroligt vackert och säkerligen ett skönt mål för Linkan som verkligen haft maximalt oflyt i avslutningssituationerna under denna säsong.

Frölunda fortsatte målet till trots att föra spelet och när Jonas Esbjörs blev neddragen i friläge blåste domare Lärking för straff. Magnus Kahnberg klev fram och tog straffen, men Bjurling var följsam och räddade enkelt hans skott.

Bara minuten efter straffen blev Tomas Kollar utvisad. Men ännu en gång tappade Frölunda spelet när man fick numerärt överläge. Richard Lintner körde ett läckert sologenombrott, dribblade sig igenom hela motståndarlaget och sköt strax över. Djurgården bet sig fast i anfallszon. Jonathan Hedström fick pucken och märkligt oattackerad kunde han ta sig in mot målet där han la en flippass till Christian Eklund. Eklund sköt direkt och 3-0 var ett faktum, Djurgårdens andra mål i perioden med en man mindre på banan!

Frölunda fortsatte att äga spelet perioden ut och tvingade Bjurling till flera svettiga räddningar. Den allra bästa var när han kastade sig från ena sidan till den andra och räddade ett direktskott med benskyddet, fantastiskt målvaktsspel!

3-0 efter den andra perioden var kanske inte helt rättvist, men med tanke på allt otur som Djurgården haft tidigare under säsongen så var det inte mer än rätt att det till slut vände och att pucken äntligen studsade Djurgårdens väg emellanåt.

Säsongens bästa Djurgårdsspel i tredje perioden
De första 10 minuterna av den tredje perioden presterade Djurgården den bästa hockeyn de gjort den här säsongen. Den var fullkomlig utklassning av de regerande mästarna och det kunde ramlat in betydligt fler mål än de två som Henrik Lundqvist fick plocka ut ur sin målbur! Utöver fint spel bjöds vi också på individuella shower som när grovarbetaren Tomas Kollar bjöd en Frölundaback på en närmast förnedrande uppsnurrning i sarghörnet vilket rev ned applåder från djurgårdspubliken.

4-0 gjorde Björn Nord på ett skott sedan Daniel Rudslätt fört upp pucken med en mäktig uppåkning.

5-0 var resultatet av ett mönstaranfall som börjar med en elegant flippassning från Mikael Johansson till Richard Lintner. Lintner åker in i anfallszon och spelar pucken bakom ryggen parallellt till Johannes Salmonsson som med skridskon styr den vidare till Daniel Rudslätt. Målvakten räddar Rudslätts skott men returen går till Lintner som följt med in och kan lägga in den.

Två gånger låg pucken och dansade på Lundqvists mållinje i tredje perioden varav en där Lärking var tvungen att ta måldomaren till hjälp för att se att den inte var inne. Som sagt, det kunde mycket väl blivit en större segermarginal. Sista 8-9 minuterna avtog Djurgårdsoffensiven något och laget koncentrerade sig mer på att hjälpa sin målvakt till nollan, vilket skedde utan några som helst problem. Björn Bjurling noterade därmed sin tredje nolla för Djurgården på de 15 matcher han stått i Elitserien.

Äntligen fick Djurgården alltså vinna i Elitserien. Matchen idag lovar väldigt gott inför den tuffa fortsättningen i Elitserien då man ska möta idel topplag. Alla spelare gör väldigt bra insatser, Björn Bjurling i kassen är förstås liten matchvinnare då han gör många avgörande räddningar i den andra perioden. Daniel Rudslätt och Stefan Pettersson var de mest framträdande torpederna och var dessutom delaktiga i flera av målen.

Kan Djurgården fortsätta att prestera det spel man hade stora delar av matchen och speciellt det lir som presterades första 10 i den tredje är bottenregionerna väldigt snart ett minne blott.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Frölunda HC 5-0

4/10 2003, Globen.

Period 1 (1-0)
1 - 0 12:58 Stefan Pettersson
Skott: 9-9

Period 2 (2-0)
2 - 0 07:46 Fredrik Bremberg (Richard Lintner), spel fyra mot fem
3 - 0 15:55 Christian Eklund (Jonathan Hedström), spel fyra mot fem
Skott: 8-16

Period 3 (2-0)
4 - 0 00:26 Björn Nord (Daniel Rudslätt)
5 - 0 08:33 Richard Lintner (Daniel Rudslätt)
Skott: 15-11

Skott, totalt: 32-36

Domare: Christer Lärking.
Publik: 4637.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8x2.
Utvisningar, Frölunda HC: 6x2.

Djurgårdens IFMAPU Frölunda HCMAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg1010
N Eckerblom0002
C Eklund1010
J Hedström0110
M Johansson0000
T Kollar0002
S Kronwall0000
R Lintner1124
B Nord1012
J Oduya0004
K Ottosson0000
S Pettersson1010
R Pettersson0002
D Rudslätt0220
J Salmonsson0000
R Savoia0000
M Strömberg0000
 
J Alavaara0000
N Andersson0000
L Eriksson0000
K Eronen0000
J Esbjörs0002
F Johansson0000
J Johnson0000
M Kahnberg0000
E Kakko0000
T Kallio0002
J Karlsson0002
J Leetma0000
J Lundqvist0002
A Niemi0000
A Steen0000
P Ström0000
R Sundin0000
J Tolsa0002

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Conny Evensson
Jan Karlsson