Publicerad: 2003-11-18 - 23:26 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompis"Jontes" straffar sänkte Timrå

Djurgården fortsätter att övertyga på hemmais. Sedan inledningsförlusten i premiären mot Linköping har Djurgården spelat 8 matcher i Globen/Hovet med resultatet 5 segrar och 3 oavgjorda. I kvällens match mot Timrå såg Djurgården ut att gå mot seger, men oturen grinade laget i ansiktet och man fick nöja sig med två pinnar sedan matchen slutat 3-3 och Jonathan Hedström sedan avgjort på straffar. Det borde dock ha blivit tre poäng till Stockholms Stolthet som matchen utkristalliserade sig.

Den första perioden var en ganska lugn historia – få målchanser, svagt tempo och det fysiska spelet lyste med sin frånvaro. Det såg närmast ut som en träningsmatch. Djurgården var dock det lag som ville lite mer och kanske var det därför hemmalaget gjorde två mål i denna period, klart bra utdelning. Kristofer Ottosson gjorde 1-0 på ett ganska löst skott sedan Stefan Pettersson stått för fint förarbete bakom kassen. Ottosson fick inte riktigt träff på pucken men den slank in bakom Timrås målvakt Kimmo Kapanen ändå.

I ett powerplay i slutet av perioden fick Djurgården straff sedan en Timråspelare blockerat pucken i målgården med sin handske. Tomas Kollar stod på första parkett och hade annars dunkat in den i mål. Domare Lahti blåste helt korrekt straff, och Niklas Wikegård gav Jonathan Hedström förtroendet att slå den. ”Jonte” körde sin vanliga variant, skott mellan benen, och den gick hem även denna gång om än med ett nödrop. Sakta gled pucken under Kapanen över linjen.

Bättre fart på matchen i andra
I den andra perioden blev det betydligt bättre fart på matchen och publiken bjöds på stundtals mycket underhållande hockey. Timrå gjorde en tidig reducering till 2-1 sedan Robert Carlsson fri framför mål lagt in sidledspassning från Sanny Lindström.

Ett par minuter efter 2-1 replikerade dock Richard Lintner med att göra 3-1. Bakom målet låg Daniel Rudslätt som jagat ikapp en puck och serverat Lintner öppet läge framför kassen. Lintner gjorde därmed sitt 9:e mål och börjar nu få häng på klubbrekordet för mål av en back. Det innehas av Björn Nord och lyder på 17 mål.

Efter målet handlade det bara om Djurgården, det var ren utspelning. Dessutom fick man chansen att spela powerplay, något som sannerligen inte händer ofta. I förra hemmamatchen mot Luleå fick Djurgården spela powerplay en enda gång under 60 minuters spel, och i den senaste matchen mot Frölunda fick man inte ett enda powerplay under matchens avslutande 35 minuter!!

DIF spelade riktigt bra i powerplay och hade flera bud på 4-1. Daniel Rudslätt hade öppet mål sedan DIF helt rullat upp Timråförsvaret men Kapanen räddade hans direktskott med benskyddet turligt. Även Falk fick ett liknande läge strax senare men var inte riktigt i balans när han fick pucken och kunde inte få iväg ett skott som träffade målet. Utöver dessa kanonchanser hade Djurgården flera andra lägen som kunde resulterat, med lite mer flyt hade man gjort 4-5 mål i den andra perioden.

Istället gjorde Timrå ett mycket ologiskt reduceringsmål 3-2 när de fick spela powerplay. Målet kom till efter en tekning som ledde till ett två-mot-en-läge där Christian Söderström serverade Markus Matthiasson som nätade. Söderström hade för övrigt ett friläge tidigare i matchen där Bjurling gjorde en svettig räddning.

Oturen fortsatte att grina Djurgården i ansiktet i slutsekunderna av perioden då Richard Lintner prickade ribban.

DIF tappade i tredje
I den tredje perioden fick Timrå ordentligt grepp på hemmalaget i inledningen och mycket av spelet förlades till Djurgårdens zon. Efter att bland annat ha haft ett stolpskott kunde Timrå kvittera till 3-3 som ett resultat av sin forcering. Kvitteringsmålet följdes dock av ett betydligt mer defensivt spel från Timrå som drog sig tillbaka och verkade nöjda med att lyckas ha nått oavgjort mot Mesta Mästarna.

Djurgården försökte febrilt återta ledningen men lyckades aldrig riktigt få tryck på ett tillbakadraget Timrå som höll undan tiden ut, utan att egentligen släppa till en enda klar målchans.

Vidöppen sudden innan straffspecialisten Hedström slog till
Förlängningsperioden blev däremot vidöppen med mycket målchanser. Djurgården brände såväl ett tre-mot-två-läge som ett två-mot-en-läge medan gästerna fick ett gyllene läge i slutet av perioden då man fick ett powerplay. Trots dryga två minuter i spel 4-3 lyckades man dock inte överlista Björn Bjurling i Djurgårdens mål. Straffar fick avgöra.

Väl där steg Jonathan Hedström återigen fram som framgångsrik straffskytt, han rundade iskallt Kimmo Kapanen sedan denne gjort glidit lite för långt ut från sin mållinje. När sedan samtliga straffläggare i Timrå missade var åtminstone bonuspoängen hemma.

"Jonte" Hedström har visat sig vara en riktig fena på straffar. I sin första match i Djurgårdströjan i träningsturneringen i Lugano gjorde han två straffmål på Slovan Bratislava och tidigare i höst har han också gjort mål på straff mot Färjestad. Idag blev det alltså ytterligare två straffmål, säkerligen skönt för Jonathan som jobbat kopiöst och skapat massvis med chanser utan att lyckats trycka dit dem efter Karjala Cup. I förra hemmamatchen mot Luleå sköt han exempelvis 8 skott på mål!

Två poäng är förstås inte fel, inte minst när konkurrenterna som närmast är före båda förlorade, men visst svider det lite att det inte blev tre poäng. Djurgården borde ha avgjort matchen när man tryckte på som värst i den andra perioden vid ställningen 3-1, men pucken ville inte över mållinjen trots goda intentioner och bra spel. Med lite mer flyt framför kassen hade det blivit tre poäng, men sådan är ishockeyn. Idag ville det sig helt enkelt inte riktigt.

Bäst i Djurgården mot Timrå var Stefan Pettersson, som Hardy snart inte kan hålla utanför Tre Kronor, och Daniel Rudslätt som lyft sig otroligt mycket jämfört med förra säsongen. Extra plus i kanten också för torpedparet med juniorerna Niklas Eckerblom och Johannes Salmonsson som jobbade stenhårt varje gång de besteg isen.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Timrå IK 4-3

18/11 2003, Globen.

Period 1 (2-0)
1 - 0 12:57 Kristofer Ottosson (Stefan Pettersson, Jonathan Hedström)
2 - 0 18:16 Jonathan Hedström, straff
Skott: 10-9

Period 2 (1-2)
2 - 1 03:28 Robert Carlsson (Sanny Lindström, Kristian Gahn)
3 - 1 05:55 Richard Lintner (Daniel Rudslätt, Johnny Oduya)
3 - 2 17:48 Markus Matthiasson (Christian Söderström, Kristian Gahn), spel fem mot fyra
Skott: 12-11

Period 3 (0-1)
3 - 3 06:17 Pär Styf (Kalle Koskinen, Niklas Nordgren)
Skott: 7-4

Period 4 (0-0)
Skott: 2-4

Period 5 (1-0)
4 - 3 Jonathan Hedström, straff
Skott: 1-0

Skott, totalt: 32-28

Domare: Robert Lahti.
Publik: 5884.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8x2.
Utvisningar, Timrå IK: 9x2.

Djurgårdens IFMAPU Timrå IKMAPU
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
C Eklund0002
N Falk0000
D Fernholm0002
J Hedström2132
M Johansson0000
T Kollar0000
M Kristoffersson0002
R Lintner1012
B Nord0000
J Oduya0114
K Ottosson1010
S Pettersson0112
R Pettersson0000
D Rudslätt0110
J Salmonsson0000
 
R Carlsson1010
K Gahn0220
Y Hagos0000
P Hallin0004
M Hansson0002
L Jinman0002
J Jäger0000
K Koskinen0110
V Krykov0000
S Lindström0112
M Matthiasson1012
J Nemecek0000
N Nordgren0110
T Rajamäki0002
C Sjögren0002
P Styf1012
F Sundin0000
C Söderström0110

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Kent Johansson
Anders Huss