Publicerad: 2003-12-02 - 23:20 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisSegt Djurgården föll mot SSK

Djurgården föll för första gången sedan premiären den 23 september på hemmaplan då jumbon Södertälje vann med 5-4. DIF inledde matchen bra och tryckte tillbaka SSK ordentligt redan i det första bytet. Det fanns klara vibbar från förra matchen då DIF totalt ägde händelserna i de två första perioderna och klädde av SSK, men allt eftersom perioden förled kunde man se att Djurgårdsbenen blev segare och segare medan Södertälje var betydligt rappare i skridskoåkningen än senast.

I dagens match var det framförallt försvarsarbetet som brast. För första gången sedan 0-4-förlusten mot Linköping, just den senaste hemmaförlusten, tvingades Björn Bjurling släppa in fyra mål. Bjurling kan dock knappast lastas för förlusten, han fick på intet sätt samma hjälp från försvaret som han fått tidigare under säsongen. 0-1 kom efter 5:56 genom Patrik Zetterberg, frispelad framför mål av Robert Dome.

Wikegård tog timeout redan efter 9:36 för att väcka sina spelare. Efter 30 sekunders snack smällde hemmaspelarna på ordentligt i närkamperna och tog sig in i matchen genom hårt arbete. Resultatet av det blev ett powerplay, där Ronnie Pettersson slog en underbar passning från egen förlängd mållinje till Stefan Pettersson som tog emot den på offensiva blå för ett friläge. Stefan använde samma variant som han satte en av straffarna mot Färjestad på, och grundlurade Rolf Wanhainen, 1-1.

I slutet kom ett individuellt misstag när Staffan Kronwall passade fel. Dome fick pucken och serverade Peter Larsson fri framför kassen, Larsson gjorde 1-2 ett par minuter före pausvilan.

DIF vände i andra – men tappade igen…
Djurgården kvitterade i den andra perioden till 2-2, återigen i powerplay, något som ju annars varit en besvikelse under säsongen. Stefan Pettersson bjöd tillbaka sin namne Ronnie för den fina passningen vid 1-0, då han serverade en framstörtande Ronnie Pettersson mitt i slottet. Skottet gick in via stolpen.

Bytet efter gick Djurgården upp till 3-2 efter en fantastisk soloraid av 17-åringen Johannes Salmonsson. Johannes fick tag i pucken vid tekningscirkeln i egen zon och drog iväg hela vägen mot mål. Helt orädd trängde han sig mellan Södertäljes backar och sköt ett skott, Wanhainen räddade men släppte en retur som Tomas Kollar kunde slå in. En stark vändning av Djurgården.

Nu höll det dock inte perioden ut. Vid drygt halva perioden fick man spela 4 minuter i powerplay sedan Staffan Kronwall åkt ut två gånger med 13 sekunders mellanrum. Södertälje tog varenda tekning i anfallszon och kunde för större delen av tiden belägra Djurgårdens zon. Bjurling svarade för ett flertal parader och fick även hjälp av stolpen när Lubomir Sekeras skott slank igenom tung trafik runt kassen.

Precis när DIF dödat den andra Kronwall-utvisningen sprack det för hemmalaget. Efter två snabba passningar friställdes Teemu Riihijärvi framför Bjurling, han sprätte upp pucken i taket och kvitterat 3-3. Vissa kanske skulle vilja utse Staffan till en syndabock ikväll då han slarvade vid 1-2 och satt utvisad två gånger vilket ledde till ytterligare ett mål. Det vore orättvist, den första utvisningen var en ren kompensation från domaren och den andra tillhör kategorin nödvändiga utvisningar då han hindrade ett friläge.

Som om inte det var nog fullbordade SSK sin vändning genom att göra 3-4 nästa gång Riihijärvi var på isen. Målet tillkom efter en av dessa mängder med förlorade tekningar i egen zon, ett slagskott från Jan Huokko från blå gick utanför men studsade via sargen ut till Riihijärvi som – jag har skrivit det tre gånger tidigare – stod helt omarkerad vid bortre stolpen och kunde raka in den i tom kasse.

SSK:s icinghockey räckte till seger
Djurgården kämpade febrilt i den sista perioden för att komma ikapp men lyckades inte alls få igång sitt spel. Man skapade väldigt få klara chanser och det märktes tydligt att det saknades mycket i det mesta av Djurgårdens spel.

Sedan blev det inte bättre av att bortalaget visade upp det i särklass mest destruktiva spel på en is mot DIF sedan Lasse Falks Frölunda var på besök säsongen 1996-97. Södertälje slog icing, på icing, på icing, på icing...

Ibland kunde det komma 4-5 icingar i samma spelminut, det var riktigt illa att behöva få se denna måttlösa form av spelförstörande aktivitet från Södertälje. Inte ens deras utsatta tabelläge kan rättfärdiga en sådan extremt destruktiv ishockey som laget stundtals bedrev i den sista perioden. Nog för att det finns många defensiva lag i serien, men lyckligtvis har inget annat lag i den högsta serien sjunkit till Södertäljes lågvattenmärke. Förhoppningsvis var detta inte något man tänkt sätta i system, för då kommer inte publiken flöda till arenorna ens i det hockeyhetaste delarna av landet...

Nu var det inte Södertäljes spelförstörande spel som gjorde att Djurgården inte vann den här matchen, utan det faktum att man inte kom upp i en tillräckligt hög nivå för att kunna slå ens ett bottenlag. Djurgårdens bästa chans att kvittera fick Jonathan Hedström sedan han serverats öppen kasse av Stefan Pettersson. Hedström missade dock målet.

Wikegård drog ut målvakten med 4 minuter kvar. Spelet i sex mot fem ledde bara till att Peter Larsson kunde sätta 3-5 i tom kasse. Djurgården kunde notera ett tröstmål sedan Sekeras blivit utvisad och Stefan Pettersson tryckt in en sargretur i spel sex mot fyra, och man lyckades pressa på i slutsekunderna, men till ingen nytta. Rolf Wanhainen och hans Södertälje höll undan och tog sin första bortaseger för säsongen.

Det var som tidigare konstaterat många sega ben i hemmalaget i kvällens match. Med fyra nyckelspelare vid sidan av och mycket matchande på det vore det konstigt om det inte skulle kommit en reaktion förr eller senare. Tråkigt nog kom den i kväll inför hemmapubliken. Kanske låg även lite underskattning av Södertälje och överskattning av sig själva bakom den bleka profilen som Djurgården gjorde?

Något som var väldigt förvånande var den stora mängd tekningar man förlorade. Normalt är Djurgården seriens bästa lag på att vinna pucken vid nedsläpp, mot Södertälje förlorade man tekningarna på löpande band och många gånger i viktiga lägen.

Plus till Stefan Pettersson som öser in poäng och redan nu, halvvägs i serien, slagit sin tidigare bästa säsong i Elitserien. Helt klart är att samtliga spelare måste upp ett snäpp till bortamatchen mot Färjestad på torsdag och jobba mycket hårdare. Försvarsspelet måste bli mycket aggressivare och inte kan man tillåta motståndarna att få stå oattackerade framför Bjurling på det sätt som skedde i kväll, och som gav fyra mål i baken.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Södertälje SK 4-5

2/12 2003, Hovet.

Period 1 (1-2)
0 - 1 05:56 Patrik Zetterberg (Peter Larsson, Robert Döme)
1 - 1 12:14 Stefan Pettersson (Ronnie Pettersson), spel fem mot fyra
1 - 2 17:38 Peter Larsson (Robert Döme, Patrik Zetterberg)
Skott: 10-15

Period 2 (2-2)
2 - 2 05:50 Ronnie Pettersson (Stefan Pettersson, Christian Eklund), spel fem mot fyra
3 - 2 06:17 Tomas Kollar (Johannes Salmonsson)
3 - 3 14:23 Teemu Riihijärvi (Jörgen Bemström, Joakim Eriksson)
3 - 4 16:34 Teemu Riihijärvi (Joakim Eriksson, Jan Huokko)
Skott: 8-13

Period 3 (1-1)
3 - 5 17:24 Peter Larsson (Robert Döme, Patrik Zetterberg), spel fem mot sex (tom kasse)
4 - 5 19:14 Stefan Pettersson (Jonathan Hedström, Björn Nord), spel sex mot fyra (utan målvakt)
Skott: 11-6

Skott, totalt: 29-34

Domare: Patrik Sjöberg.
Publik: 4095.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 4x2.
Utvisningar, Södertälje SK: 4x2.

Djurgårdens IFMAPU Södertälje SKMAPU
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
C Eklund0110
N Falk0000
D Fernholm0000
J Hedström0112
T Kollar1010
M Kristoffersson0000
S Kronwall0004
B Nord0110
J Oduya0002
K Ottosson0000
R Pettersson1120
S Pettersson2130
D Rudslätt0000
J Salmonsson0110
M Öberg0000
 
A Back0000
J Bemström0110
S Bemström0000
J Berggren0002
R Carlsson0000
R Döme0330
J Ericsson0000
J Eriksson0220
B Hagelin0000
J Huokko0110
G Karlsson0002
P Larsson2130
J Lind0000
P Popovic0000
T Riihijärvi2020
B Robertsson0000
L Sekeras0002
A Törmänen0000
P Zetterberg1230

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Timo Lahtinen
Anders Eldebrink