Publicerad: 2003-11-27 - 23:13 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDIF överlägset tamt Södertälje

Matchen på Hovet fick en långsam start, men allt eftersom den första perioden förled kom Djurgården mer och mer utan att för den skull skapa en uppsjö av chanser. DIF var ändå det lag som låg närmast ett mål och efter 15:42 var det dags för 1-0. Efter stark forechecking i anfallszonen får lagkaptenen Mikael Johansson gata fram mot Rolf Wanhainen i SSK-buren. För ovanlighetens skull gick Micke på ett snabbt avslut, Wanhainen släppte en retur som landade rakt på Stefan Petterssons klubba. Stefan fick öppen kasse och kunde enkelt lägga pucken i nät.

I slutet av perioden fick Djurgården ett powerplay och i det skapade man två kanonchanser. Först körde Jonathan Hedström ett solorace, vandrade rakt igenom Södertälje-försvaret till ett friläge men lyckades inte sätta pucken. Sedan trampade Hedströms torpedkollega Stefan Pettersson starkt och fräckt rakt in framför målet. Rolf Wanhainen var dock väldigt följsam och trots att Stefan iskallt väntade på öppningen hängde Wanhainen med och gav ingen sådan.

Fullkomlig överlägsenhet i mittperioden
Så långt var det en vanlig dag på jobbet för Djurgårdsspelarna. I den andra perioden lade man dock i en växel till och spelade ut Södertälje efter noter. Skottstatistiken 17-4 till hemmalaget, att SSK bara behövde vittja nätet en enda gång ska de vara väldigt tacksamma över.

Redan efter 2 minuter kom periodens enda mål som var resultatet av en lysande prestation av matchens gigant, Djurgårdens Stefan Pettersson. Han trampade runt hela SSK-zonen och serverade sedan Christian Eklund pucken på guldfat. ”Fimpen” hade helt öppet mål och kunde slå in den med en backhand. Pettersson var inget annat än fantastisk i denna match, han dominerade isen på ett sätt som man sällan ser. Fanns Hardy Nilsson på Hovet denna afton så finns Stefan Pettersson i Tre Kronors trupp till Baltica Cup, det är en sak som är säker…

Resten av perioden briljerade Djurgården med finurligt spel, rapp och kvick skridskoåkning, snygga platsbyten och rakt anfallsspel. Södertälje var hela tiden ett skär efter. Mycket handlade om Stefan Pettersson, det var också han som fick de bästa lägena. En halvchans ur intet på bortre stolpen stoppades med en stor benparad av Wanhainen. Senare i perioden kom han helt fri men trippades varpå domaren Thomas Andersson dömde utvisning. Utöver detta hade Djurgården som sagt ytterligare ett stort antal bra målchanser.

Djurgården släckte SSK:s hopp – men släppte in dem igen
Trots stor Djurgårdsdominans levde fortfarande matchen inför slutperioden, 2-0 är ingen ledning i hockey. Men i den sista perioden hann knappt publiken bänka sig innan 3-0 satt. Johnny Oduya gav sig iväg på en offensiv utflykt och slängde in pucken mot mål där två DIF-torpeder kom framstörtandes. Marcus Kristoffersson nådde pucken och slog in den i mål.

Efter det kändes det som om djurgårdsspelarna mest ställde ut skridskorna i avvaktan på slutsignalen. Det saknades mycket i glöd och engagemang hos hemmaspelarna och SSK bjöds in i matchen igen. Precis som mot MIF Redhawks i den förra hemmamatchen fick Björn Bjurling verkligen bekänna färg i den tredje perioden efter att ha stått närmast overksam i de två första. Bjurling har varit väldigt bra hela säsongen förvisso, men i de två senaste matcherna mot MIF och Modo har han lyft sig ytterligare ett snäpp. Han svarade för många stora räddningar, tyvärr fick han inte hålla sin femte nolla (som skulle betyda klubbrekord) då Joakim Eriksson reducerade till 3-1 sedan han tagit egen retur följande ett två-mot-en-läge.

I slutet tog Södertälje ut målvakten och pressade hårt för ytterligare ett reduceringsmål. Tre-fyra strålande parader av Bjurling stoppade de planerna, Djurgårdens målvakt är tveklöst i kalasform inför det prestigefyllda mötet mot Färjestad på bortais på lördag!

När serien nu närmar sig halvtid måste man säga att säsongen hittills verkligen infriat de stora förhoppningar man hade på laget inför säsongen. Trots att skadorna duggat tätt (som nu då världsmästarbackarna Richard Lintner och Mika Strömberg samt ässet Fredrik ”Linkan” Bremberg sitter på läktaren) och motgångar näppeligen saknats jobbar DIF bara på som den lagmaskin det är och öser järnet byte efter byte, låt vara för att det inte var fallet hela tredje perioden denna match. Coacherna har gjort ett stort jobb med att få nyförvärven att flyta in i lagets spelsystemet perfekt, DIF är i toppen för att stanna och ska kunna utmana de tre lagen som nu ligger före i tabellen för att klättra ytterligare. Det ska bli väldigt intressant att följa laget i mötet mot serieledande Färjestad på lördag!

Extra plus idag för Johannes Salmonsson som gjorde en stormatch. 17-åringen krigade på, skapade mycket målchanser och börjar efter den långa skadetiden åter hitta tillbaka till det spel han hade innan axelskadan. Även Ronnie Pettersson gjorde en härlig insats idag, vilken glöd och inställning Ronnie visade! Han gav sig f-n på att vinna varje närkamp, och opererade framgångsrikt över hela isen mot Södertälje i sin nya roll som halva.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Södertälje SK 3-1

27/11 2003, Hovet.

Period 1 (1-0)
1 - 0 15:42 Stefan Pettersson (Mikael Johansson)
Skott: 10-3

Period 2 (1-0)
2 - 0 02:02 Christian Eklund (Stefan Pettersson, Jonathan Hedström)
Skott: 17-4

Period 3 (1-1)
3 - 0 00:23 Marcus Kristoffersson (Johnny Oduya, Kenneth Bergqvist)
3 - 1 12:21 Joakim Eriksson (Peter Messa, Johan Berggren)
Skott: 6-19

Skott, totalt: 33-26

Domare: Thomas Andersson.
Publik: 5493.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 2x2.
Utvisningar, Södertälje SK: 4x2.

Djurgårdens IFMAPU Södertälje SKMAPU
K Bergqvist0112
N Eckerblom0000
C Eklund1010
N Falk0000
D Fernholm0000
J Hedström0110
M Johansson0110
T Kollar0000
M Kristoffersson1010
S Kronwall0000
B Nord0002
J Oduya0110
K Ottosson0000
S Pettersson1120
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
J Salmonsson0000
 
A Back0002
J Bemström0000
S Bemström0002
J Berggren0112
R Carlsson0000
R Döme0000
J Ericsson0000
J Eriksson1010
B Hagelin0000
J Huokko0000
G Karlsson0000
P Larsson0000
J Lind0000
P Messa0110
T Riihijärvi0000
B Robertsson0002
L Sekeras0000
A Törmänen0000
P Zetterberg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Timo Lahtinen
Anders Eldebrink