Publicerad: 2003-12-28 - 22:46 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisFörstafemman bakom Modo-seger

Ett fortsatt decimerat Djurgården fortsatte på den inslagna vägen och tog den tredje raka segern då Modo slogs tillbaka med 5-3 inför 9314 i Globen. Lyckligtvis kunde Nichlas Falk spela igen efter att ha linkat av mot Färjestad senast, han betydde mycket för stadgan i laget denna afton. För att ytterligare stärka upp laget hade Oscar Sundh och Joachim Gellerstedt anslutit från allsvenska Almtuna, både gjorde bra ifrån sig i elitseriedebuten.

Det var framförallt förstafemmans afton. Fredrik "Linkan" Bremberg gjorde två mål, Richard Lintner och Stefan Pettersson varsitt. Det enda mål som inte gjordes av en spelare i förstafemman stod Mikael Johansson för, men han fick passningen av Linkan!

Men det var bortalaget som inledde matchen bäst. Peter Högardh gav Modo ledningen sedan han direktskjutit in Per Svartvadets precisa passning. Målet föregicks av ett slarvigt uppspel från Richard Lintner som gick rätt i gapet på Modos lagkapten. Högardh var sedan i nästa byte ytterst nära att utöka ledningen, men missade helt öppet mål bakom en liggande Bjurling på ett mirakulöst sätt!

Istället kunde Lintner revanschera sig för missen vid 1-0 och kvittera till 1-1 med ett av årets märkligaste mål. Hårt uppvaktad i mittzonen dumpade Lintner in pucken i zon. Pucken gick mot mål i en konstig bana och precis när Modo-målvakten Juuso Riksman ska plocka ned den studsar pucken plötsligt åt höger och går förbi honom och in i kassen!

Djurgården fick därefter ett antal bra lägen att ta ledningen när man fick spela i numerärt överläge tre gånger i rad. Powerplay-spelet fungerade dock inte alls och bortsett från ett skott av Richard Lintner som styrdes framför kassen skapade DIF inte några lägen att tala om. Ett ännu bättre läge kom strax efter det sista powerplayet sedan företagsamme Oscar Sundh blivit neddragen i friläge. Stefan Pettersson fick förtroendet och försökte sin backhand-forehand-fint som givit två avgörande mål mot Färjestad. Riksman hängde med i svängarna och räddade försöket, om än med lite tur då pucken tog på klubbskaftet.

DIF lät sig inte nedslås och 2-1 kom bara 9 sekunder efter straffmissen. Fredrik Bremberg jobbade sig in på kassen och kunde hårt uppvaktad förpassa pucken i nät med en backhand. I slutminuterna fick Modo ett powerplay och Magnus Wernblom kvitterade strax efter att Djurgården blivit fulltaligt. Målet gjordes på typiskt Wernblom-manér då han räfsade in en retur från nära håll.

Historien upprepade sig i andra perioden
Modo fick spela powerplay tidigt i den andra perioden, men bra boxplay från Djurgården störde Örnsköldsvikslaget som inte kunde etablera något bra spel. Strax efter att ha dödat utvisningen gjorde istället Djurgården mål. "Linkan" Bremberg lade in en puck framför mål som Mikael Johansson slog in på volley. Micke visade återigen vilken bolltalang han är.

Sedan upprepade sig historien. Efter att ha dödat en ny utvisning kom omedelbart ett DIF-mål. Stefan Pettersson gjorde 4-2 helt fri framför Riksman. Bakom målet låg Jonathan Hedström som tittade upp, såg den fristående Pettersson och lade sedan en perfekt avvägd passning förbi tre Modo-klubbor rätt på Stefan Petterssons tejp. Läckert!

Djurgården fortsatte att föra spelet trots ännu en utvisning och Patrick Thoresen kunde sånär utöka ledningen, men hans närskott täcktes och gick strax utanför.

Därför kändes det något orättvist när Modo kunde reducera till 4-3 i slutet av perioden. Hans Jonsson slängde in en puck på mål som Per Svartvadet fick en klubba på och kunde styra förbi Björn Bjurling i Djurgårdens bur.

Lugn resa efter "Linkans" 5-3
Modo hade kontakt igen trots att det var Djurgården som i drygt en och en halv period fört och dikterat spelet. Den kontakten raderade "Linkan" omedelbart i den tredje perioden. Richard Lintner vinklade en passning från Stefan Pettersson vidare till Bremberg som starkt bröt sig in mot kassen och fläkte upp pucken med en hård och välriktad backhand. 5-3 blev ett matchavgörande mål och Djurgården hade en lugn resa därefter.

Modos enda riktigt heta målchans efter 5-3 hade Morten Green som plötsligt blev fri efter en tilltrasslad tekningssituation till vänster om Bjurling. Han försökte att lura ned målvakten genom att kallt hålla i pucken, men Bjurling visade prov på följsamhet och gav aldrig Green någon lucka att skjuta i. Till slut hade Green helt kommit ur vinkel och avslutet kunde enkelt motas av DIF-keepern.

Modo drog dessutom på sig två idiotiska utvisningar som förstörde lagets chanser att komma ikapp ordentligt. Först gav Magnus Hedlund en ful buttending på Nichlas Falk i Djurgårdens zon, domare Ryhed stod välplacerad och utdömde omedelbart en femminutersutvisning vilket innebär automatiskt matchstraff. Med två och en halv minut kvar var det Wernbloms tur att dra på sig en vansinnig utvisning då han hakade omkull en djurgårdare. Pucken gick därigenom till en Modoit som blivit helt fri, vilket gjorde att Ryhed omöjligen kunde blunda för den solklara hakningen. Nog borde en så rutinerad herre som Wernblom kunnat visat mer kyla i den situationen?

5-3-segern var därmed klar. Ånyo gör Djurgården en mycket bra insats på hemmaplan och vinner trots manfallet. Idag var det många fina individuella prestationer från artister som Fredrik "Linkan" Bremberg och Richard Lintner som låg bakom segern. DIF har tveklöst ett stort antal spelare som på helt egen hand kan avgöra matcher.

Det enda som man kan klaga på idag är det undermåliga spelet i powerplay. Trots drygt 14 minuter i numerärt överläge lyckades man inte skapa speciellt många vassa målchanser. Precis som mot Färjestad slarvades det ofta i uppbyggnaden och motståndarna tilläts komma i halvfarliga kontringar som kunde resulterat. Det är lite konstigt att DIF har så svårt i powerplay, man har ändå flera spelskickliga herrar som borde kunna skapa mer framåt än vad som skett i de två senaste matcherna. Det ska bli minst sagt intressant att se vad en powerplayspecialist som Espen Knutsen kan bidra med längre fram. Och lyckas Djurgården höja effektiviteten i powerplay till mer normal standard (runt ett powerplaymål per match) framöver kommer man bli ännu mer svårslaget.

Nu väntar viktig match mot Linköping på bortais. Djurgården har ännu inte lyckats göra ett enda mål på LHC på två försök denna säsong, med dagens framgång i offensiv zon borde den sviten kunna spräckas...

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - MODO Hockey 5-3

28/12 2003, Globen.

Period 1 (2-2)
0 - 1 02:50 Peter Högardh (Per Svartvadet)
1 - 1 07:05 Richard Lintner (Johnny Oduya)
2 - 1 15:50 Fredrik Bremberg (Stefan Pettersson)
2 - 2 18:38 Magnus Wernblom (Magnus Hedlund)
Skott: 9-12

Period 2 (2-1)
3 - 2 04:20 Mikael Johansson (Fredrik Bremberg)
4 - 2 09:50 Stefan Pettersson (Jonathan Hedström, Mikael Johansson)
4 - 3 17:07 Per Svartvadet (Hans Jonsson)
Skott: 8-8

Period 3 (1-0)
5 - 3 02:32 Fredrik Bremberg (Richard Lintner, Stefan Pettersson)
Skott: 6-10

Skott, totalt: 23-30

Domare: Lars Johan Ryhed.
Publik: 9314.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 5x2.
Utvisningar, MODO Hockey: 5x2, 1x5, 1xmatchstraff.

Djurgårdens IFMAPU MODO HockeyMAPU
K Bergqvist0002
F Bremberg2130
C Eklund0000
N Falk0000
D Fernholm0000
J Gellerstedt0000
J Hedström0112
M Johansson1120
T Kollar0002
R Lintner1120
J Oduya0112
K Ottosson0000
S Pettersson1230
R Pettersson0000
D Rudslätt0000
O Sundh0000
P Thoresen0002
C Thörn0000
 
J Almtorp0002
J Damgaard0000
M Green0000
M Gästrin0000
K Haakana0002
M Hedlund01127
O Hedman0000
P Högardh1010
M Johansson0000
H Jonsson0110
M Lehtinen0002
T Pettersson0000
A Salomonsson0000
P Svartvadet1120
M Wennerberg0000
M Wernblom1012
J Öberg0000
P Öberg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Per-Arne Alexandersson
Anders Melinder