Publicerad: 2003-10-14 - 22:49 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompis5-0 på hemmaplan - igen!

Idag visade Djurgården att förra matchen mot MIF Redhawks bara var en plump i protokollet. Laget är onekligen i storform och har 14-1 på de tre senaste hemmamatcherna mot de tippade topplagen Frölunda, HV71 och Modo.

Dagens seger var extra imponerande med tanke på att laget var hårt skadedrabbat. I Fredrik Bremberg, Daniel Rudslätt, Björn Nord och Johannes Salmonssons frånvaro kallades Christopher Thörn upp från juniorlaget för att sitta på bänken. Men oturen var framme igen då Nicklas Eckerblom blev magsjuk strax före nedsläpp, så Thörn fick en plats i tredjefemman. Dessutom tvingades Christian Eklund kliva av halvvägs in i matchen.

Efter de första minuterna trodde nog ingen på en storseger för Djurgården. Modo chockstartade och var nära att göra 1-0 redan i det första bytet. Djurgården fick till slut kontroll på Modo-offensiven och tog över mer och mer av matchen. Närmast att göra ett ledningsmål var Kristofer Ottosson och Stefan Pettersson som båda fick frilägen förstörda av uppoffrande Modo-backar.

Pettersson fick revansch bara några minuter senare. I ett helt vanligt anfall där Modo har fyra spelare med sig hem glider Pettersson några meter in i zon och avlossar ett mäktigt dragskott som Riksman inte klarar av att ta. Pucken borrar sig upp i krysset och 1-0 är ett faktum.

2-0 var betydligt mer turligt. Christian Eklund skulle lägga in pucken längs rundeln i anfallszon men pucken studsade snett och ställde hela Modo-försvaret. Kenneth Bergqvist stod parkerad mitt i zon när pucken helt plötsligt studsade in framför honom. Nyförvärvet från Brynäs hade inga problem att slå in pucken i ett övergivet Modo-mål. Vid två tillfällen i den första perioden studsade pucken snett på ett liknande sätt i Djurgårdens zon, men pucken hamnade båda gångerna hos djurgårdare. Det gäller att ha marginalerna med sig…

Modo dominerade – DIF gjorde målen
Modo kom ut som ett nytt lag i den andra perioden och efter att ha dödat ett tre mot fem-läge tog gästerna över matcherna. Pressen mot Björn Bjurling i DIF-målet var enorm, framför allt när Modo fick chansen i spel fem mot tre. Genom strålande målvaktsspel och en stabil defensiv lyckades Djurgården ändå hålla tätt hela perioden.

Modo hade massor av chanser men gjorde inte något mål. Djurgården hade två målchanser och gjorde två mål. Målen var nästan identiska, i båda fallen var det en forward (Johansson respektive Hedström) som spelade in pucken snett bakåt till Richard Lintner, som kom inrusande mot mål och placerade in den bakom Riksman.

Modo uppgivet efter 4-0
Lintners två mål sänkte Modo. Arbetsmoralen hos gästerna försvann i samma sekund som han gjorde matchens fjärde mål. Det gjorde att Djurgården fick mer utrymme och kunde skapa fler chanser.

I den tredje perioden hade Tomas Kollar två frilägen, men blev upphakad båda gångerna och chanserna rann ut i sanden. Domare Vinnerborg reagerade inte på hakningarna på Kollar, men han lyfte handen när Jonathan Hedström blev fult slashad. Modo fick dock inte grepp om pucken och Richard Lintner kom in som en sjätte spelare. Direkt när han kom in i anfallszon fick han pucken och med ett elegant dragskott hittade han rätt mellan benen på Juuso Riksman. Lintner gjorde alltså hat-trick på hans gamla lagkamrater i Modo.

Strålande debutanter
Två stycken djurgårdare säsongsdebuterade idag. B-junioren Christopher Thörn, jämnårig med Johannes Salmonsson, kom in sent istället för Eckerblom och skötte sig utmärkt. Han verkade helt sakna respekt för motståndarna och tillhörde dem som spelade tuffast idag.

I två matcher har Marcus Kristoffersson laddat upp som om han skulle få spela, men i sista stund har han fått besked om att papperna inte varit klara. Idag var det tredje gången gillt för Marcus, och vilken debut han gjorde inför hemmapubliken! Redan efter nio minuter fick vi se prov på Kristofferssons tuffhet då han tryckte sig in framför mål och skapade en farlig målchans.

Några som definitivt inte kommer glömma att Kristoffersson är tillbaka är Martin Johansson och Jesper Damgaard, som båda fick känna på ruggigt hårda – men regelrätta – tacklingar. Det blev för mycket för mjukisen Damgaard som svarade med att slå till Kristoffersson. Självklart kunde inte Kristoffersson tolerera det och tio sekunder senare låg Damgaard på isen utan tröja. Båda spelarna fick matchstraff och det dröjde alltså inte mer än 57 minuter för Kristoffersson att ta ledningen i den interna utvisningsligan.

Lintners hat-trick i all ära, kvällens stora stjärna var ändå Björn Bjurling som räddade Djurgården när det stormade som värst i den andra perioden. Bjurlings spel i oktober är helt enastående: av 167 skott har han räddat 162, det ger en räddningsprocent på 97%!

Närmast väntar fyra(!) raka bortamatcher, varav de två första är mot Södertälje i Scaniarinken. Det kan vara värt besväret att hoppa på pendeln på torsdag, för det är riktigt kul att se Djurgården spela hockey nu.

JERKER DAMMBRO

Djurgårdens IF - MODO Hockey 5-0

14/10 2003, Globen.

Period 1 (2-0)
1 - 0 14:41 Stefan Pettersson (Marcus Kristoffersson, Mikael Johansson)
2 - 0 15:50 Kenneth Bergqvist (Christian Eklund, Ronnie Pettersson)
Skott: 8-10

Period 2 (2-0)
3 - 0 05:10 Richard Lintner (Mikael Johansson)
4 - 0 15:06 Richard Lintner (Jonathan Hedström, Mikael Johansson)
Skott: 6-14

Period 3 (1-0)
5 - 0 16:50 Richard Lintner (Staffan Kronwall, Jonathan Hedström)
Skott: 7-10

Skott, totalt: 21-34

Domare: Marcus Vinnerborg.
Publik: 6034.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, MODO Hockey: 3x2, 1x5, 1xmatchstraff.

Djurgårdens IFMAPU MODO HockeyMAPU
K Bergqvist1010
N Eckerblom0000
C Eklund0110
N Falk0000
J Hedström0220
M Johansson0330
T Kollar0000
M Kristoffersson01129
S Kronwall0110
R Lintner3032
J Oduya0000
K Ottosson0000
S Pettersson1010
R Pettersson0112
M Strömberg0002
C Thörn0002
 
J Damgaard00027
M Green0000
M Gästrin0000
M Hedlund0000
P Högardh0000
L Jansson0000
M Johansson0000
M Lehtinen0002
J Lindström0000
D Milo0000
T Pettersson0000
P Svartvadet0000
A Söderberg0000
F Warg0000
M Wennerberg0000
M Wernblom0002
P Öberg0000
J Öberg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Per-Arne Alexandersson
Anders Eriksén