Publicerad: 2003-11-22 - 20:00 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompis11 325 upplevde klasskillnad

MIF Redhawks har haft en mörk säsong hittills med sportsligt misslyckande och omskrivna ekonomiska problem. Idag åkte klubben på ännu en motgång, då Djurgården enkelt besegrade laget med 5-0 inför dryga 11 000 åskådare i Globen. Det var stor klasskillnad mellan seriefyran och serieelvan, detta trots att Djurgården kom till spel utan världsmästarbackarna Mika Strömberg och Richard Lintner samt lagets skickligaste offensiva spelare, Fredrik ”Linkan” Bremberg. DIF var helt enkelt bättre i allting.

Den första perioden inleddes med tätt spel där inget av lagen riktigt lyckades ta sig loss till några klara målchanser. Det bästa läget fick Kristofer Ottosson efter snyggt samspel med Marcus Kristoffersson, men precis när Ottosson skulle avsluta hakades han upp och fick inte till avslutet.

1-0 kom ändå när Ottosson-femman gjorde sitt nästa byte, ett riktigt krigarmål där Djurgårdarna kämpade till sig pucken flera gånger om i sargdueller och det hela slutade med att Ottosson fick fram pucken till Daniel Rudslätt framför mål som lade in den bakom Andreas Hadelöv, MIF:s målvakt.

Bytet efter utökade Djurgården till 2-0. Kenneth Bergqvist, mycket bra idag, kom igenom på kanten och sköt ett hårt skott, returen från Hadelöv gick rakt ut i banan till Mikael Johansson som kunde sprätta in den i taket. Stefan Lundh, djurgårdsbekantingen i Malmös bås, tog därefter timeout för att få pli på sina spelare.

Djurgården drog ifrån i andra
DIF fick ett tidigt powerplay i andra men lyckades inte skapa mer än ett riktigt bra avslut, då Björn Nord lossade kanonen. I avsaknad av Lintner och Strömberg fick Nord bära en tungt arbetsbörda i powerplay, och var inne på isen oavbrutet när DIF fick spela med en man mer.

MIF ryckte upp sig något i den andra perioden och vaskade åtminstone fram en farlig chans, när Kim Staal sköt ett lurigt skott från kanten. Bjurling som stått kall fram till dess lyckades dock rädda med stöten.

Det var fortsatt mycket kamp även i den andra perioden, men Djurgården var hela tiden det lag som var något rappare på skridskorna och framför allt hela tiden starkare i närkamperna. Dessutom utnyttjade man chanserna man fick på ett effektivt sätt. Som när Christian Eklund vann en tekning i offensiv zon och Björn Nord fick gata fram. Nord höll iskallt i pucken och serverade Staffan Kronwall som från nära håll gjorde 3-0.

I slutet av perioden fick Djurgården ett två-mot-en-läge som blev ett tre-mot-en-läge när Stefan Pettersson hoppade in från båset. Stefan fick pucken och hade lite tur då hans passning tog på en MIF-klubba och ställde stackars Andreas Hadelöv. 4-0 därmed och matchen var i praktiken avgjord.

Också värt att notera från den andra perioden var att Marcus Kristoffersson och MIF-backen Petri Liimatainen fick matchstraff efter en intern fight som uppstod efter att ”Krisse” delat ut en mäktig tackling på kapten Liimatainen.

Bjurling fick bekänna klassen i sista
Tomas Kollar fick utgå ur spel efter två perioder sedan han fått en smäll. Därmed var DIF nere på tre fulla femmor då ju Kristoffersson fått matchstraff. Det hindrade inte Djurgården från att rivstarta den sista perioden och göra det som skulle bli matchens sista mål redan efter 1:22. Jonathan Hedström tog sig runt kassen och hittade Christian Eklund som åkt sig fri från bevakning mitt i slottet. Ensam mot Hadelöv gjorde han inget misstag, 5-0. Man hade ytterligare ett bra läge att göra mål tidigt då Kristofer Ottosson och Johannes Salmonsson kom i ett två-mot-en-läge.

Trots det ointagliga underläget hade MIF Redhawks hade inte givit slaget förlorat utan kämpade vidare för att åtminstone göra ett mål. När laget fick spela powerplay hade Kim Staal ett friläge, försökte med en lång dragning men Bjurling var oerhört följsam och gjorde en snygg benparad. Sedan Djurgården blivit fulltaligt inträffade en incident vid Djurgårdsbåset, en Malmöspelare låg ned på isen och i samband med att han reste sig upp hytte han med klubban mot Johnny Oduya som stod i DIF-båset. Johnny svarade med att slå mot MIF-spelaren, träffade knappt men fick likväl finna sig i att få 5 minuter plus matchstraff från den utmärkte finske domaren, Timo Favorin.

Tyvärr för Redhawks del sumpade man det gyllene läget genom att dra på sig två fullständigt idiotiska utvisningar som istället gjorde att Djurgården fick spela fyra mot tre. Märkligt nog var det två av lagets mest rutinerade spelare i form av Peter Andersson och Daniel Rydmark som begick förseelserna.

En Wikegård-timeout för att ge djurgårdarna instruktioner lyckades inte få fram något speciellt konstruktivt powerplay, och när MIF sedan blev fulltaligt förlades det mesta av spelet till Djurgårdens zon. Ett slarvigt byte från hemmalaget resulterade dessutom i ett lagstraff för för många spelare och 52 sekunder i spel tre mot fem.

Puckarna ven ett tag runt Bjurling som vid det här laget var riktigt varm i kläderna och svarade för parad efter parad. Allra närmast att göra mål var Toivo Suursoo som i slutet av matchen kom fri, han lyckades få pucken mellan benen på Björn Bjurling men via dennes benskydd gick pucken ändå utanför. DIF höll undan och Bjurling kunde fira sin fjärde nolla för säsongen, detta i hans 20:e match för säsongen, otroligt bra!

Många spelare var bra idag, vill plussa för några av de mer anonyma spelarna som exempelvis Kenneth Bergqvist. Bergqvist spelade idag mycket fysiskt och delade i den andra perioden ut en underbar tackling på Mikael Wahlberg, som flög all världens väg! Sådana torpedtakter vill vi se mer av.

Till sist var det härligt med så välfyllda läktare, även klacken hade fått ordentlig påfyllning jämfört med de senaste hemmamatcherna mot Luleå och Timrå och höll igång på ett skönt sätt. DIF har nu 9 raka hemmamatcher utan förlust, börjar publiken att komma i dessa skaror kommer laget tveklöst att bli ännu mer svårslaget på sin egen is!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Malmö Redhawks 5-0

22/11 2003, Globen.

Period 1 (2-0)
1 - 0 09:09 Daniel Rudslätt (Kristofer Ottosson, Tomas Kollar)
2 - 0 09:51 Mikael Johansson (Kenneth Bergqvist)
Skott: 9-5

Period 2 (2-0)
3 - 0 08:59 Staffan Kronwall (Christian Eklund, Kenneth Bergqvist)
4 - 0 15:36 Stefan Pettersson (Daniel Rudslätt, Björn Nord)
Skott: 14-10

Period 3 (1-0)
5 - 0 01:22 Christian Eklund (Jonathan Hedström, Stefan Pettersson)
Skott: 6-16

Skott, totalt: 29-31

Domare: Timo Favorin.
Publik: 11325.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2, 2x5, 2xmatchstraff.
Utvisningar, Malmö Redhawks: 8x2, 2x5, 2xmatchstraff.

Djurgårdens IFMAPU Malmö RedhawksMAPU
K Bergqvist0220
N Eckerblom0000
C Eklund1124
N Falk0000
D Fernholm0002
J Hedström0110
M Johansson1010
T Kollar0110
M Kristoffersson00027
S Kronwall1010
B Nord0110
J Oduya00025
K Ottosson0110
S Pettersson1120
R Pettersson0000
D Rudslätt1122
J Salmonsson0000
 
P Andersson0002
J Björk0000
J Hammar0000
P Liimatainen00025
M Magnertoft0000
J Mattsson0000
F Nielsen0004
J Norgren0000
J Olsson0000
D Petrasek0002
J Riihijärvi0000
D Rydmark0004
K Staal0000
N Sundblad00027
T Suursoo0000
J Svensson0000
A Valdix0000
M Wahlberg0002
M Österby0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Stefan Lundh
Mats Lusth