Publicerad: 2004-01-27 - 22:35 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisPowerplay segervapnet - igen!

Djurgårdens skadeelände denna säsong är välkänt. I kvällens match mot Leksand var två man tillbaka, Nichlas Falk och Marcus Kristoffersson. Samtidigt lär både Espen Knutsen och Mika Strömberg vara fit for fight efter landslagsuppehållet. Det såg alltså ut att ljusna på skadefronten, DIF kunde mönstra full trupp för första gången sedan urminnes tider - då slog magsjuka till hos Björn Bjurling strax innan match...

Petter Rönnquist fick med kort varsel starta och som backup dök J20-målvakten Rickard Östlund upp direkt från juniorlagets träning efter dryga 9 minuters spel. Nu visade det sig att det inte blev något större avbräck, Petter hoppade in och gjorde en hur stabil insats som helst och visade alla att Djurgården minsann har två burväktare av klass!

Matchen blev inget att lägga på minnet. Spelet höll ingen högre klass, Leksand spelade med nerverna på utsidan samtidigt som Djurgården inte direkt visade upp säsongens bästa spel. Men i detta läge är det knappast spelet som är det mest väsentliga, utan poängen. Dessa fortsätter DIF att knapra i högt tempo, nu har laget tagit poäng i imponerande 11 av de senaste 12 matcherna! Efter uppehållet kan spelarna säkerligen lyfta spelnivån några snäpp, vässa slutspelsformen och på allvar utmana om seriesegern som poängmässigt aldrig varit närmare än nu.

Två mål föll i en jämn förstaperiod. Niklas Persson snurrade upp en djurgårdsback vid sargen och fick gata in mot Petter Rönnquist, han avslutade med en backhand mellan benen. I slutet av perioden fick Djurgården sedan ett powerplay, där man spelade underbart vackert. Powerplayet avslutades sedan med att Robert Nordmark prickade in kvitteringen till 1-1 från blå linjen bakom en skymd Leksandsmålvakt i Johan Backlund.

Utöver målen hade både Fredrik Bremberg och Tomas Kollar ett varsitt friläge. "Linkan" tappade pucken i sista momentet medan Backlund läste sönder Kollars backhanddragning och kunde parera.

Leksandsdominans i mittenperioden
Den andra perioden gick till Leksand. Bottenlaget trummade på framåt och låg i många långa anfall, men det kändes sällan riktigt farligt. Rönnquist var som sagt stabil i kassen och fick hjälp av Djurgårdsförsvaret att hålla bort skyttarna. Den enda gången DIF var riktigt illa ute var när Petter blev av med klubban i ett boxplay, han gjorde dock en fin sidledsräddning och fick hjälp av Staffan Kronwall att rensa undan returen.

Mellan varven stack Djurgården upp och hade lite eget anfallsspel. Daniel Rudslätt hade en dubbelchans, och när hemmalaget fick spela powerplay smällde det till igen. Återigen var det andra PP-uppställning som gjorde målet. Ett skott från Nichlas Falk blockerades, pucken gick till Nordmark som klippte till. Backlund lyckades mota det skottet, men en ettrig Christian Eklund snappade upp returen och gjorde 2-1. Djurgårdens powerplay var hundraprocentigt ikväll och extra kul att det var den andra formationen som stod för båda målen.

Vassare chanser för Leksand i sista men DIF höll undan
Djurgården fick betydligt mer att säga till om i slutperioden och Leksands anfall får mer betecknas som kontringsattacker än organiserat anfallsspel av den typ man hade i den andra perioden. Niklas Eriksson var den bortaspelare som var mest aktiv, det kändes som han var inblandad i varje målchans Leksand skapade i slutet. Tyvärr för gästernas del slarvade han bort det kanske allra bästa läget då han missade mottagningen på en lång passning. Hade Eriksson fått tag i den hade han och Maurice Rozenthal kommit i ett två-mot-noll-läge!

Christer Olsson hade den sista fina Leksandschansen som i mångt och mycket karaktäriserade Leksands insats ikväll, då han från kanten sköt utanför trots mycket öppet nät att sikta på. Nära men inte tillräckligt nära helt enkelt.

Djurgården hade bra kontroll på den sista perioden och kunde avgjort den med ett 3-1-mål exempelvis då Kristofer Ottosson snurrade runt och sköt eller då Backlund turligt motade ett hårt skott från Jonathan Hedström med stöten utan att riktigt veta vad han gjorde.

Bäst i kvällens Djurgården utöver nämnda Petter Rönnquist var Johnny Oduya som verkar helt omöjlig att besegra i en 50-50-kamp om en lös puck. Oduya är vindsnabb och när han går in på kroppen blir det som regel motståndarna som får vika sig. En mycket stabil "säkerhetschef" som verkligen vuxit in i Elitserien på ett fint sätt. Nichlas Falk var också lysande i sin återkomst efter hjärnskakningen. Han lyfter en hel femma på egen hand med sitt spel. Robert Nordmark fortsätter att vara en offensiv kraft i sin comeback, 5 poäng på 8 matcher är över all förväntan.

Sista matchen innan uppehållet spelar Djurgården på torsdag i Coop Arena mot Luleå. DIF har inte tagit en seger i Luleå sedan 1996, nu är det sannerligen dags!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Leksands IF 2-1

27/1 2004, Globen.

Period 1 (1-1)
0 - 1 11:42 Niklas Persson
1 - 1 17:05 Robert Nordmark (Nichlas Falk, Daniel Rudslätt), spel fem mot fyra
Skott: 10-13

Period 2 (1-0)
2 - 1 13:55 Christian Eklund (Robert Nordmark), spel fem mot fyra
Skott: 4-14

Period 3 (0-0)
Skott: 10-7

Skott, totalt: 24-34

Domare: Patrik Sjöberg.
Publik: 8940.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 3x2.
Utvisningar, Leksands IF: 3x2.

Djurgårdens IFMAPU Leksands IFMAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg0000
N Eckerblom0000
C Eklund1010
N Falk0110
D Fernholm0002
J Hedström0000
A Hult0000
M Johansson0000
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0002
R Lintner0000
R Nordmark1120
J Oduya0000
K Ottosson0000
S Pettersson0000
R Pettersson0000
D Rudslätt0112
 
J Elofsson0000
N Eriksson0000
E Granath0000
G Hermansson0000
T Holm0000
L Jonsson0000
P Lundell0000
H Nordfeldt0000
C Olsson0000
R Pavlikovsky0002
R Pavlikovsky0000
N Persson1010
M Pettersson0000
J Rosén0000
M Rozenthal0000
F Svensson0000
J Witehall0004

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Jarmo Tolvanen
Randy Edmonds