Publicerad: 2003-10-09 - 23:05 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisDjurgården tog en till toppskalp

I kvällens match mot HV71 kom Djurgården till spel utan Björn Nord och Johannes Salmonsson som är skadade, samt Marcus Kristoffersson som inte hunnit bli spelklar för DIF ännu. När sedan Tomas Kollar fick ett jack i pannan redan i den första spelminuten och tvingades lämna isen blödande började spelarresurserna sina. Nicklas Eckerblom hoppade in och därmed fick Djurgården precis ihop tre fulla femmor!

Manfallet till trots var det Djurgården som var det något bättre laget i en ganska jämn första period. Skillnaden mellan lagen var dock betydligt mer markant i målchanserna där HV71 inte skapade något bättre än fösningar mot Björn Bjurling i Djurgårdens kasse medan DIF hade två riktigt vassa chanser i perioden. Jonathan Hedström kom helt fri mot Stefan Liv men sköt rakt på HV-målvakten, sedan sköt Stefan Pettersson utanför efter briljant framspelning från Mikael Johansson. Micke fick mottaga hyllningar från Globenpubliken för sin 500:e match som spelades i tisdags mot Timrå och fick dagen i ära - precis som Janne Viktorsson för 4 år sedan - dra på sig tröja #500, låt vara att detta då var i Mickes 501:a match.

Tomas Kollar återvände så småningom till spel igen efter omplåstring i omklädningsrummet och gjorde sig omgående till känna när Djurgården fick sitt första powerplay i matchen. Kollar tog pucken köksvägen och lyckades peta in 1-0 under Stefan Liv! Ställningen stod sig perioden ut, HV:s egentligen enda vassa chans i perioden kom direkt efter målet då skridskostarke finländaren Pasi Määttänen styrde pucken strax utanför.

Djurgården mot Stefan Liv i den andra perioden
HV71 ryckte upp sig i den andra perioden och tog över spelet under periodens inledning, bland annat hade bortalaget ett två-mot-en-läge där Bjurling fick göra en svår räddning. 1-1 kom därför inte speciellt förvånande, det tillkom sedan HV hållit kvar pucken i anfallszon precis på blålinjen. Djurgårdsspelarna kom fel i positionerna och lämnade Kalle Sahlstedt helt ensam framför kassen. Sahlstedt fick pucken och kunde oattackerad göra mål på Bjurling.

Resten av perioden blev en enda lång Djurgårdspress mot Stefan Liv. Liv har inlett säsongen på ett närmast overkligt sätt och bland annat hållit nollan tre gånger på sex matcher! Det visade han upp i den andra perioden. Trots mängder av otroligt bra chanser för Djurgården som normalt skulle resulterat i 4-5 mål lyckades DIF inte passera honom mer än en gång. Liv är stor och täcker på sälvis isen bra, ska man göra mål så ska man skjuta högt (en sanning som passar de flesta av dagens målvakter). Djurgårdarna envisades med att skjuta lågt, fel melodi på Stefan Liv.

Ett axplock på alla de målchanser Djurgården hade efter 1-1-målet:
• Kristofer Ottosson i friläge
• Richard Lintner fri mitt i slottet efter suverän pass från Fredrik "Linkan" Bremberg, utanför
• Ottosson helt öppen kasse på högerkanten efter sargretur, Liv slänger sig och räddar hans isare på fotbollsmanér
• "Linkan" helt fri i boxplay, drar Liv men hakas (utan åtgärd av domaren) när han ska lägga in pucken

Suckarna bland djurgårdspubliken blev allt djupare, och mer positivt kändes det inte när Djurgården spelade två raka powerplay utan en enda farlighet. När man fick det tredje skulle man dock äntligen få utdelning. "Linkan" spelar fram Mika Strömberg som får på en underbar träff, DIF-spelare jobbar förnämligt med att skymma Liv framför kassen och slagskottet sitter rakt i måltaket fram till 2-1 precis i slutet av perioden. Rättvist är ett understatement, vid det här laget borde Djurgården redan ha avgjort matchen.

HV71 det bättre laget i den tredje men Djurgården avgjorde
I den tredje perioden vaknade HV71 till liv och lyckades i perioder trycka tillbaka Djurgården. Björn Bjurling fick bekänna färg ordentligt vid ett par tillfällen och visa att han är en minst lika bra målvakt som Stefan Liv.

Pasi Määttänen fick öppen kasse men Bjurling lyckades liggandes rädda hans skott med klubban! Senare gjorde han en svettig trippelräddning när HV71:s giftiga förstafemma med Johan Davidsson-Määttänen-Jani Hassinen var framme.

Ett HV-mål hängde i luften, men då kontrade Djurgården och svarade för ett underbart mål. Stefan Pettersson är iskall och spelar tunnel på en stackars HV-back, passningen går fram till vem om inte Mikael Johansson som får jubilera för andra gången med ett mål. 3-1 och tillställningen är i princip avgjord. Efter målet brände Jonathan Hedström sitt andra friläge i matchen. Men det skulle bli ett mål till, när Djurgården åker på en skandalös utvisning chansar HV-tränaren Pär Mårts med att ta ut målvakten varpå Daniel Rudslätt från egen blå linje kan fastställa 4-1 i det övergivna målet.

Djurgården i fin form
Efter den minst sagt svaga inledningen har nu Djurgården besegrat topplagen Frölunda, Timrå och HV71 med den totala målkvoten 13-3! Det känns jätteroligt att laget börjat visa den kapacitet som vi vet finns i Djurgården den här säsongen, spelarna krigar i varje byte och fortsätter det här har klättringen i tabellen bara börjat, "the sky is the limit" som amerikanarna säger.

Björn Bjurling har visat upp en målvaktsspel av väldigt hög klass. Han har fått 30+ skott på sig i alla segermatcherna men bara släppt tre puckar förbi sig, och har en räddningsprocent på 97,0% i dessa matcher mot topplagen!

Idag gjorde Nichlas Falk comeback efter sin skada och var isens bäste spelare. Falk formligen brann av spelglädje och är det den här nivån som han ska hålla den här säsongen kan Hardy Nilsson inte hålla 32-åringen utanför Tre Kronor länge till...

Bra idag var också Mikael Johansson och Mika Strömberg. Båda imponerade även senast uppe i Timrå, dessa rutinerade pjäser som mellan sig har 13(!) nationella mästerskapstitlar och 3 VM-guld är sannerligen några man kan luta sig emot...

Till sist kan vi konstatera att vi fick se säsongens största Djurgårdsklack i Globen som spred bra stämning under matchen. Som Djurgården spelat på slutet finns inte någon anledning att inte gå på hockey, så ta med dig kompisarna på nästa hemmamatch som spelas på tisdag mot Modo!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - HV71 4-1

9/10 2003, Globen.

Period 1 (1-0)
1 - 0 14:12 Tomas Kollar (Fredrik Bremberg), spel fem mot fyra
Skott: 11-7

Period 2 (1-1)
1 - 1 04:02 Kalle Sahlstedt (Stefan Hellkvist, Per-Åge Skrøder)
2 - 1 18:36 Mika Strömberg (Fredrik Bremberg, Kristofer Ottosson), spel fem mot fyra
Skott: 16-12

Period 3 (2-0)
3 - 1 16:07 Mikael Johansson (Stefan Pettersson, Kristofer Ottosson)
4 - 1 16:48 Daniel Rudslätt (Nichlas Falk), spel fyra mot sex (tom kasse)
Skott: 10-12

Skott, totalt: 37-31

Domare: Patrik Sjöberg.
Publik: 6220.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 6x2.
Utvisningar, HV71: 6x2.

Djurgårdens IFMAPU HV71MAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg0220
N Eckerblom0000
C Eklund0002
N Falk0110
J Hedström0000
M Johansson1010
T Kollar1010
S Kronwall0000
R Lintner0004
J Oduya0002
K Ottosson0220
S Pettersson0110
R Pettersson0004
D Rudslätt1010
M Strömberg1010
 
J Davidsson0000
P Ekelund0002
J Halvardsson0002
J Hassinen0000
S Hellkvist0112
A Huusko0000
A Jämtin0002
D Ljungqvist0000
J Loponen0002
B Melin0000
P Määttänen0002
M Niskanen0000
T Pettersson0000
M Remstam0000
K Sahlstedt1010
S Skoog0000
P Skrøder0110
M Thörnberg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Pär Mårts
Fredrik Stillman