Publicerad: 2004-01-15 - 23:40 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisÖvertygande seger mot FBK

Djurgården fortsätter sitt fina spel mot topplagen, och Färjestad speciellt. Femte raka utan förlust och andra raka hemmasegern mot värmlänningarna denna säsong.

Men i början av matchen såg det ut att bli en kämpig afton. Djurgården såg ut att inte riktigt vara beredda på kamp och det var Färjestad som i högt tempo dominerade händelserna. Peter Nordström sköt i stolpen efter fint samspel med Pelle Prestberg, och bortalaget kunde också tidigt ta ledningen sedan Janne Grönvall lagt en smekare från blå till blå, en puck som fann Hannes Hyvönen efter att ha passerat två djurgårdsklubbor med hårfin marginal. Hyvönen avlossade ett mycket hårt handledsskott som slank in vid Bjurlings stolpe, 0-1 till gästerna.

Djurgården skapade lite halvchanser men hade fasligt svårt att riktigt få till det i avslutningar. Man kom dock mer och mer ju längre perioden gick, kampspelet lyftes en nivå och en viktig kvittering föll efter drygt 11 minuter. Tomas Kollar lade in en puck på mål som Daniel Rudslätt snyggt styrde upp i nättaket bakom en chanslös Färjestadmålvakt, Sinuhe Wallinheimo.

Färjestad fick sedan chansen att spel fyra mot tre, men tog den inte. Jörgen Jönsson sköt över sedan han haft halva kassen öppen efter en sidledspassning, det var det enda FBK skapade på den dryga minuten.

När Djurgården i slutet av perioden fick spela powerplay utnyttjade man det direkt. Efter vunnen tekning fann Richard Lintner spelgeniet Fredrik "Linkan" Bremberg, som i sin tur uppmärksammade en fri Mikael Johansson framför FBK-kassen. Micke fick pucken och kunde på andra försöket lirka in 2-1 via stolpens insida!

2-1 var kanske inte fullt rättvist i en period där Färjestad var det något hetare laget.

Lysande DIF-spel - men Wallinheimos påhopp färskast i minnet
I den andra perioden lyfte Djurgården sitt spel ytterligare, och det känns tveklöst som resten av matchen är ett bevis på hur långt man kommer med att vinna kampspelet i hockey. Färjestad vek ned sig i närkamperna och såg ut som små möss medan djurgårdarna hela tiden tryckte till rejält och lite till.

Djurgården skapade också mängder av fina chanser och tryckte på ordentligt för att utöka sin ledning. Jonathan Hedström sköt i utsidan av kassen i ett powerplay. "Linkan" serverade sedan Stefan Pettersson en kalaspassning i två-mot-en-läge, men Pettersson fick inte upp pucken och Wallinheimo kunde rädda med en spektakulär benparad. Strax efteråt vann Johannes Salmonsson pucken i mittzon och fick den vidare till en (som vanligt) framstormandes Richard Lintner. Lintner serverade sedan en läcker backhandpass till "Linkan" Bremberg som direktsköt in 3-1 högt upp i taket. Så ska man avsluta!

Glädjen för det högst välförtjänta målet blev dock kort. Bara 10 sekunder senare kunde Marcel Jenni på något sätt pilla in 3-2 ur nollvinkel via Björn Bjurling. Ett mål som liknade det Timrå avgjorde på i Globen för några veckor sedan, maximal otur helt enkelt.

Därefter inträffade en situation som jag tror många i Globen har svårt att släppa. Efter att Stefan Pettersson knuffats in i målvakten Sinuhe Wallinheimo får denne fullkomligt frispel. Han ger sig på den liggande Stefan Pettersson genom att sparka honom i mellangärdet och därefter slå till honom med stor kraft. Resultatet av detta? 2 minuters utvisning! Utmärkte domaren Ulf Rönnmarks enda misstag i matchen, det är för mig fullkomligt obegripligt att Wallinheimo inte åker på matchstraff.

Tidigare den här säsongen har Richard Lintner fått 8 matchers avstängning sedan han crosscheckat en liggande spelare, med tanke på det hårda straffet undrar man hur en målvakt kan komma undan så lindrigt med att sparka på liggande spelare? För att inte göra skillnad på folk och folk så hoppas jag förbundet självmant tar upp incidenten till granskning, liksom man exempelvis gjorde med Johnny Oduyas crosschecking på Peter Nordström tidigare denna säsong.

Perioden avslutades med att Fredrik "Linkan" Bremberg missade ett friläge.

DIF seglade ifrån tack vare tvivelaktigt målvaktsspel
Färjestad inledde den sista perioden i samma stil som den första, och såg ut att ha fått tryck på Djurgården. Det varade dock inte speciellt länge, bara tre minuter in i perioden kontrade Djurgården in 4-2. Salmonsson var återigen inblandad med Bremberg och Lintner, han hindrade en FBK-spelare att nå Linkans passning som fann Lintner. Wallinheimo gjorde något konstigt försök till utrusning som gjorde att Lintner enkelt kunde placera in pucken i mål.

Efter det var matchen helt i Djurgårdens hand. Visserligen skapade Färjestad ett kanonläge då pucken spelades in från kanten, men Bjurling gjorde en fenomenal sidoledsförflyttning och hindrade ett givet mål som hade inneburit vittring för Färjestad igen.

Ironiskt nog var det till slut en darrig Wallinheimo, som gjort så många avgörande räddningar i mittenperioden, som gjorde att Djurgården kunde segla ifrån i slutperioden. Det accentuerades när Daniel Rudslätts lyftning från blå linjen gick över honom och in till 5-2. Detta strax efter att Djurgården dödat ett boxplay på ett exemplariskt sätt.

Kassaskåpssäkre Daniel Fernholm fick avsluta målskyttet då hans backskott i spel fem mot fyra letade sig i nätmaskorna med 4 sekunder kvar att spela.

En härlig seger inför ett välbesatt Globen. Djurgården spelade en rak, effektiv och kampfylld hockey som var väldigt vägvinnande. Segern är odiskutabel och siffrorna 6-2 knappast missvisande sett över 60 minuter. Mikael Johansson var fullkomligt lysande i matchen, lagkaptenen var otroligt säker i egen zon och låg bakom mycket offensivt. Knappt ett misstag på hela matchen. Richard Lintner och Fredrik Bremberg hade ett framgångsrikt samarbete, Bremberg var så där ruggigt hal som han kan vara då och då, ingen motståndare får tag i honom i anfallszon. En mycket gedigen laginsats där samtliga tre femmor utmärkte sig med fint spel. Jonathan Hedström var bäst i tredjefemman, delade ut mängder med härliga tacklingar under matchens gång.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Färjestads BK 6-2

15/1 2004, Globen.

Period 1 (2-1)
0 - 1 06:07 Hannes Hyvönen (Janne Grönvall)
1 - 1 11:57 Daniel Rudslätt (Tomas Kollar, Richard Lintner)
2 - 1 17:24 Mikael Johansson (Fredrik Bremberg), spel fem mot fyra
Skott: 9-6

Period 2 (1-1)
3 - 1 13:14 Fredrik Bremberg (Richard Lintner, Johannes Salmonsson)
3 - 2 13:24 Marcel Jenni (Radek Hamr)
Skott: 9-11

Period 3 (3-0)
4 - 2 03:31 Richard Lintner (Fredrik Bremberg)
5 - 2 10:44 Daniel Rudslätt (Nichlas Falk)
6 - 2 19:56 Daniel Fernholm (Jonathan Hedström, Christian Eklund), spel fem mot fyra
Skott: 9-7

Skott, totalt: 27-24

Domare: Ullf Rönnmark.
Publik: 9497.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 9x2.
Utvisningar, Färjestads BK: 13x2, 1x10.

Djurgårdens IFMAPU Färjestads BKMAPU
K Bergqvist0000
F Bremberg1232
C Eklund0112
N Falk0110
D Fernholm1012
J Hedström0118
A Hult0000
M Johansson1010
T Kollar0112
S Kronwall0000
R Lintner1230
J Oduya0000
K Ottosson0000
R Pettersson0000
S Pettersson0000
D Rudslätt2022
J Salmonsson0110
 
G Artursson0000
P Bäcker0002
C Eriksson0002
F Eriksson0000
J Grönvall0110
P Hammarström0000
R Hamr0110
H Hyvönen1010
P Hållberg0002
M Jenni1012
M Johansson0000
J Jönsson0000
D Kalt0000
E Kåberg0000
M Lindman00018
P Nordström0002
P Prestberg0004
U Söderström0002
M Trygg0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv
 
Bengt-Åke Gustafsson
Tommy Samuelsson