Publicerad: 2003-12-26 - 21:23 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompis



DIF kämpade sönder Färjestad

Den officiella publiksiffran säger att 8728 själar uppsökt Globen denna afton, men det kändes tveklöst som att det var ett par tusen till som bidrog till en härlig inramning till kvällens intensiva match mellan Djurgården och Färjestad! Återigen var Djurgården drabbat av många återbud - sex man var borta innan matchen mot ett helt skadefritt Färjestad, men vad spelar det för roll när de spelare som har DIF-skölden på bröstet går ut och krigar på ett underbart sätt...

Det märktes redan i den första perioden att det var en speciell match, som så ofta mellan dessa båda lag. Det smälldes ordentligt i varje närkamp, inte minst från bortalaget Färjestad som såg extremt taggade ut.

Spelmässigt var annars den första perioden inte mycket att hänga i julgranen. Lagen skapade lite halvchanser, men spelet präglades mest av kamp.

Ett mål föll i alla fall. Målet gjordes när Färjestad hade en avvaktande utvisning i spel fyra mot fyra. Kristofer Ottosson snurrade bort en Färjestadsspelare och serverade Johnny Oduya som klippte till. Två djurgårdare och lika många motståndare skymde sikten för FBK-målvakten Sinuhe Wallinheimo som inte såg ett smack av pucken förrän den redan borrat sig in i nättaket.

Ett antal utvisningar förryckte spelet utan att något av lagen lyckades spela något powerplay att skriva hem om. Färjestad körde dessutom offside ett stort antal gånger när man hade bra attacker på gång.

1-1 en gåva av Ulf Rönnmark - men DIF reste sig
Färjestad inledde den andra perioden i numerärt överläge, och fick en duktig gåva av domare Ulf Rönnmark då denne visade ut Ronnie Pettersson 37 sekunder in i perioden. Spel fem mot tre i över en minut, det gick av förståeliga skäl inte. FBK etablerade ett grymt tryck och det var närmast ett mirakel att kvitteringen till 1-1 inte kom tidigare än 1:37. En fin passning från Mats Trygg fann en fristående Pelle Prestberg vid bortre stolpen som bara hade att lägga den i tom bur bakom en överspelad Björn Bjurling.

Djurgården hade drabbats av ett hårt slag redan innan kvitteringen då Nichlas Falk gick av banan. Det innebar att man var nere i 14 utespelare och resten av matchen fick de två liberos som var kvar, Johnny Oduya och Daniel Fernholm, spela vartannat byte!

Färjestad fick mod av målet och tryckte på ordentligt. Under flera minuter, bland annat före, under och efter ett powerplay, låg man på i Djurgårdszonen och vaskade fram tre-fyra riktiga kanonlägen. Björn Bjurling fortsatte dock som han gjort under hela säsongen och presterade ett högklassigt målvaktsspel.

Allt eftersom perioden förlöpte lyfte Djurgården upp sitt spel mer och mer, krigade sig tillbaka på ett härligt sätt och var inte alls utspelat på det sätt man kunnat förvänta sig under förutsättningarna. Faktum är att DIF nästan var närmare ett ledningsmål än Färjestad. Bland de fina lägen som brändes kan nämnas ett friläge för Fredrik Bremberg sedan Stefan Pettersson snyggt droppat pucken och fint skottläge för Christian Eklund sedan inlånade Patrick Thoresen vunnit puck.

Nervöst slut efter mäktigt DIF-ryck
I början av den tredje perioden ryckte Djurgården ifrån. 2-1 föll i powerplay genom Richard Lintner som sköt från nära håll sedan tre FBK-spelare helt gått bort sig.

Bara 33 sekunder senare gjorde Mikael Johansson 3-1 på ett underbart snyggt sätt. Daniel Rudslätt upptäckte att Micke var helt fri framför Wallinheimo och passade honom. Micke visade sedan vilken fantastisk magiker han är och håller iskallt i pucken tills Wallinheimo gått ned och lägger därefter in pucken i kassen, så elegant att det inte går att beskriva - det måste ses!

Djurgården fortsatte spela riktigt bra efter det målmässiga rycket och spelade under flera minuter fullständigt ut ett Färjestad som såg helt desorienterat ut på isen. Ronnie Pettersson kunde sånär utöka ledningen till 4-1 i powerplay, men hans närskott tog i ribban!

Allt eftersom perioden förled började dock tröttheten hos hemmaspelarna synas och Färjestad fick återigen mer att säga till om. I två av de tre tidigare mötena har Färjestad ätit upp ett tvåmålsunderläge mot Djurgården och det var mycket nära att så skedde även ikväll. Färjestad vaskade fram flera solklara mållägen, och med en sämre målvakt än Björn Bjurling så hade bortalaget kanske till och med kunnat vinna denna match.

Men närmare än en reducering kom man inte. Radek Hamr gjorde 3-2 i powerplay med drygt tre minuter kvar att spela, efter det hade Färjestad egentligen inte ett enda hett kvitteringsläge.

Djurgården hann även med att missa en straff mitt i Färjestadspressen. Hannes Hyvönen tacklades ned som siste man och kastade klubban efter Daniel Fernholm, som sedan missade sitt friläge. Fredrik Bremberg slog straffen som tog på Wallinheimos axel och gick utanför.

Oerhört starkt av Djurgården att reda ut stormen och ta tre poäng trots att man i två tredjedelar av matchen bara har 14 spelare att tillgå! Oduya och Fernholm drog ett ofantligt tungt lass men spelade fantastiskt bra. Oduya avvärjde på egen hand ett två mot en-läge där han stoppade Jörgen Jönssons passning till en fri Janne Grönvall på ett mycket uppoffrande sätt i ett kritiskt läge av matchen. Högsta betyg till hela laget, men lite extra till dessa båda rookies tillsammans med Björn Bjurling i kassen.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Färjestads BK 3-2

26/12 2003, Globen.

Period 1 (1-0)
1 - 0 03:26 Johnny Oduya (Kristofer Ottosson), spel fem mot fyra (utan målvakt)
Skott: 7-10

Period 2 (0-1)
1 - 1 01:37 Pelle Prestberg (Mats Trygg, Radek Hamr), spel fem mot tre
Skott: 6-16

Period 3 (2-1)
2 - 1 02:00 Richard Lintner (Kristofer Ottosson), spel fem mot fyra
3 - 1 02:33 Mikael Johansson (Daniel Rudslätt, Jonathan Hedström)
3 - 2 16:49 Radek Hamr (Marcel Jenni), spel fem mot fyra
Skott: 11-13

Skott, totalt: 24-39

Domare: Ulf Rönnmark.
Publik: 8728.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 8x2.
Utvisningar, Färjestads BK: 8x2, 1x10.

Djurgårdens IFMAPU Färjestads BKMAPU
K Bergqvist0002
F Bremberg0000
C Eklund0000
N Falk0000
D Fernholm0002
J Hedström0112
M Johansson1010
T Kollar0002
R Lintner1010
J Oduya1012
K Ottosson0222
S Pettersson0002
R Pettersson0002
D Rudslätt0110
P Thoresen0000
 
G Artursson0002
P Bäcker0000
C Eriksson0000
J Frögren0000
J Grönvall0000
R Hamr1120
H Hyvönen0000
P Hållberg0002
M Jenni0112
M Johansson0002
R Jonsson0000
J Jönsson0000
D Kalt0002
E Kåberg0000
M Lindman0000
P Nordström0002
P Prestberg1010
C Steen0000
U Söderström00012
M Trygg0112

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Bengt-Åke Gustafsson
Tommy Samuelsson