Publicerad: 2003-10-28 - 23:27 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisStraffseger mot Färjestad

Efter en evighet (fyra raka matcher) på bortaplan fick Djurgården äntligen spela en hemmamatch igen. Man tog i kvällens match emot serieledande Färjestad i ett fullsatt Hovet, 7890. Fler åskådare går inte att få in, åtminstone inte om de ska se något…

Djurgården har spelat bra i dessa bortamatcher men avslutade med ett bottennapp mot Linköping senast. Man var därför lite osäker på vart laget egentligen stod inför mötet med Färjestad. Den första perioden gav dock inget besked att tala om, det var en väldigt intetsägande period med mycket kamp och ytterst få klara målchanser. Den enda målchansen som finns i mitt anteckningsblock var när Ulf Söderström gick runt köksvägen och försökte få in pucken, men Bjurling gjorde en mycket bra räddning och kastade sig över med en benparad.

Övrigt att notera i den första perioden var att Richard Lintner blev nedslagen fult vid FBK-kassen. Blodvite uppstod och efter att ha fått lite omplåstring i båset gav sig Lintner ut på isen enkom för att säga sin mening om domare Ulf Rådbjers bedömning av situationen, utan resultat. Lintner fick sedan sys i omklädningsrummet och var borta en stor del av den första perioden.

Djurgårdsdominans i mittperioden
DIF fick en smakstart på den andra perioden med ett tidigt mål. Det var Daniel Rudslätt som stoppade en puck på blålinjen och därefter serverade en fin passning till Kristofer Ottosson som smygigt sig från bevakning in i slottet. Han var helt fri, drog iskallt Färjestads målvakt Fredrik ”Grizzly” Eriksson och lade in 1-0 till Djurgården. Hoppas det kan leda till en liten islossning för Ottosson som så här i början av säsongen producerat mindre poäng än brukligt.

Efter målet dödade Djurgården en utvisning på ett effektivt sätt och vaskade fram en bra målchans också då Daniel Rudslätt åkte sig till ett friläge. Han blev dock iskapphunnen och störd så avslutningen blev inte vad han hade hoppats på.

DIF förde matchen och 2-0 kom som en följd av det. Det var Stefan Pettersson som trampade runt Färjestadszonen och bröt upp en gata i FBK-zonen. Därefter avlossade han vad som såg ut som en passning men som till slut blev ett mål. Pucken måste ha tagit på ett ben eller klubba framför mål.

Sedan hade Djurgården och just Stefan Pettersson ett gyllene läge att avgöra matchen. Pettersson kom helt fri men hans backhanddragning gick inte hem, Eriksson i målet svarade för en betydelsefull räddning.

Så nära 3-0, men en dryg minut därefter fick Björn Bjurling istället plocka en puck ur maskorna. Greger Artursson avlossade ett stenhårt skott som Bjurling reflexräddade med stöten. Pucken gick rakt upp i luften och damp ned bakom honom där Jörgen Jönsson påpassligt petade in reduceringen 2-1. I slutspelet förra säsongen släppte Joaquin Gage in ett liknande mål mot just Färjestad. Knappast rättvist i det läget, men målet förde Färjestad tillbaka in i matchen och bortalaget tog successivt över mer och mer.

Kvittering i tredje
Färjestads forcering gav ett antal fina målchanser och 2-2 hängde onekligen i luften. Djurgården föll längre och längre tillbaka i planen och orkade till slut inte stå emot, även om kvitteringsmålet gick till på ett något märkligt sätt. Det var Jörgen Jönsson som förde in pucken i zon, tappade den och pucken gled sakta ned mot målet. Bjurling försökte nå den men lyckades in blockera pucken och Pelle Prestberg kunde förpassa den i nätmaskorna.

Efter målet hade FBK ett par bud på ytterligare ett mål men Bjurling höll tätt och svarade för ett par väldigt fina parader, inte minst i slutsekunderna då en Färjestadspelare hade öppet mål men Bjurling slängde sig över och tog den längs isen. Djurgården lyfte upp dock upp spelet efter 2-2 och kom in i matchen igen, hade även ett par chanser. 2-2 stod sig till slutsignalen.

Förlängningen blev mållös den också, den var händelsefattig och när domare Rådbjer dessutom tillät det mesta i form av fasthållningar är det svårt att skapa några öppna chanser.

I straffläggningen följdes lagen åt till den 7:e omgången. Djurgården hade 4 gånger chansen att avgöra men misslyckades innan Björn Nord slutligen fick pucken i mål sedan en FBK-spelare missat. Därmed tog DIF bonuspoängen.

Två poäng kunde varit tre men Djurgården lyckades inte knyta åt säcken när man hade Färjestad nere för räkning och därför tappar man en poäng i dag. Annars gör laget en klart godkänd match, spelar väldigt bra inte minst i den andra perioden som man förtjänade att vinna med betydligt mer än 2-1. Laget visar att debaclet senast i Linköping var en engångsföreteelse.

Djurgårdens powerplay har däremot varit långt från 100%-igt den här säsongen och det fortsatte så i kvällens match. Totalt spelade man 12 minuter i numerärt underläge men utnyttjade det inte en enda gång. Normalt ska man göra ett par powerplaymål på den tiden och hade powerplay fungerat som det ska hade garanterat Djurgården vunnit den här matchen. Där har Wikegård något att jobba på, men jag är ganska säker på att det snart kommer lossna med tanke på det material som finns att tillgå, många spelskickliga spelare och duktiga skyttar. DIF har tveklöst material att kunna stoltsera med Sveriges bästa powerplay och så småningom kommer pusselbitarna falla på plats. Djurgården är redan nu ett av de bästa lagen i serien och med ett fullt fungerande powerplay kommer det bli ännu svårare att besegra laget.

Dagens två poäng innebar att DIF gick förbi Brynäs i tabellen och återtog tredjeplatsen. På torsdag möts just dessa båda lag i en viktigt match på Hovet!

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Färjestads BK 3-2

28/10 2003, Hovet.

Period 1 (0-0)
Skott: 6-8

Period 2 (2-1)
1 - 0 01:09 Kristofer Ottosson
2 - 0 09:05 Stefan Pettersson (Johnny Oduya, Robert Nordberg)
2 - 1 14:34 Jörgen Jönsson (Greger Artursson)
Skott: 16-10

Period 3 (0-1)
2 - 2 08:40 Pelle Prestberg
Skott: 8-13

Period 4 (0-0)
Skott: 0-4

Period 5 (1-0)
3 - 2 Björn Nord, straff
Skott: 1-0

Skott, totalt: 31-35

Domare: Ulf Rådbjer.
Publik: 7890.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 4x2.
Utvisningar, Färjestads BK: 6x2, 1x10.

Djurgårdens IFMAPU Färjestads BKMAPU
K Bergqvist0000
N Eckerblom0000
N Falk0000
J Hedström0000
M Johansson0000
T Kollar0000
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
R Lintner0000
B Nord1012
R Nordberg0110
J Oduya0114
K Ottosson1010
R Pettersson0000
S Pettersson1012
D Rudslätt0000
M Strömberg0000
 
G Artursson0112
P Bäcker0000
F Eriksson0000
J Frögren0000
J Grönvall00012
P Hammarström0000
R Hamr0004
H Hyvönen0000
P Hållberg0000
M Jenni0000
M Johansson0000
R Jonsson0000
J Jönsson1012
D Kalt0000
M Lindman0000
P Nordström0000
P Prestberg1010
C Steen0000
U Söderström0000
M Trygg0002

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Bengt-Åke Gustafsson
Tommy Samuelsson