Publicerad: 2003-10-30 - 23:18 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisLösa puckar sänkte Brynäs

Ånyo bjöd Djurgården på en fin underhållning på hemmais när gästande Brynäs IF besegrades med 5-3. Den härliga trenden för Wikegårds mannar fortsätter därmed, 8 segrar (en efter straffar) och bara 2 förluster på de senaste 10 matcherna. Inte konstigt då att publiken börjar strömma till, återigen en publiksiffra över 7800 på Hovet – härligt!

Den första perioden bjöd annars på lite mer att önska. Det var ganska trög hockey från båda lagen, och det kändes inte som matchen riktigt kom igång. Av de chanser som uppstod stod Djurgården för de klart vassare, exempelvis när Kristofer Ottosson fick ett friläge sedan han serverats av Richard Lintner. Brynäs bästa chans var ett två-mot-en-läge där Henrik Malmström serverade Björn Danielsson, men Björn Bjurling gjorde sig stor och räddade skottet. Bortalaget vann skottstatistiken förvisso, men merparten av skotten kom ur sämre vinklar än Djurgårdens dito.

I slutet av perioden fick Djurgården ett powerplay som man utnyttjade. 1-0 kom sedan en tekning vunnits i offensiv zon till Björn Nord, som omedelbart serverade backkollegan Mika Strömberg med en fin passning. Brynäs målvakt Markus Korhonen tvingades till en sidoledsförflyttning och var chanslös på Mikas höga direktskott.

Bättre fart på allt i mittenperioden
I den andra perioden kom matchen kom igång på allvar, under de första fem minuterna av andra hände mer än under hela den första perioden. Djurgården fick en tidig utvisning men vaskade fram en kanonchans i det numerära underläget. Marcus Kristoffersson kom i ett två-mot-en-läge med Mikael Johansson och sköt, Korhonen släppte pucken mellan benen och den gled sakta mot målet. Johansson dök upp på bortre men missade precis att lägga in den i kassen! Strax efter att man blivit fulltaligt fick man dock utdelning, Kenneth Bergqvist snodde pucken av Veli-Pekka Laitinen bakom mål och tog köksvägen, Korhonen motade hans försök men Nichlas Falk störtade in och fläkte upp en backhand över Korhonen på returen till 2-0.

Direkt efter målet hade Brynäs ett friläge genom lagkaptenen Tommy Sjödin, där Bjurling svarade för en mycket avancerad räddning med armen. En ganska tidig reducering kom ändå, sedan Richard Lintner åkt på en mycket konstig utvisning. Brynäs gjorde målet på något så ovanligt som en kontring i powerpley, där slutligen Malmström serverade Björn Danielsson ett fritt läge, 2-1 då Bjurling inte riktigt hann med i sidoledsförflyttningen.

I slutet av perioden gjorde Djurgården ett nytt ryck, som så småningom måste betraktas som matchavgörande. I powerplay smekte Mika Strömberg in en lös puck för styrning, en så lös puck man kan slå för att den fortfarande ska kunna betraktas som att röra sig framåt. Pucken gick rakt igenom den tunga trafiken och letade sig in i mål till 3-1. På det målet kan Korhonen skylla på obefintlig sikt, detsamma kan han dock inte göra med 4-1. Den gången var det Björn Nord som lade in en fösning från blå linjen, Korhonen hade inte en själ i puckbanan eller runt omkring sig, men släppte likväl den förbi sig.

Ledningen var kanske något mål för mycket, men perioden fördes och dominerades av Djurgården så speciellt omotiverad var det knappast att hemmalaget ledde.

Brynäs kämpade tappert till slutet men föll
Trots ett tremålsunderläge gick gästande Brynäs ut i den sista perioden och kämpade hårt för att komma ikapp, visade prov på lagmoral. Man lade in mycket puckar på vinst och förlust på mål, jobbade på returer och med att screena stabile Björn Bjurling. Laget fick dessutom ett powerplay gratis sedan Djurgården spelat med för många man på isen. Kvitteringen 4-2 kom omgående, men lämnar en mycket besk eftersmak då det var en solklar interference på Björn Nord som föregick målet – fasthållningen på blå linjen gav Tommi Miettinen helt fri väg.

Den kontakt som uppstod dödade Marcus Kristoffersson sedan han snappat upp en felpass från Daniel Johansson och prickat in 5-2 vid första stolpen. Påpassligt av ”Krisse” som går från klarhet till klarhet i sin återkomst till Djurgården. Han har sannerligen utvecklat allting under sin tid i Nordamerika, inte minst skridskoåkningen.

Brynäs fick ånyo kontakt då man reducerade till 5-3 i spel fyra mot tre genom ett stenhårt slagskott av Tommy Sjödin och tryckte på för ytterligare mål, men lyckades inte hitta rätt bakom Bjurling fler gånnger trots ett antal fina chanser.

Tycker båda lagen bjuder upp till en bra match, Djurgården var dock vassare än Brynäs hela matchen och vinner därför logiskt. Dessvärre var dagens domarinsats från Ulf Gyllander under all kritik. Han tillåter ideliga fasthållningar och hakningar, något som Brynäs för övrigt har utvecklat till perfektion, samtidigt som han blåser så fort någon ramlar. Det var så många konstiga domslut idag att här knappast finns utrymme att ta upp allt, men en situation som utmärkt illustrerar Gyllanders dåliga känsla för spelet är att han friar den interference på Nord som förssiggår 4-2 men i slutet blåser för en utvisning i en liknande situation då Niklas Anger bara stöter till Kristofer Ottosson som ramlar - detta var när Brynäs dragit målvakten för att spel sex mot fyra. Ren kompensation när den är som sämst, inte konstigt att båda tränarna efter matchen var missnöjda med hans insats. När man spelar mot Brynäs får man leva med en ständig klubba under armen, vilket i sig kan vara lärorikt för Djurgårdsspelarna, men som publik är det rätt tröttsamt att behöva se det konstant. Hade Gyllander tidigt stävjat Brynäs fasthållningsorgie kunde vi fått se en ännu roligare match!

Förra matchrapporten gnällde jag lite på Djurgårdens svaga powerplay, något som var betydligt bättre idag. Utdelningen kan man inte heller gnälla på då två mål kom i den spelformen. Till saken hör att Brynäs är Elitseriens bästa lag i boxplay! Det börjar minsann ta sig, och bättre lär det bli när en powerplayspecialist som Fredrik "Linkan" Bremberg är tillbaka i laguppställningen efter landslagsuppehållet.

DANIEL UHLIN

Djurgårdens IF - Brynäs IF 5-3

30/10 2003, Hovet.

Period 1 (1-0)
1 - 0 19:08 Mika Strömberg (Björn Nord), spel fem mot fyra
Skott: 9-15

Period 2 (3-1)
2 - 0 03:27 Nichlas Falk (Kenneth Bergqvist)
2 - 1 06:13 Björn Danielsson (Henrik Malmström, Roger Kyrö), spel fem mot fyra
3 - 1 17:31 Mika Strömberg (Daniel Rudslätt), spel fem mot fyra
4 - 1 18:31 Björn Nord (Stefan Pettersson)
Skott: 10-7

Period 3 (1-2)
4 - 2 03:21 Tommi Miettinen (Tommy Sjödin), spel fem mot fyra
5 - 2 06:38 Marcus Kristoffersson (Richard Lintner, Jonathan Hedström)
5 - 3 08:50 Tommy Sjödin (Tommi Miettinen), spel fyra mot tre
Skott: 6-10

Skott, totalt: 25-32

Domare: Ulf Gyllander.
Publik: 7820.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 7x2.
Utvisningar, Brynäs IF: 6x2.

Djurgårdens IFMAPU Brynäs IFMAPU
K Bergqvist0112
N Eckerblom0000
N Falk1012
J Hedström0110
M Johansson0000
T Kollar0000
M Kristoffersson1010
S Kronwall0000
R Lintner0112
B Nord1120
R Nordberg0000
J Oduya0000
K Ottosson0000
S Pettersson0112
R Pettersson0000
D Rudslätt0112
M Strömberg2020
C Thörn0000
 
N Anger0002
J Björck0002
D Casselståhl0000
N Danielsson0002
B Danielsson1010
D Glimmenvall0000
J Johansson0000
M Karlsson0000
M Kuparinen0002
R Kyrö0110
V Laitinen0000
M Lind0000
H Malmström0110
T Miettinen1122
P Nylander0000
P Rönnqvist0000
T Sjödin1120
J Soling0000

Tränare Tränare
Niklas Wikegård
Robert Nordmark
Johan Garpenlöv
 
Gunnar Persson
Mikael Sundlöv