Publicerad: 2004-01-11 - 22:17 Utskriftsvänlig text    Tipsa en kompisMäktig vändning bakom segern

Djurgården brukar sällan spela en säsong utan åtminstone en seger i Gavlerinken mot Brynäs. Genom 4-3-segern höll DIF den traditionen vid liv, även om matchen i den första perioden såg ut att sluta i en solklar förlust.

För den första perioden var inget annat än ett riktigt nattsvart mörker för Djurgårdens del. Man sköt bara tre skott på mål och lyckades inte skapa en enda målchans. Det började redan efter 1:54 då hemmalaget Brynäs fick ett friläge efter missförstånd i Djurgårdsförsvaret. Nichlas Falk hakade den frie brynäsaren, och domare Vinnerborg blåste straff. Ove Molin fick förtroendet att slå den, och försökte en variant på Espen Knutsens gamla klassiska stoppfintsstraff. Där Knutsen sköt gjorde istället Ove Molin några kvicka dragningar, men träffade stolpen bakom Björn Bjurling.

Brynäs spelade långt ifrån drömhockey, men Djurgården hängde inte alls med och det dröjde därför inte länge förrän det första målet var ett faktum. I powerplay skottfintade Tommy Sjödin bort två djurgårdsförsvarare och kunde traska in framför Bjurling och sätta 1-0.

2-0 kom också i powerplay. Med snabbt passningsspel lirade Brynäs bort den passiva djurgårdsboxen helt och till slut kunde Ove Molin oattackerad framför kassen lyfta in en Bjurlingretur på skott av Peter Nylander.

Brynäs behövde knappast anstränga sig speciellt för att gå till pausvila i ledning. Det var mycket länge sedan man såg Djurgården så utmanövrerat som i den första perioden, spelet låste sig helt enkelt fullständigt.

Markant förbättring i andra perioden
Det syntes lång väg på spelarna i Djurgården att man var missnöjda med den första perioden och att man gett sig tusan på att gå ut och göra en bättre period. Wikegård kastade om lite i formationerna och satte bland annat ihop forna radarparet Fredrik "Linkan" Bremberg och Espen Knutsen. Spelet hann knappt börja förrän Jonas Soling sänkte Christian Eklund med en ful slashing i ansiktet. Domare Vinnerborg utdömde större straffet 5 minuter, vilket också innebär automatiskt matchstraff.

Powerplayet gick inledningsvis väldigt knackigt för DIF, men det tog sig mer och mer varpå Djurgården till slut kunde etablera press i Brynäs zon. Stefan Pettersson lämnade pucken till Nichlas Falk som valde att skjuta i bra läge. Brynäs målvakt Markus Korhonen, i det närmaste ouppvärmd i detta läge, lämnade en retur som en påpasslig Jonathan Hedström kunde raka in i kassen. 2-1 och kontakt!

Efter målet blev det en ny match och allting i Djurgårdens spel blev på alla sätt bättre. Plötsligt satt passningsspelet, åkningen och kampspelet på det sätt man är van att se. Brynäs föll tillbaka och inte ens när man fick powerplay lyckades hemmalaget bjuda på någon grannlåt. Direkt efter det numerära underläget kontrade Djurgården och etablerade bra spel i offensiv zon. Brynässpelarna på isen hade fått ett långt byte och var trötta så det var rena hönsgården i försvaret. Efter några överlämningar fick Daniel Fernholm pucken och han såg Daniel Rudslätt fri på bortre stolpen. Rudslätt tog emot passningen och kunde sedan ur liten vinkel lyfta in kvitteringen till 2-2 bakom en sprattlande Korhonen. Säkerligen skönt för Rudslätt att få sätta en puck mot gamla lagkamraterna, spciellt då han missat några frilägen i de senaste matcherna.

Stundtals utklassning i avslutningsperioden
I den tredje perioden kom Djurgården definitivt upp i normal klass och spelade långa stunder väldigt underhållande. Stundtals var det ren utklassning i Gavlerinken. Djurgården fick två powerplay tidigt och spelade som ur instruktionsboken. Formationen ledd av "Linkan" och Espen spelade stor ishockey och det var enbart tur som gjorde att Korhonen inte fick plocka fler puckar ur nätet. Espen Knutsen sköt i stolpen i det första numerära överläget.

I det andra powerplayet var det Robert Nordmarks tur att pricka stolpen. Returen gick över mållinjen sedan en nedknuffad Espen Knutsen fått pucken på axeln! Domare Vinnerborg valde på klart tvivelaktiga grunder att döma bort målet. Det var knappast fråga om någon offside i målgården...

Den rättvisa utdelning kom strax senare med ett underbart vackert mål signerat Nichlas Falk. Falk fick pucken på blå linjen och stormade fram mot målet. Sedan höll han iskallt i pucken och fick Korhonen att förflytta sig ur kassen, innan Falk serverade den i sidled till Tomas Kollar som kunde skjuta in 2-3 i den öppna buren. Vilken spelkänsla av "Falken"!

Av bara farten kom också 2-4 sedan Jonathan Hedström i "Gretzky-position" bakom kassen sett att Johnny Oduya smygit sig upp från sin liberoposition. Passningen satt på bladet och Oduya kunde raka in den i mål.

Efter 2-4 började Brynäs successivt ta sig tillbaka i matchen. Lagets klart bäste spelare Mikael Lind frestade Björn Bjurling med ett giftigt skott, där Bjurling tvingades sträcka ut rejält för att mota pucken.

Brynäs skapade dramatik på slutet när man drog målvakten och lyckades reducera till 3-4 i spel sex mot fem. Målet kom av Niklas Anger efter att en puck i den stora röran framför kassen landat på hans blad. Man gjorde sedan ett tappert försök att kvittera på den lilla tid som återstod, men Djurgården kunde hålla undan och visade att förlusten senast mot Frölunda på Globen var ett olycksfall i arbetet.

Det var en minst sagt märklig match vi fick se. Jag tror ingen djurgårdsspelare eller djurgårdsledare är nöjd med den genomsvaga första perioden, men i den andra lyfte man sig 100% för att sedan i den tredje komma upp i den kapacitet som gör laget oerhört svårslaget. Det tyder på mycket stark lagmoral att hämta upp ett tungt 0-2-underläge!

Niklas Wikegård visade mycket bra fingerkänsla då han ändrade i torpedparen inför den andra perioden. "Linkan" och Espen hittade varandra mycket bra, och dessutom återförenade han Hedström och Pettersson som vi ju redan vet hittar varandra perfekt. Jonathan Hedström var mycket bra idag och är väldigt svårstoppad i anfallszon. Ett mål och en snygg assist är nya bevis på det.

Espen Knutsen grämer sig säkert över att det inte blivit någon poäng ännu, men som han spelar kommer det börja ramla in mål och målpassningar snart. Han var nästan helt felfri idag och hans sätt att dirigera powerplayet i sista perioden var en ren njutning för ögat. Ett stolpskott och ett bortdömt mål idag, det dröjer inte länge förrän Espen har marginalerna med sig igen...

DANIEL UHLIN

Brynäs IF - Djurgårdens IF 3-4

11/1 2004, Gavlerinken.

Period 1 (2-0)
1 - 0 08:31 Tommy Sjödin (Peter Nylander, Tommi Miettinen), spel fem mot fyra
2 - 0 10:39 Ove Molin (Björn Danielsson), spel fem mot fyra
Skott: 11-3

Period 2 (0-2)
2 - 1 06:00 Jonathan Hedström (Nichlas Falk), spel fem mot fyra
2 - 2 10:34 Daniel Rudslätt (Daniel Fernholm, Fredrik Bremberg)
Skott: 3-9

Period 3 (1-2)
2 - 3 13:03 Tomas Kollar (Nichlas Falk, Daniel Rudslätt)
2 - 4 14:01 Johnny Oduya (Jonathan Hedström, Stefan Pettersson)
3 - 4 18:44 Niklas Anger (Tommi Miettinen), spel sex mot fem (utan målvakt)
Skott: 9-9

Skott, totalt: 23-21

Domare: Marcus Vinnerborg.
Publik: 5095.
Utvisningar, Brynäs IF: 4x2, 1x5, 1xmatchstraff.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 4x2.

Brynäs IFMAPU Djurgårdens IFMAPU
N Anger1010
J Björck0000
N Danielsson0000
B Danielsson0110
C Ericson0000
D Glimmenvall0002
J Johansson0002
M Karlsson0000
V Laitinen0002
M Lind0000
H Malmström0000
A Masuhr0000
T Miettinen0222
O Molin1010
P Nylander0110
P Rönnqvist0000
T Sjödin1010
J Soling00025
 
K Bergqvist0000
F Bremberg0112
C Eklund0002
N Falk0220
D Fernholm0110
J Hedström1120
M Johansson0000
E Knutsen0000
T Kollar1010
M Kristoffersson0000
S Kronwall0000
R Lintner0000
R Nordmark0000
J Oduya1014
K Ottosson0000
S Pettersson0110
D Rudslätt1120
J Salmonsson0000

Tränare Tränare
Gunnar Persson
Mikael Sundlöv
 
Niklas Wikegård
Johan Garpenlöv