Kommuniké om Evenemang & Säkerhet

Här diskuteras allt om Djurgården Hockey.
Skriv svar
Användarvisningsbild
Daniel942
Inlägg: 5854
Blev medlem: 2009-01-25
Medlem: Ja, vanlig medlem
Säsongskort: Ja
Ort: Stockholm

Kommuniké om Evenemang & Säkerhet

Inlägg av Daniel942 »

https://www.difhockey.se/article/vzgas7r-1lead/view
Styrelsen för Djurgården Hockey skriver här en kommentar kopplad till evenemang och säkerhet inom föreningen och svensk ishockey.
Djurgården Hockey vill ha en levande läktarkultur och den fina atmosfär som skapas på vår hemmaplan, både genom sång och visuella uttryck, är viktig för oss. Djurgården Hockeys evenemang präglas överlag, med få undantag, av en bra stämning och gott ordningsläge. Det har att göra med att de absolut allra flesta besökare, liksom vi som arrangör, vill ha det så och arbetar tillsammans för att det också ska bli så. Vi har ett bra samarbete med vår officiella supporterförening Järnkaminerna och vår dialog präglas av ömsesidig respekt och uppskattning.

Med det ovanstående sagt och klarlagt så vill vi skicka en öppen uppmaning som adresserar den trend med ökad användning av pyroteknik, och då företrädelsevis så kallade blinkbengaler. För det första, all form av pyroteknik är helt otillåtet och utöver att det är strikt förbjudet är det en ytterst dålig idé att använda inomhus då det potentiellt innebär både fara för hälsa och olägenhet när brandlarm går och läktarsektioner behöver utrymmas. Därtill tvingas Djurgården Hockey lägga orimligt med resurser (både personella och ekonomiska) på att hantera konsekvenserna av varje sådan incident. Resurser vi inte har. Vår uppmaning till samtliga besökare blir därför, oavsett hemmasupportrar eller bortasupportrar, att omedelbart upphöra med användning av någon form av pyroteknik vid våra arrangemang (eller någon annans för den delen heller).

För det andra vill vi adressera svensk ishockey och primärt de som hanterar säkerhetsfrågor. Vi har noterat ett nytt tillvägagångssätt i år där vissa arrangörer valt att tömma hela arenor (SSK-DIF) eller enskilda läktarsektioner (VIK-AIK) när pyroteknik förekommit utan att publiken får återgå till att se matchen igen därefter. Detta får till följd att den stora majoriteten oskyldig publik bestraffas kollektivt. Vi anser att ett individuellt ansvarsutkrävande är centralt och att undantag ifrån vad som också får anses vara svensk rättspraxis bör ske ytterst sparsamt och i de fallen kunna beläggas med trovärdiga hänsynstaganden och dokumentation.

Detta tillvägagångssätt, förutom att det är rättsosäkert, innebär en osäkerhet hos supportrar som investerat både tid och pengar för att följa sitt lag på både hemma- och bortaplan. Det främjar inte säkerhet utan skapar tvärtom snarare en förstärkt polarisering och undergräver legitimiteten i hela säkerhetsarbetet. Arrangörer tillsammans med samverkansparter som liga, förbund och polis behöver uppfattas som professionella, proportionerliga och rättvisa. Det ökar sannolikheten för gott ordningsläge och även möjligheten för att återställa ordningen i händelse av att något ändå skulle gå fel. Det här vet vi ifrån både akademi och praktik.

Till detta finns i svensk ishockey en olycklig och förlegad böteskultur, där klubbarna trots ett klanderfritt säkerhetsarbete kan åläggas böter. Att utarma redan ekonomiskt ansträngda klubbar med kollektiva böter anser vi är kontraproduktivt, det löser inte problemet och tar potentiella resurser från klubbarna för att arbeta förebyggande för säkra, trygga och välkomnande arrangemang.

Det är inte fel eller oprofessionellt att våga ändra sig. Det är tvärtom progressivt och förtroendeskapande. Det är också helt i linje med hur till exempel svensk fotboll har arbetat i många år och i överensstämmelse med den exkluderingsstrategi som både svensk fotboll, polis och politiken enats kring. Vi uppmanar därför ansvariga inom svensk ishockey, och med särskilt medskick till svenska ishockeyförbundet, att våga ompröva och verka för en bättre balans mellan dialogbaserade och gränssättande arbetsmetoder, och därtill sträva efter en bättre samverkan och dialog med både klubbar och supportrar. Djurgården Hockey är gärna behjälpliga i att verkställa en sådan ambition och är beredda att ta en aktiv roll i utvecklingen framgent.

STYRELSEN
Fantastiskt att se att vår förening står upp för sina supportrar. Helt obegripligt hur man kan kollektivt bestraffa människor på det sätt vi kunnat se i svensk hockey denna säsong.
Press nu på övriga klubbar att ställa sig bakom oss i detta.
DIF!
Skriv svar